Vineri, în patru oraşe: Noaptea Albă a Filmului Românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/vineri-in-patru-orase-noaptea-alba-a-filmului-romanesc/

Selecţia celor mai de succes filme româneşti va fi prezentată vineri, în 15 spaţii din patru oraşe din ţară – Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, în cadrul Nopţii Albe a Filmului Românesc.   Potrivit organizatorilor, programul evenimentului cuprinde atât producţii de toate genurile realizate de cineaşti din toate generaţiile, dar nu vor lipsi nici animaţiile […]

Un articol de |14 septembrie 2012

Selecţia celor mai de succes filme româneşti va fi prezentată vineri, în 15 spaţii din patru oraşe din ţară – Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, în cadrul Nopţii Albe a Filmului Românesc.

 

Potrivit organizatorilor, programul evenimentului cuprinde atât producţii de toate genurile realizate de cineaşti din toate generaţiile, dar nu vor lipsi nici animaţiile româneşti prezentate anul trecut în competiţie la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est.

Un eveniment special îi este dedicat Fundaţiei Arte Vizuale (FAV), care împlineşte 20 de ani de la înfiinţare.

Aşadar, spectatorii vor avea şansa de a viziona o selecţie de şapte filme, printre care se numără şi primul film după facultate al lui Radu Muntean, „Lindenfeld” (1994), dar şi „Lucy Castle Hotea”, regia Vali Hotea (1996), „Franzela exilului”, regia Alexandru Solomon (2002), sau „Boborul”, regia Radu Igazsag (2004), precum şi un scurt promo al documentarului despre expediţia lui Emil Racoviţă, „Exploratorul”, Gabor Xantus (2012).

De asemenea, tot în cadrul Nopţii Albe, publicul este invitat să decidă soarta unui personaj, la primul film interactiv din România, „Kiddo”, regia Millo Simulov.

Kiddo este numele unei adolescente cu o viaţă dificilă, provenind dintr-o familie dezbinată, care îşi revarsă furia făcând box. Prin votul majorităţii, destinul îi va fi decis de mai multe ori de-a lungul filmului, alegând câte una dintre variantele propuse de autori. Pelicula a fost foarte apreciată la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Pe harta Nopţii Albe din Bucureşti, la ediţia din acest an, sunt incluse şi spaţiile de la Cinema Pro, Cinema Elvira Popescu, Club Control, Grădina Verona, Godot Cafe, cumulând un total de zece spaţii-gazdă ale Filmului Românesc (alături de Cinema Studio, Cinema Patria, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Club Fabrica, Centrul Istoric – Piaţa Sfântul Anton).

Şi spectatorii din Timişoara au parte de o veste bună. Pe lângă proiecţiile din Noaptea Albă programate la Cinema Timiş, organizatorii vor aduce o selecţie de filme româneşti şi în cadrul Festivalului Plai, la Muzeul Satului Bănăţean.

În Cluj-Napoca cinefilii sunt aşteptaţi la Cinema Victoria şi la Casa TIFF (Str. Universităţii nr.6).

La Iaşi Noaptea Albă a Filmului Românesc va fi găzduită de Cinema Victoria.

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, cu sprijinul România Film, Uniunea Cineaştilor din România, Muzeul Ţăranului Român, Institutul Cultural Francez.

Sursa: Agerpres

22
/11
/23

Iosif Paștina joacă în “Disco Regret”, piesă scrisă de Doru Vatavului și regizată de Irisz Kovacs. A terminat U.N.A.T.C-ul în 2020 la clasa profesorilor Marius Gîlea, Bogdana Darie, Ioana Barbu și spune că: "Am avut noroc că am terminat chiar la începerea pandemiei și am avut privilegiul de a apuca să joc de câteva ori licența până la lockdown. Alți colegi n-au fost așa norocoși”.

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

17
/11
/23

Teatrul Excelsior anunță premiera spectacolului-manifest (R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, traducerea Mircea Sorin Rusu, în regia lui Radu Nica, unul dintre numele de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.