VIDEO Ultimul film al lui Bela Tarr, „Calul din Torino“, va fi difuzat în premieră la Pro Cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-ultimul-film-al-lui-bela-tarr-calul-din-torino-va-fi-difuzat-in-premiera-la-pro-cinema/

Ultimul film al regizorului maghiar Bela Tarr, „Calul din Torino“, va fi prezentat de Cristian Tudor Popescu în ediţia din 27 aprilie a emisiunii CineTePrinde, difuzată de Pro Cinema de la ora 22.00.

Un articol de |26 aprilie 2013

Ultimul film al regizorului maghiar Bela Tarr, câștigător al Marelui premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Berlin, în 2011, „Calul din Torino“ (,,A torinoi lo”) va fi prezentat de Cristian Tudor Popescu în ediția din 27 aprilie a emisiunii CineTePrinde, difuzată de Pro Cinema de la ora 22.00.

Izbitor de frumos pe de-o parte și copleșitor de profund pe de altă parte, „Calul din Torino“, despre care regizorul maghiar Bela Tarr spune că este ultimul său film, este deopotrivă simplu și imposibil de definit.

Los Angeles Times

Cel de-al zecelea și ultimul film din cariera lui Tarr, „Calul din Torino“ este un film despre apocalipsă.

Așa cum văd eu că ar veni în viața reală – încet și silențios. Nu vreau să-mi copiez propriile filme. Asta e tot. Când am făcut „Calul din Torino“ știam că va fi ultimul meu film, toată lumea o știa, inclusiv actorii, care au încercat să mă facă să mă răzgândesc.

Bela Tarr,
regizor

Episodul care l-a marcat pe Nietzsche

Chiar la începutul anului 1889, filosoful german Friedrich Nietzsche, aflat în trecere prin Torino, asista la o scenă șocantă: un birjar enervat de încăpățânarea calului său, care refuza să se miște de pe loc, își biciuiește animalul fara milă. Tulburat de scenă, Nietzsche sare să apere calul, agățându-se cu brațele de gâtul acestuia.

Episodul de o cruzime ieșită din comun pare să-i fi declanșat lui Nietzsche o maladie psihică: din acel moment, pentru următorii zece ani, el a trăit fără să poată articula nici un cuvânt și cuprins de demență, îngrijit de mama și sora lui. Filmul urmărește însă în principal tragica poveste a fermierului care deținea acel cal și a familiei sale.

O premieră amânată

Drama filmată alb-negru, în doar 30 de secvențe lungi, trebuia să fie prezentată în cinematografele din Ungaria în aprilie 2009, însă până la urmă premiera a avut loc la Berlin, doi ani mai târziu. Tot în 2011 a fost lansat filmul lui Tarr și în Ungaria și aceasta datorită comentariilor pe care regizorul le-a făcut într-un cotidian german. Tarr a acuzat guvernul condus de Viktor Orban că a pornit un „război cultural“ împotriva artiștilor și intelectualilor și ca urmare a acestor comentarii lansarea „Calului din Torino“ a fost amânată.

Foto credit: MediaPro

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.