VIDEO Monologuri extravagante, la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-monologuri-extravagante-la-sibiu/

Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu prezintă vineri, 15 martie, de la ora 19.00, spectacolul „Monoclu“ în regia lui Stéphane Ghislain Roussel.

Un articol de |13 martie 2013

Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu prezintă vineri, 15 martie, de la ora 19.00, spectacolul „Monoclu“ în regia lui Stéphane Ghislain Roussel. Evenimentul are loc în cadrul Zilelor Culturii Luxemburgheze organizate în acest an la Sibiu. Spectacolul va fi prezentat la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor.

Spectacolul „Monoclu, un portret al S. von Harden“ este o montarea originală ce are ca inspiraţie portretul jurnalistei Sylvia von Harden realizat de Otto Dix (1891 – 1969), unul dintre cei mai importanţi artişti plastici germani ai secolului XX. Acest portret se află acum în colecţia Centrului Pompidou şi marchează, prin tehnica de observare detaşată şi androgină a lui Dix, prezenţa femeii moderne, cu trăsături băieţeşti, un monoclu şi ţigaretă ce arde mocnit.

Scenariul ce stă la baza acestui spectacol se inspiră din fapte reale şi invită publicul să descopere printr-o serie de monologuri extravagante viaţa fascinantă a jurnalistei. Folosindu-se de efectul traducerii cu supratitrare din germană în limba franceză pe un ecran suspendat, spectacolul jonglează între o nouă estetică a teatrului, picturii în ulei şi tableaux vivants (reprezentarea unei scene, picturi sau sculpturi cu ajutorul unor actori, obiecte sau costume).

Tabloul Berlinului interbelic

Acţiunea prezentată pe scenă evocă tensiunea ce a marcat perioada de dinaintea prăbuşirii celui de-al Treilea Reich şi se remarcă prin virtuozitatea jocului prin care actorul Luc Schiltz pătrunde în mintea unei figuri iconice a anilor ’20, dar şi prin modul în care evocă Berlinul interbelic şi spiritul operei lui Otto Dix.

Dramaturgul şi regizorul Stéphane Ghislain Roussel şi-a dedicat studiile la Conservatorul din Luxemburg, Conservatorul Regal din Liège, Şcoala de Muzică şi Teatru „Guildhall“ din Londra şi la Conservatorul Superior din Paris, unde a cercetat şi explorat relaţia dintre muzică şi arte vizuale în secolul XX. Acesta a lucrat pentru mai multe muzee, printre care Muzeul Luvru din Paris şi Centrul Georges Pompidou. A colaborat, de asemenea, ca dramaturg al Companiei „Lucilia Caesar“ din Bruxelles şi al Théâtre du Capitole din Toulouse. Cel mai recent proiect al artistului este „AVc“, un performance teatru – muzică, ce a fost prezentat la MUDAM – Musée d’Art Moderne Luxembourg.

Luc Schiltz s-a născut în Luxemburg şi a absolvit cursurile Conservatorului Regal din Liège. Acesta a lucrat în Bruxelles alături de Thomas Ostermeier şi Kathleen Breden pentru spectacolul „Tout va mieux“. La Luxemburg, actorul a fost distribuit în spectacole prestigioase ca Mansarde à Paris (Radu Afrim), Pale Exploding Imitation (F. Markiewicz [Raftside], Bruce Geduldig [Tuxedomoon]), Yvonne, princesse de Bourgogne (Cie du Grand Boube), L´Annonce (Ian de Toffoli / ILL) şi Léonce et Lena (Frank Hoffmann).

„Monoclu, un portret al S. von Harden“ este o producţie a Teatrului Naţional din Luxemburg în parteneriat cu Compagnie „Ghislain Roussel“. Producţia a avut premiera în 2010 şi a mai fost prezentată în turneu la Centrul Wallonie Bruxelles din Paris, dar şi în cadrul Festivalului 30/30 din Bordeaux, la Grüner Salon an der Volksbühne am Rosa Luxemburg Platz din Berlin, Prager Theaterfestival, Centre Georges Pompidou Metz şi Fundamental Monodrama Festival din Luxemburg. Spectacolul are o durată de o oră şi este prezentat în limba germană, cu supratitrare în limba franceză. Accesul publicului la eveniment se face gratuit, în limita locurilor disponibile.

Zilele Culturii Luxemburgheze se organizează la Sibiu pentru a continua ideea anului 2007, când Sibiul şi Luxemburgul au împărţit titlul de Capitală Culturală Europeană. Programul de evenimente va debuta miercuri, 13 martie, ora 16:30, cu un vernisaj şi o lectură publică de Steve Carier ce va avea loc la Casa Luxemburg.

Evenimentul va fi urmat de un bufet şi o prezentare de vinuri, iar seara, de la ora 19:00, publicul este invitat la premiera spectacolului „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte“ în regia lui Gavriil Pinte, o producţie a Secţiei Germane a Teatrului Naţional din Sibiu. Programul va continua joi, 14 martie, ora 20:00, cu un program muzical „Koncert Sophisticated Crossover – Sascha Ley & Natascha Gehl“ ce va avea loc la Casa Luxemburg.

Programul de evenimente se va încheia vineri, 15 martie, cu reprezentaţia spectacolului „Monoclu, un portret al S. von Harden“.

INFO

MONOCLE – a portrait of S. von Harden
scris şi regizat de: Stéphane Ghislain Roussel
cu: Luc Schiltz
muzica: Viktor Ilieff
costumele: Xavier Ronze
machiajul: Sandrine Roman
muzicieni (înregistrare): Julie Läderach (violoncel), Amaëlle Broussard (saxofon), Yoshiko Tominaga (pian), Jeanne Moreau (India Song)
traducerea: Sven Christian Siegmund

Credit foto: Bohumil Kostohryz

23
/11
/17

Actrița Stela Popescu a fost găsita fără suflare, joi după-amiază, în locuința sa, echipajul SMURD sosit la fața locului constatând decesul. Stela Popescu, una dintre cele mai cunoscute actrițe ale României, ar fi împlinit luna viitoare 82 de ani. De-a lungul celor peste 60 de ani de carieră, a jucat în peste 30 de filme si in sute de piese de teatru.

23
/11
/17

Ultimul tablou pictat înainte de moarte de fostul premier britanic Winston Churchill, The Goldfish Pool at Chartwell, a fost vândut la licitație la Londra cu suma de 357.000 de lire (402.160 de euro). Churchill, laureat al premiului Nobel pentru Literatură si pasionat de pictură a realizat zeci de tablouri pe care însă nu le vindea niciodată...

23
/11
/17

Cea de-a 71-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes se va desfășura în perioada 8-19 mai 2018 și va începe cu o zi mai devreme față de debutul tradițional al evenimentului, ce avea loc de regulă într-o zi de miercuri. Evenimentul din 2018 va avea însă o durată identică cu aceea din anii precedenți, au anunțat miercuri organizatorii francezi

23
/11
/17

Vineri, 24 noiembrie și sâmbătă, 25 noiembrie 2017, de la ora 19.00, la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, va avea loc premiera spectacolului „Soțul tău rămâne-al meu”, adaptare scenică după textul “Nu-nțeleg ce se-ntâmplă” de Mihai Ignat.

22
/11
/17

Târgul de Carte Gaudeamus 2017 se află în plină desfășurare la Pavilionul Central de la Romexpo, până duminică, 26 noiembrie. Din sutele de cărți expuse – și unele reduse – am ales zece pe care merită să le luați acasă. Într-un peisaj editorial mai degrabă sărac, zece volume care vă vor face iarna mai frumoasă…

22
/11
/17

Cartea „Sub semnul lui Dylan” (traducere din limba spaniolă și note de Adina-Ioana T. Vladu) a fost publicată la Editura Allfa, în colecția „Pe Strada Ficțiunii”, în anul 2015.

22
/11
/17

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 18.00, la librăria Humanitas Cișmigiu va avea loc o întâlnire deschisă cu actorul și profesorul Miklós Bács, cu tema „Este actoria o artă?”, în cadrul Întâlnirilor Yorick.

22
/11
/17

Peste 1000 de titluri, 80 de cărți-eveniment, aproape 30 de lansări de carte și audiobook, sesiuni de autografe, întâlniri cu scriitori, istorici, editori, traducători, critici literari, politologi, fotografi și jurnaliști celebri

22
/11
/17

Matei Vișniec este în prezent cel mai jucat dramaturg român atât în țară cât și în străinătate. În cadrul Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ”ImPuls”, ediția a 13-a, Vișniec este prezent cu două piese, ambele fiind producții ale Teatrului de Animație Țăndărică.

22
/11
/17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale“ împreună cu Teatrul Tineretului Metropolis din București organizează cea de-a V-a ediție a Audiției Naționale. Concursul este deschis tinerilor actori, absolvenților și studenților facultăților de teatru din țară.  Evenimentul este organizat de către UNATC „I.L.Caragiale” București cu sprijinul Teatrului Metropolis din București.

22
/11
/17

Faceți loc în trending! Din 14 decembrie, CASTiNG, cel mai așteptat serial online de comedie, ajunge pe YouTube. Olimpia Melinte, Andreea Șovan, Ana Udroiu și Romina Sehlanec intră în pielea personajelor imaginate de ele, într-o producție independentă semnată de DIUD și distribuită gratuit, pe parcursul a 8 săptămâni, pe canalul casting.series.

21
/11
/17

Pe 30 noiembrie, la ora 16:00, Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii (OCC), va deschide Târgul 'Poveste de Crăciun' în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16, unde îi așteaptă cu o mulțime de activități și surprize de sezon pe cei mici împreună cu familiile lor. Tot aici se va deschide și Patinoarul Copiilor, cel mai mare de acest fel din București dedicat exclusiv celor mici, care va funcționa pe toată durata iernii și va fi animat de mini-spectacole pe gheață cu personajele îndrăgite ale Operei Comice pentru Copii.

21
/11
/17

Institutul Cultural Român și Centrul Național al Cărții, în colaborare cu Ambasada României în Statele Unite Mexicane, organizează a doua participare consecutivă cu stand național la Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara, Mexic (25 noiembrie – 3 decembrie). Anul acesta, literatura română va fi reprezentată de două voci proeminente ale prozei și poeziei: Mircea Cărtărescu și Ana Blandiana.

21
/11
/17

Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti anunţă premiera cu piesa Regele moare de Eugène Ionesco, un spectacol cu mari actori, o piesă de referinţă a literaturii contemporane, adusă în scenă de un tandem regizoral îndrăgit, tinerii Andrei şi Andreea Grosu, fondatorii Unteatru, cel devenit un teatru dintre cele mai apreciate.

21
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Foarte puţine filme din acest an au energia pe care o degajă „120 de bătăi pe minut” („120 battements par minute”), al treilea lungmetraj al regizorului francez Robin Campillo, laureat cu Grand Prix şi Premiul Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Cannes.