VIDEO Opt premiere în secţiunea „Tenebre“ a festivalului „Lună plină“
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-opt-premiere-in-sectiunea-tenebre-a-festivalului-lun-plina/

Cea de-a 2-a ediţie a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul şi unicul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în judeţul Sibiu.

Un articol de Andrada Văsii|30 iulie 2013

Cea de-a doua ediție a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”, primul și unicul festival din România dedicat exclusiv cinemaului de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în județul Sibiu.

În afara competiției anunțate săptămâna trecută, festivalul „Lună Plină” inaugurează secțiunea paralelă Tenebre, un best of 2012-2013 în materie de producții lansate în cadrul celor mai importante festivaluri fantastice ale lumii și difuzate în exclusivitate în România.

Pe lângă deja amintitele „El cuerpo” (nominalizat la Goya 2013), „We Are What We Are’’ și ,,V/H/S/ 2’’ (lansate la Sundance 2013), secțiunea  propune alte cinci titluri de referință ale genului.

„Vanishing Waves / Aurora’’ – zeci de festivaluri și tone de lauri pentru această poveste de iubire imposibil/cerebrală, premiată cu „Melies d’Or” pentru Cel mai bun film fantastic al anului 2012; proiecția extraordinară de la Biertan va avea loc în prezența regizoarei Kristina Buozyte.

Un clovn întors din morți

În „Stitches’’ (foto sus), un clovn se întoarce la viață și se pune pe căsăpit adolescenți; filmul irlandezului Conor McMahon (premiul pentru „cea mai spectaculoasă moarte” la Frightfest 2012) reușește să te facă să râzi cu lacrimi și să te oripilezi extrem, de cele mai multe ori în spațiul aceluiași cadru.

În „The Bay’’ / „Teroare în golf’’, genul found footage suferă o mutație binevenită și se transformă într-un soi de docu-horror ecologic; regizorul Barry Levinson (Oscar pentru Rain Man) demonstrează, sângeros dar cu sânge rece, că talentul nu ține cont de gen. Filmul a câștigat Premiul publicului la Toronto – Midnight Madness.

Horror retro

„The Lords of Salem’’  este gotic, șaptezecist, sângeros și reverent, un horror retro-stilizat pe care Rob Zombie și-a dorit toată viața să-l vadă și să-l facă; un rol principal pentru soția Sheri Moon Zombie și roluri episodice pentru veteranele Patricia Quinn, Dee Wallace și Meg Foster, plus un soundtrack mortal, la propriu.

„Grabbers’’ / „Lighioane’’ – localnicii dintr-un sat irlandez de coastă se baricadează cu cățel, cu purcel (plus polițiștii de serviciu) în crâșmă și se îmbată conștiincios așteptând niscai dihănii cu tentacule; regizorul Jon Wright a hotărât că frisoanele și hohotele stau la aceeași masă. Premiul publicului la Neuchatel și Strasbourg 2012.

Info:

Toate detaliile despre transport și cazare se găsesc pe site: www.lunaplinafestival.ro.

Abonamente: http://biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/1805666/Full-Moon-Festival.

Foto credit: Festivalul de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”

07
/03
/22

Jacques Audiard, cunoscutul cineast francez câștigător al unul Palme d’Or în 2015 pentru Deephan, revine pe marile ecrane cu un film despre relațiile și iubirile generației millenials în era digitală. Paris, Arondismentul 13, premiat la Cannes 2021 pentru cea mai bună coloană sonoră, ajunge în cinematografe din 11 martie, distribuit de Independența Film.

06
/03
/22

Un interviu sau o convorbire cu Toma Caragiu ar putea constitui o adevărată „probă de foc” pentru un tânăr aspirant la ziaristică. Dacă vreți să scăpați de cineva care solicită un post într-o redacție, cereți-i așadar, „un material cu Caragiu”…

24
/02
/22

CARTEA DE CINEMA Cinefilii care au îndrăgit celebra autobiografie a lui Ingmar Bergman, “Lanterna magică”, apărută şi în română la Editura Meridiane în 1994, s-ar putea să fie puţin dezamăgiţi sau măcar surprinşi de continuarea volumului, lansată la noi cu titlul “Imagini. Viaţa mea în film” şi scoasă recent de Editura Nemira (în traducerea Ioanei Ghişa şi cu o prefaţă de Andrei Gorzo).

21
/02
/22

LEGENDELE DE LA METROPOLIS Arta ei a însemnat enorm pentru filmul românesc. Pe scenă, prezența ei aducea întotdeauna un adevăr puternic, ce însoțea publicul după ce spectacolul s-a terminat.

15
/02
/22

96 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2021, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 16-a ediție a Galei Premiilor Gopo. Cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești va avea loc în luna aprilie.