VIDEO Natalie Portman debutează ca regizoare cu un film bazat pe memoriile scriitorului Amos Oz
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-natalie-portman-debuteaza-ca-regizoare-cu-un-film-bazat-pe-memoriile-scriitorului-amos-oz/

Actriţa americană Natalie Portman va debuta în calitate de regizoare cu un lungmetraj care va avea la bază volumul de memorii ,,A Tale of Love and Darkness” al romancierului Amos Oz, a anunţat miercuri scriitorul isralian.

Un articol de Andrada Văsii|25 iulie 2013

Actriţa americană Natalie Portman va debuta în calitate de regizoare cu un lungmetraj care va avea la bază volumul de memorii „A Tale of Love and Darkness” al romancierului Amos Oz, a anunţat miercuri scriitorul israelian.

Actriţa americană de origine iudaică, recompensată cu premiul Oscar în 2011 pentru rolul din drama „Black Swan”, va juca în noul proiect cinematografic, în care va interpreta rolul mamei scriitorului Amos Oz, care s-a sinucis atunci când acesta avea 12 ani.

Volumul „A Tale of Love and Darkness” relatează copilăria petrecută de Amos Oz în Jerusalimul devastat de război din anii 1940 şi 1950, decesul mamei sale, călătoria sa printr-un kibuţ şi schimbarea politicii Israelului, după înfiinţarea statului israelian.

Natalie Portman a citit „A Tale of Love and Darkness” şi mi-a cerut să îi vând drepturile pentru o adaptare cinematografică în urmă cu cinci-şase ani. Am acceptat, datorită stimei deosebite pe care o am pentru cariera ei. Este o actriţă excelentă.

Amos Oz,
scriitor

Amos Oz a precizat că a contribuit şi la scrierea scenariului pentru acest film, iar Natalie Portman va sosi în Israel în luna septembrie pentru a pregăti noua peliculă. Filmările vor debuta în luna septembrie.

De la film la regie

Natalie Portman, în vârstă de 32 de ani, s-a născut la Ierusalim, iar bunicii ei pe linie parternă au fost evrei care s-au mutat în Israel venind din Polonia şi România. Actriţa, care a crescut însă în Statele Unite, a dezvăluit faptul că străbunica ei româncă a fost spion pentru serviciile secrete britanice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, notează Mediafax.

Natalie Portman urmează să fie văzută în curând pe marile ecrane într-un alt film semnat de Terrence Malick, „Knight Of Cups”, şi în continuarea unui film cu super-eroi, intitulat „Thor: The Dark World”.

Natalie Portman a jucat în 2009 în thrillerul psihologic „Lebăda neagră/ Black Swan”, în care actriţa a interpretat rolul unei balerine cu tendinţe de automutilare. Pentru acest rol, Natalie Portman a fost recompensată cu premiul Oscar, dar şi cu un Glob de Aur pentru cea mai bună actriţă în rol principal.

Actriţă, regizoare şi producătoare de film, Natalie Portman a debutat în rolul adolescentei rebele din filmul „Léon”, al lui Luc Besson, şi a continuat cu partituri în filme precum „Visând la Beverly Hills”, „Ispita/ Closer”, „Fantomele lui Goya” şi „V de la Vendetta”.

Portman a jucat anul trecut în mai multe filme de genuri diferite, printre care comediile „Măria Ta/ Your Highness” şi „Fără obligaţii/ No Strings Attached”, filmul de acţiune „Thor” şi drama „Hesher”.

Foto credit: Cinemagia

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.