VIDEO „Ofertă irezistibilă“. Lecţia de artă
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-oferta-irezistibila-lectia-de-arta/

CRONICĂ DE FILM „Ofertă irezistibilă“ este un thriller solid despre un amfitrion de licitaţii bogat, manierist şi aproape de pensionare. Plasându-şi filmul în lumea picturii, Giuseppe Tornatore lansează tema opoziţiei dintre fals şi autentic, raport pe care îl propune ca posibilă interpretare a relaţiilor între oameni.

Un articol de Ionuţ Mareş|18 iulie 2013

CRONICĂ DE FILM Scris şi regizat de Giuseppe Tornatore, „Ofertă irezistibilă“ („The Best Offer“) a fost desemnat în acest an cel mai bun film italian la gala premiilor David di Donattello, echivalentele Oscarurilor.

Vorbit în engleză şi beneficiind de o distribuţie internaţională, noul lungmetraj al celui care a devenit celebru în 1988 cu „Cinema Paradiso“ a surclasat două dintre producţiile italiene ce făcuseră o impresie bună în 2012 la Cannes – „Reality“ de Matteo Garrone (Marele Premiu al Juriului pe Croazetă) şi „Io e te“ de Bernardo Bertolucci (care va ajunge în curând şi pe marile ecrane din România).

„Ofertă irezistibilă“ este un thriller solid despre un amfitrion de licitaţii bogat, manierist şi aproape de pensionare (Geoffrey Rush), care colecţionează, prin intermediar (Donald Sutherland), tablouri cu chipuri feminine pe care le contemplă în singurătate şi ajunge să dezvolte o obsesie pentru o femeie mult mai tânără, moştenitoare aparentă a unei impresionante colecţii de obiecte de artă şi suferindă de teama de oameni şi de ieşitul în lume. O posibilă poveste de dragoste între două personaje cu propriile bagaje de ciudăţenii.

Plasându-şi filmul în lumea artei şi, în special, a picturii, Tornatore nu ezită să lanseze tema la îndemână a opoziţiei dintre fals şi autentic, raport pe care, nu foarte rafinat, îl propune ca posibilă interpretare a relaţiilor între oameni. (Pot fi falsificate sentimentele şi, în special, dragostea? Finalul nu uită să aducă răspunsul).

Tornatore nu este un inovator la nivelul limbajului vizual, însă ştie să folosească la un grad ridicat (pentru un lungmetraj cu pretenţia onestă de a ţine captiv un public larg) câteva din mijloacele (legate, printre altele, de scenografie, personaje secundare, dozarea tensiunii) pe care tradiţia filmelor de suspans le-a patentat (ajutat şi de muzica întotdeauna echilibrată a celebrului Ennio Morricone).

Secretul detaliilor

Perspectiva protagonistului este şi unghiul din care spectatorii asistă la desfăşurarea poveştii, însă Tornatore nu permite accesul liber la psihologia personajului interpretat de Geoffrey Rush. Italianul îşi dezvoltă încet, dar ferm, intriga, pentru ca spre final să lanseze surpriza atent pregătită prin trucuri de bun-gust.

Antrenant şi delectabil, „Ofertă irezistibilă“, lansat pe marile ecrane de la noi, este mult mai interesant ca discurs indirect despre manipularea prin cinema şi despre cât de cultivaţi suntem, ca privitori, în a acorda atenţie detaliilor pe care un artist (fie el scriitor, pictor sau regizor) le „ascunde“, uneori la vedere, pentru a ne surprinde.

Fără a-şi ridiculiza protagonistul – dar şi fără a-i plânge de milă -, Tornatore pare a ironiza cu subtilitate o anume naivitate în „problemele vieţii“ atribuită de gândirea populară „dependenţilor“ de artă, tratată ca substitut al experienţelor reale. Văzut din această perspectivă, „Ofertă irezistibilă“ îşi justifică mai bine aprecierea de care s-a bucurat în Italia şi pe care ar putea s-o obţină şi la publicul din România.

INFO

The Best Offer (La Migliore Offerta, Italia, 2013)
Regia: Giuseppe Tornatore
Cu: Geoffrey Rush, Jim Sturgess, Sylvia Hoeks, Donald Sutherland

Rating: ●●●○○

Ionuţ Mareş, autorul cronicii,
este şi colaborator al blogului
de film şi cultură cinematografică

Marele Ecran

09
/06
/17

Renumitul regizor, scenarist și producător austriac Ulrich Seidlvine la TIFFcu cel mai nou film al său.Safari va fi proiectat în prezența sa sâmbătă, pe 10 iunie, de la ora 20:30, la Cinema Florin Piersic, și va fi urmat de o discuție despre film.

09
/06
/17

CINEPUB prezintă la TIFF Proiecția Specială Să mori rănit din dragoste de viață (regia: Mircea Veroiu), oferă Premiul Publicului în cadrul Zilelor Filmului Românesc și sprijină secțiunea Umbre-Scurtmetraje (Shadows Shorts) prin conceptul creativ al campaniei de promovare si producerea video-ului de promovare.

07
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT (22-26 iunie) găzduiește pentru cel de-al 8-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 și 10 ani. În mod similar edițiilor anterioare, proiecția filmelor va fi urmată de jocuri derivate din temele și personajele scurtmetrajelor proiectate.

07
/06
/17

Într-o zi de 8 iunie (2007) se stingea din viață, pe un pat de spital, suferind de ciroză, Adrian Pintea. Avea doar 53 de ani, o vârsta la care ar mai fi avut multe de spus în teatru și film. Actorul a plecat din această lume neîmplinindu-și un vis.

06
/06
/17

“Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin din acest an, va putea fi văzut în avanpremieră la TIFF miercuri, 7 iunie, de la ora 20,30, la Cinema Florin Piersic, în prezența actriței Alexandra Borbély. Filmul va fi reluat și vineri, 9 iunie, de la ora 21,45, la Cinema Victoria. Ambele proiecții sunt deja sold out, fiind astfel primul film din festival la care nu mai sunt bilete disponibile publicului la nici una dintre proiecții.

05
/06
/17

Marcel Iureș a primit Premiul de excelență la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Comediei Românești - festCO, în cadrul galei desfășurate duminică, la Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie. Trofeul și diploma i-au fost înmânate de George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie.

05
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Nominalizat la începutul anului pentru Ursul de Aur la Berlinale şi prezentat în premieră în România la TIFF-ul clujean, „The Party”, cel mai nou film scris şi regizat de cunoscuta cineastă britanică Sally Potter, este ca un espresso: scurt, savuros şi intens.

04
/06
/17

CORESPONDENŢĂ DE LA TIFF: Spaţiu dedicat în cadrul TIFF realităţii virtuale (VR – Virtual Reality) şi cinema-ului interactiv, InfiniTIFF lansează o serie de întrebări despre natura şi limitele limbajului cinematografic şi schimbările estetice pe care le presupun aceste forme inovatoare şi experimentale.

03
/06
/17

CRONICĂ DE FILM Cu siguranţă unul din cele mai îndrăzneţe şi solicitante filme de la TIFF 2017, „Austerlitz”, al regizorului ucrainean Serghei Lozniţa, ridică o întrebare fundamentală: ce mai înseamnă memoria colectivă, în acest caz a Holocaustului, în epoca turismului în masă şi a selfie-urilor la fostele lagăre naziste?

02
/06
/17

Duminică, 4 iunie Centrul Cultural “Bucovina” din Suceava, în parteneriat cu Primăria comunei CIPRIAN PORUMBESCU va acorda titlul și însemnele de Cetățean de Onoare Domnului Vlad Rădescu. Cerermonia va avea loc - în chiar satul natal al marelui compozitor - la exact 45 de ani de la începutul filmărilor neuitatei pelicule “Ciprian Porumbescu”, în care Vlad Rădescu a debutat ca protagonist.

02
/06
/17

În fiecare an, Festivalul Internaţional de Film NexT îşi propune să descopere și să sprijine evoluţia tinerilor cineaști aflați la început de drum, voci importante pentru generația lor și pentru cinematograful de mâine, exponenți ai unei comunități create în cei deja unsprezece ani de festival.

02
/06
/17

"Limitările financiare pot fi luate ca un imbold creativ, dar numai dacă integrezi constrângerile bugetare de la început în procesul creativ", afirmă Antoine Le Bos, consultant de scenariu în cadrul "Less is More", o platformă europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat, care va desfăşura la TIFF un workshop.

01
/06
/17

"Poziţia copilului" este acum disponibil pe platforma Cinepub. Prilej pentru o scurtă rememorare a rolurilor esenţiale de cinema ale unei mari actriţe, Luminiţa Gheorghiu: de la "Moromeţii" şi până la acest film al lui Călin Peter Netzer, laureat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013.

01
/06
/17

PREVIEW Începe a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca (2-11 iunie). Pentru că la un eveniment cinematografic atât de mare este esenţial să ştii ce filme vrei să vezi sau merită văzute, Ziarul Metropolis vă propune un ghid.

31
/05
/17

Vineri, 2 iunie 2017, de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte cea de-a 16-a ediţie a Cineclubului FILM, în cadrul căreia va fi proiectat, de pe peliculă (35mm), un alt titlu notabil al istoriei filmului românesc, DINCOLO DE BARIERĂ (1965) de Francisc Munteanu, o adaptare a piesei de teatru „Domnişoara Nastasia” de George Mihail Zamfirescu.

30
/05
/17

Diana Cavallioti (31 de ani), rolul principal feminin din filmul românesc de mare succes „Ana, mon amour”, are, mai ales, o frumoasă carieră în teatru. În linii mari, toate acestea se cunosc. Din interviul care urmează veți afla detaliile. Cine, ce, de ce, unde, când, cum. Ca la Ziar.