VIDEO Seminariile NexT prezentate de JTI revin cu noi teme din industria filmului
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-seminariile-next-prezentate-de-jti-revin-cu-noi-teme-din-industria-filmului/

Începând de joi, 11 aprilie, şi până sâmbătă, 13 aprilie, vor avea loc seminariile dedicate regiei de film şi sound designului din programul Festivalului Internaţional de Film NexT.

Un articol de Andrada Văsii|10 aprilie 2013

Începând de joi, 11 aprilie, și până sâmbătă, 13 aprilie,  vor avea loc seminariile dedicate regiei de film și sound designului din programul Festivalului Internațional de Film NexT.

În această perioadă vor avea loc la Café Verona Cărturești dezbateri pe teme legate de industria filmului. Aceste seminarii sunt oferite și anul acesta de JTI, iar intrarea va fi liberă. La seminariile de regie și sound design li se alătură anul acesta cele de marketing și distribuție de film, un masterclass de regie și actorie, discuții despre cum se pot obține finanțări pentru producțiile independente și despre cele mai noi tehnologii în materie de postproducție.


Invitații

Prima zi de seminarii este dedicată marketingului și distribuției de film și criteriilor de selectare a unui film în competiția Academiei Americane de Film. Invitații seminarului Marketing și distribuție de film ce va avea loc între 10.00 și 11.30, la Café Verona Carturesti, sunt: Thorsten Ritter (Beta Cinema), Virginie Devesa (Alpha Violet), Ileana Cecanu (Transilvania Film) și Ada Solomon (Parada Film).

Cei patru invitați vor povesti celor prezenți despre cum poate fi convins un distribuitor internațional și care trebuie să fie implicarea regizorului în procesul de distribuție a filmului. Thorsten Ritter este în prezent vicepreședinte executiv al Beta Cinema, din al cărui portofoliu face parte și recent achiziționatul Poziția copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, care a câștigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin.

Drumul către Oscar

Tot joi, 11 aprilie, începând cu ora 12 :00, Chris Tidman, CEO al Shorts International, va susține un seminar cu titlul “Drumul către Oscar”. Vor fi prezentate câteva dintre criteriile pe care un film trebuie să le îndeplinească pentru a fi selecționat în competiția pentru premiile Academiei Americane de Film.

Prima zi de seminarii se va încheia cu prezentarea MEDIA Desk România, care va începe la ora 13.30. Valentina Miu, coordonator MEDIA Desk România, va prezenta liniile de finanţare oferite de Programul MEDIA profesioniştilor din industria cinematografică europeană. Evenimentul se adresează în primul rând producătorilor independenţi care doresc să obţină sprijin de la Programul MEDIA al Uniunii Europene pentru dezvoltarea proiectelor de producţie.

Despre sound design

Ziua de vineri, 12 aprilie, va începe la ora 10.00 cu un seminar de sound design susținut de Roar Skau Olsen, un sound designer invitat din Suedia, ce va vorbi publicului despre interacțiunea dintre sound design și muzica de film.

Discuția va pleca de la un studiu de caz, realizat pe baza filmului „Excuse Me” (regizat de Henrik Ruben Genz, 2012). Roar Skau Olsen a lucrat cu doi compozitori diferiți pentru acest film, creând astfel două tipuri diferite de muzică. Conversația va continua pe baza unui colaj de materiale video, asamblat astfel încât să ilustreze diversele moduri în care muzica aduce culoare și influențează anumite scene.

 

Între 12.30 si 14.00 trei dintre cele mai importante studiouri de postproducţie din România vor prezenta ultimele echipamente şi progrese în domeniu. ABIS Studio, Digital Cube și Chainsaw Europe vor susține împreună un seminar de postproductie.

Seminnar cu Radu Jude

Sâmbătă, 13 aprilie, începând cu ora 10.00 Radu Jude va susține seminarul de regie de film. Prezentarea va fi sub forma unei deconstrucții a filmului său Toată lumea din familia noastră, iar Radu Jude va vorbi, printre altele despre ce nu trebuie să faci când regizezi un film. Filmul Toată lumea din familia noastră (2012) a avut premiera la Berlinale şi a câştigat, printre altele, premiul Heart of Sarajevo şi Bayard D’Or la Festivalul de Film de la Namur.

 Masterclass de actorie

Tot sâmbătă, între 12.30 și 14.00, regizoarea Judith Colell și actrița Eva Basteiro-Bertoli, vor susține un masterclass de actorie şi regie, cu titlul Actoria de film. Chipul ca peisaj. Judith Collel este regizoare de film, dar combină cariera de regizor cu cea de profesor universitar, iar de curând a devenit vicepreședintă a Academiei Spaniole de Arte și Științe Cinematografice. Eva Basteiro-Bertoli este actriţă, interpretă şi compozitoare. Unul dintre cele mai importante roluri ale ei a fost în filmul „Pa negre” („Black Bread” / „Pâine neagră”), regizat de Agustí Villaronga, foarte apreciat de critică şi câştigător al 9 premii Goya. Ca interpretă şi compozitoare, a colaborat cu liderul trupei Jethro Tull, Ian Anderson.


Ultimul seminar al acestei ediții a Festivalului de Film NexT este dedicat tehnologiei și echipamentelor video și este susținut de Sony și F64 Studio. Seminarul va fi prezentat de Vladimir Chetroiu, creative filmmaker în cadrul F64, care va vorbi despre cum îţi preschimbi ideile de imagine în producţii de calitate şi cum te diferenţiezi pe piaţa video.

Mai multe detalii despre seminariile acestei ediții a Festivalului de Film NexT și invitații săi pot fi găsite pe site-ul festivalului: www.nextfilmfestival.ro.

Foto credit: captură video Pa negre

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.