VIDEO Premiere internaţionale în prima zi de B-FIT in the Street!
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-premiere-internationale-in-prima-zi-de-b-fit/

Astăzi începe cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru B-FIT in the Street!, organizat de ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Pimăriei Municipiului Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|30 mai 2013

Astăzi începe cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru B-FIT in the Street!, organizat de ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Pimăriei Municipiului Bucureşti.

De astăzi, până duminică, 2 iunie 2013, Bucureştiul se transformă într-un teatru imens. Artişti din întreaga Europă se vor întrece în a-i cuceri pe bucureşteni cu spectacolele lor.

Primele momente ale festivalului vor putea fi savurate în Piaţa Universităţii (la Statui), de la ora 16.00, când artişti ai Companiei International Show Parade vor anima centrul  Bucureştiului cu un fascinant spectacol mobil, urmaţi de o mulţime de alte reprezentaţii incitante.

Timp de o oră, rând pe rând, trupe vesele de clovni din „Orchestra Comică“ (Comic Band) vor cânta şi amuza publicul spectator. Artişti cu picioroange, îmbrăcaţi în costume impresionante de fluturi giganţi, zâne flancate de spiriduşi şi alte personaje de poveste pline de energie şi culoare vor defila, cântând şi dansând, prin faţa spectatorilor. Printre surprizele pregătite de organizatori, se numără şi spectaculoasele „Păpuşi Uriaşe“ (Giant Dolls), precum şi „Doamnele în roşu“ (Red Ladies): câteva artiste ridicate la peste 3 m distanţă de sol, în ţinute fastuoase de carnaval.

Spectacol în tandem

Concomitent, în Centrul Istoric al Bucureştiului (Lipscani – Stavropoleos), îşi vor face apariţia „divele“ Companiei Sam Shine: patru doamne graţioase, cu picioare incredibil de lungi, în costume fanteziste, ce  dansează prin mulţime, fascinând trecătorii.

De îndată ce atmosfera de sărbătoare a evenimentului va pune stăpânire pe toţi cei prezenţi, va începe spectacolul de deschidere oficială a festivalului, moment marcat printr-un element surpriză, la care sunt aşteptaţi să participe toţi bucureştenii, începând cu ora 17.00.

Ciuleandra la zece m înălțime

Punctul culminant al primei zile de sărbătoare îl va constitui spectacolul susţinut de XTREME PROJECT, cea mai cunoscută trupă autohtonă de dans acrobatic. Echipa de profesionişti, condusă de Doru Moiş, va prezenta în premieră un show plin de farmec şi suspans, inspirat din folclorul românesc şi intitulat sugestiv „Ciuleandra“. Suspendaţi la zeci de metri înălţime (pe faţada clădirii BCR), temerarii artişti vor uimi privitorii cu o coregrafie aeriană, plină de graţie şi suspans.

Număr în premieră internațională

Spre seară, Piaţa Sf. Anton din Centrul Vechi al Capitalei va fi „invadată“ de …dinozauri!  Artişti pe catalige, purtând costume adecvate, vor reconstitui artistic atmosfera preistorică.

Şi, pentru ca fascinaţia să ajungă la cote maxime, dinozaurilor le va urma o paradă a păsărilor uriaşe, susţinută de trupa „Struzzi“, care vor umple străzile de culoare şi veselie. Mai târziu, virtuoşii instrumentişti spanioli din trupa „The Beat Brown Production“ vor uimi audienţa cu o premieră internaţională: un număr de „arhitectură muzicală“, cu un repertoriu inepuizabil, interpretat la diferite instrumente ingenioase.

Animarea Lipscaniului

Publicul care se va afla între orele 19.00 şi 21.00 în Centrul  Istoric va petrece clipe de neuitat alături de clovnii şi muzicienii năstruşnici ai Companiei International Show Parade. La apusul soarelui (după ora 20.30), cunoscuta stradă Lipscani va deveni un uriaş acvariu urban. Artiştii trupei olandeze Sam Shine, întruchipând peşti uriaşi, în zeci de culori fascinante, vor crea, prin spectacolul „Fabulous Fish“, un adevărat ocean pe străzile din Centrul Vechi.

În aceeaşi zonă, începând cu ora 21.30, coboară umbre fantastice şi întrupări ireale. Compania Des Quindams (Franţa) vă invită să visaţi. „Reve d’Herbert“ este un show grandios, în care costumele impresionante, jocul de lumini şi înlănţuirile umane farmecă publicul şi descătuşează  imaginaţia.

Prima zi de festival se va încheia cu cântec şi dans. Trupele din programul zilei se vor reuni şi vor porni către  Centrul Istoric, unde petrecerea se va prelungi până la ora 23.00.

Info:

Detalii pe www.arcub.ro.

Foto credit: ArCuB

15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.