VIDEO Lungmetrajul „Notebook“, recompensat cu Globul de Cristal la Karlovy Vary
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-lungmetrajul-notebook-recompensat-cu-globul-de-cristal-la-karlovy-vary/

Lungmetrajul „The Notebook/Le Grand Cahier”, regizat de cineastul maghiar János Szász a obţinut, sâmbătă, Globul de Cristal pentru cel mai bun film la cea de-a 48-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary (28 iunie – 6 iulie).

Un articol de Andrada Văsii|7 iulie 2013

Lungmetrajul „The Notebook/Le Grand Cahier“, regizat de cineastul maghiar János Szász a obţinut, sâmbătă, Globul de Cristal pentru cel mai bun film la cea de-a 48-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary (28 iunie – 6 iulie).

Globul de Cristal i-a fost oferit lui János Szász pentru „The Notebook/Le Grand Cahier”, o coproducţie Ungaria/Germania/Austria/Franţa, de către regizorul american Oliver Stone, informează variety.com. Cea de-a 48-a ediţie a Festivalului de la Karlovy Vary a prezentat 235 de filme, inclusiv 23 de premiere mondiale.

Suntem incredibil de norocoşi să avem un asemenea public, căruia îi place să fie provocat.

Karel Och,
director artistic

Preşedintele juriului Agnieszka Holland, care semnează miniseria HBO „Rugul aprins” a spus că publicul de la Karlovy Vary „are parte de cele mai bune programe tv produse în Statele Unite ale Americii, Scandinavia şi Anglia”, care prezintă teme sociale şi politice importante şi uneori „sunt mai proaspete decât temele din cinema”, notează Mediafax.

Premiul special al juriului a fost câştigat de pelicula „A Field in England”, regizat de Ben Wheatley.

Pe de altă parte, premiul pentru cea mai bună actriţă a fost împărţit între Amy Morton, Louisa Krause, Emily Meade şi Margo Martindale pentru rolurile din filmul „Bluebird”, iar premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Ólafur Darri Ólafsson pentru rolul său din filmul „XL”.

Premii onorifice

Actorul John Travolta, producătorul american Oliver Stone şi artistul Theodor Pištěk au fost recompensaţi cu un premiu onorific la Festivalului de Film de la Karlovy Vary pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale. Jan Hřebejk a fost recompensat cu titlul de cel mai bun regizor la Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary.

La ediţia de anul acesta a festivalului din Cehia a concurat şi lungmetrajul filmul „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, în secţiunea East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary, dar şi scurtmetrajul documentar „După fel şi chip”, de Paula Oneţ.

De asemenea, producţiile „Pădurea spânzuraţilor”, în regia lui Liviu Ciulei, şi „Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, au fost proiectate, în secţiunile Out of the Past, respectiv Horizons.

Foto credit: Karlovy Vary International Film Festival

21
/03
/22

Într-o ceremonie care a avut loc pe 19 martie la Palatul Național al Culturii din capitala Bulgariei și care a marcat cea de-a 26 ediție a Sofia International Film Festival, filmul românesc „Căutătorul de vânt” a câștigat premiul FIPRESCI „pentru măiestria reflecției asupra existenței umane și pentru modul în care folosește limbajul cinematografic în a revela frumusețea naturii și a vieții de zi cu zi”.

18
/03
/22

Comedia romantică „Lebensdorf”, regizată de Vali Hotea, cu Mimi Brănescu, Ana Covalciuc și Ioana Flora în distribuție, va putea fi vizionată în cinematografele românești începând de vineri.

10
/03
/22

Astra Film Sibiu donează sumele încasate din proiecțiile filmelor „The Distant Barking of Dogs” (2017), „This Rain Will Never Stop” (2020) și „No Obvious Signs” (2018) către cauzele umanitare din Ucraina.

10
/03
/22

În semn de solidaritate cu criza umanitară a refugiaților de război din Ucraina, Happy Cinema împreună cu Digital Cube organizează trei proiecții speciale ale filmului Donbass în zilele de 14, 15 și 17 martie, de la ora 19.00. Filmul va putea fi vizionat în toate cele opt cinematografe Happy Cinema din România, din București, Alexandria, Buzău, Bacău, Bistrița, Focșani, Vaslui și Botoșani.

09
/03
/22

Warner TV dedică serile de duminică din luna aprilie unor povești de viață cutremurătoare și inspiraționale, unor personaje și acțiuni controversate, transpuse în filme apreciate de presa de specialitate și de public.

08
/03
/22

România participă la cea de-a XII-a ediție a FRANCOFILM – Festivalul Filmului Francofon de la Roma cu proiecția peliculei Colectiv în regia lui Alexander Nanau. Festivalul a fost creat și este organizat de Institutul Francez Centre Saint Louis pentru a celebra Ziua Internațională a Francofoniei (20 martie) și se bucură de participarea țărilor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF). Prezența românească este promovată de Ambasada României în Italia și de Accademia di Romania in Roma, cu susținerea Institutului Cultural Român.