VIDEO „La vie d’Adele“, Palme d`Or la Cannes
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-la-vie-dadele-palme-dor-la-cannes/

Palme d’Or, cel mai important trofeu al Festivalului de Film de la Cannes (a 66-a ediţie,15 – 26 mai 2013), i-a revenit regizorului Abdellatif Kechiche, pentru „La vie d’Adele“, un film despre dragostea care leagă destinul a două lesbiene.

Un articol de |26 mai 2013

Palme d’Or, cel mai important trofeu al Festivalului de Film de la Cannes (a 66-a ediţie, 15 – 26 mai 2013), i-a revenit regizorului Abdellatif Kechiche, pentru „La vie d’Adele“, un film despre dragostea care leagă destinul a două lesbiene.

Regizorul a urcat pe scenă alături de cele două actrițe, Lea Seydoux și Adèle Exarchopoulos. Abdellatif Kechiche a dedicat filmul „tineretului tunisian care vrea să trăiască liber, să se exprime și să iubească liber“, notează Digi 24.

Juriul competiţiei oficiale de anul acesta a fost format din Steven Spielberg (preşedinte), Nicole Kidman, Ang Lee, Cristian Mungiu, Christoph Waltz, Daniel Auteuil, Vidya Balan, Naomi Kawase, Lynne Ramsay.

Iată şi alte premii importante:

Competiţia oficială:

Marele Premiu al Juriului (Grand Prix) – „Inside Llewyn Davis” de Ethan şi Joel Coen

Premiul de regie – Amat Escalante pentru „Heli”

Premiul pentru scenariu – Jia Zhangke pentru „A Touch of Sin”

Premiul de interpretare masculină – Bruce Dern- pentru „Nebraska” de Alexander Payne

Premiul de interpretare feminină – Berenice Bejo, pentru „Le Passe” de Asghar Farhadi

Premiul juriului – „Soshite Chichi Ni Naru /Like Father, Like Son / Tel Père, Tel Fils” de Kore-Eda Hirokazu

Caméra d’Or – „Ilo Ilo” de Anthony Chen

Palme d’Or pentru scurtmetraj – „Safe” de Moon Byoung-gon

Un Certain Regard:

Marele Premiu – „L’image manquante”, de Rithy Panh

Premiul juriului – ‘Omar”, de Abu Assad

Premiul pentru regie – Alain Guiraudie, pentru „L’inconnu du lac”

Premiile criticii internaţionale FIPRESCI:

„La Vie d’Adele” de Abdellatif Kechiche (competiţia oficială)

„Manuscripts Don’t Burn” de Mohammad Rasoulof (Un Certain Regard)

„Blue Ruin”, de Jeremy Saulnier (Quinzainne des Realisateurs)

Premiile juriului ecumenic:

Marele Premiu: „Le passé/ The Past” de Asghar Farhardi

Cinéfondation:

Premiul I – „Needle” de Anahita Ghazvinizadeh

Premiul al II-lea –”En attendant le degel” de Sarah Hirtt

Premiul al III-lea – „În acvariu” de Tudor Jurgiu şi „Pandy/ Pandas” de Matús Vizár

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.