VIDEO Ministerul Culturii îl comemorează pe Constantin Brâncoveanu, în 2014, printr-o serie de evenimente
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-ministerul-culturii-il-comemoreaza-pe-constantin-brancoveanu-in-2014-printr-o-serie-de-evenimente/

Ministerul Culturii îl va comemora pe Constantin Brâncoveanu, în 2014, la 300 de ani de la moartea acestuia, printr-o serie de expoziţii, conferinţe şi simpozioane, a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu, într-o conferinţă de presă.

Un articol de Andrada Văsii|18 iulie 2013

Ministerul Culturii îl va comemora pe Constantin Brâncoveanu, în 2014, la 300 de ani de la moartea acestuia, printr-o serie de expoziţii, conferinţe şi simpozioane, a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu, joi, într-o conferinţă de presă.

La conferinţa de presă care a avut loc la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti au participat şi Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, Vlad Bedros, cercetător la Institutul de Istorie a Artei, şi Narcis Afrăsinei, director al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).

„Oamenii trebuie să fie mai atenţi la moştenirea culturală pe care o datorăm lui Constantin Brâncoveanu”, a spus Daniel Barbu. El a precizat că, prin seria de evenimente dedicate lui Constantin Brâncoveanu, Ministerul Culturii îşi doreşte să arate dimensiunea europeană a personalităţii acestuia.

Evenimente selectate

La rândul său, Radu Boroianu a spus că evenimentele vor fi selectate şi decise de către un comitet organizator, care va fi condus de Vlad Bedros.

Seria de evenimente va debuta cu o expoziţie dedicată familiei Brâncoveanu, semnată de Elena Murariu. De asemenea, Ministerul Culturii va organiza un concurs de proiecte pentru cei interesaţi să participe la această comemorare.

„Interesul nostru nu vine în contradicţie cu interesul Bisericii Ortodoxe Române de a-l celebra pe Brâncoveanu”, a spus Radu Boroianu, referindu-se la faptul că acesta a fost recent canonizat, notează Mediafax.

Brâncoveanu nu a fost omul unui moment (…) Vrem să stârnim un curent de interes şi în lumea tinerilor, referitor la acest personaj.

Radu Boroianu,
secretar de stat

Proiectele propuse, care trebuie să aibă ca temă viaţa şi personalitatea lui Constantin Brâncoveanu, ar putea să fie finanţate de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). În acest sens, Narcis Afrăsinei a declarat că reprezentanţii AFCN urmează să decidă dacă aceste proiecte pot fi depuse într-o secţiune special creată a concursului AFCN sau pot beneficia de un punctaj suplimentar, dacă se înscriu în programul Ministerului Culturii.

Constantin Brâncoveanu (1654 – 15 august 1714) a fost un mare boier, Domn al Ţării Româneşti între 1688 şi 1714 şi nepot al domnitorului Şerban Cantacuzino.

În perioada în care a domnit, Ţara Românească a cunoscut o perioadă de înflorire culturală şi de dezvoltare a vieţii spirituale. În 1714, pe 15 august, a fost executat la Istanbul, împreună cu cei patru fii ai săi (Constantin, Ştefan, Radu şi Matei), precum şi cu sfetnicul său Ianache Văcărescu. Cu toţii sunt cinstiţi de către Biserica Ortodoxă Română, sub numele de Sfinţii Mucenici Brâncoveni.

Foto credit: Bogdan Giușcă, Wikipedia

17
/02
/22

Muzeul Național Cotroceni, în parteneriat cu Societatea Colecţionarilor de Artă din România, invită publicul, în perioada 17 februarie – 3 aprilie 2022, în Spațiile Medievale, să viziteze expoziția „Reprezentări feminine în arta românească”, un elogiu adus femeii, conturată prin mijloacele de exprimare specifice artelor plastice.

14
/02
/22

În 2022, Art Safari, ajuns la ediția a 9-a, se reinventează pentru tine și îți oferă o nouă experiență de vizitare: două sezoane expoziționale. Anul acesta, mai mult decât oricând, Art Safari te invită să te îndrăgostești de artă și dedică evenimentul din acest an, iubirii.

03
/01
/22

Arta Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi vă invită să vizitaţi, până pe 20 februarie 2022, expoziţia temporară semnată de Silvia Trăistaru, intitulată „Istoria unei zile/ Istoria unei zile pe timp de pandemie – The Story of a Day/ The Story of a Day During the Pandemic”, proiect curatoriat de Ioana Marinescu.

27
/12
/21

Fundația Amfiteatru, alături de partenerii săi Arte Development & Management, Lise Wulff și Asociația Omnia Photo, au organizat marți, 21 decembrie, o conferință online, disponibilă pe site-ul dialog.fundatia-amfiteatru.ro, unde au fost prezentate rezultatele activităților din cadrul proiectului DIALOG (Diversity in Arts. Learning Opportunities and Growth).

20
/12
/21

În an centenar, Opera Națională București găzduiește în cea de-a doua jumătate a lunii decembrie expoziția de desen și pictură „PO în forme și culori “ a lui David Mihai. Expoziția este deschisă publicului larg în perioada 23 decembrie – 29 decembrie 2021, la Opera Naţională București. Accesul la expoziție se realizează la spectacolele din repertoriu sau în cadrul tururilor ghidate. Pentru programare tur ghidat este necasar să trimiteți un mail la [email protected]