Volum de colecție lansat în anul aniversar Phoenix: „Cantafabule. Texte pentru Phoenix” de Șerban Foarță & Andrei Ujică
https://www.ziarulmetropolis.ro/volum-de-colectie-lansat-in-anul-aniversar-phoenix-cantafabule-texte-pentru-phoenix-de-serban-foarta-andrei-ujica/

Editura Trei a publicat la începutul acestei luni, în colecţia Autori Români, ediţia a doua, revizuită şi adăugită, a volumului „Cantafabule.Texte pentru Phoenix”, care, la vremea apariţiei (1976), a constituit debutul editorial pentru autorii ei, Șerban Foarţă şi Andrei Ujică.

Un articol de Liliana Matei|11 iulie 2022

Dacă primul a devenit, în decursul timpului, unul dintre cei mai cunoscuți și cei mai  iubiți poeți contemporani, cel de-al doilea a schimbat literatura pe cinema, devenind celebru în toată lumea datorită filmelor sale, dintre care amintim „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” (2010).

La rugămintea membrilor celebrei trupe Phoenix, Foarță și Ujică au scris libretul pentru „Cantafabule”, un album care a devenit rapid foarte popular în anii ’70 – ’80. După succesul înregistrat de versurile lor pe scena muzicală, cei doi au decis să-și adune textele într-o carte, dar într-o formă ușor diferită, mai cizelată, o formă care nu mai ținea de rigorile impuse de ritmul muzicii. Așa a apărut în 1976 „Texte pentru Phoenix”.

Ediția de față, cu titlu ușor modificat în „Cantafabule. Texte pentru Phoenix”, publicată în anul în care Phoenix celebrează 60 de ani de la înființare, este o reconstituire a cărții apărute în 1976, la care se adaugă și imaginile create atunci de artiștii Vali și Lili Sepi, care nu au mai apărut nici în volum, nici pe copertele albumului. De asemenea, ediția nouă cuprinde și textele așa cum au fost ele cântate și înregistrate pe disc, prin urmare strânge în volum atât prima ediție a volumului „Texte pentru Phoenix”, cât și libretul complet al albumului „Cantafabule”. Și, nu întâmplător, data apariției a fost începutul lunii iulie, când Șerban Foarță (8 iulie 1942) a împlinit 80 de ani.

„Cantafabule. Texte pentru Phoenix” este, fără doar și poate, o carte-cult pentru generațiile care au crescut sub comunism.

Șerban Foarță (8 iulie 1942, Drobeta-Turnu Severin) este astăzi unul dintre cei mai cunoscuți poeți contemporani. Printre cărțile sale de poezie se numără: Șalul, eșarpele Isadorei / Șalul e șarpele Isadorei (1978), Copyright (1979), Holorime (1986), Opera somnia. Antologie (2000). A scris și proză, din care amintim: Roșul ușor e rozul iluzor (2008), Gazela de perete (2009). A publicat, de asemenea, câteva volume de eseuri (Afinități selective, 1980, Afinități efective, 1990), dialoguri (Narațiunea de a fi, împreună cu Robert Șerban, 2013) și numeroase traduceri ale unor autori precum Paul Valéry, Stéphane Mallarmé, Paul Verlaine, Guillaume Apollinaire etc.

Andrei Ujică (13 noiembrie 1951, Timișoara) și-a început cariera literară cu proză scurtă (Isabela, prietena fluturilor, 1972). În 1981 a emigrat în Germania, unde interesul său a glisat spre cinema, consacrându-se pe scena internațională ca un regizor important, cu o abordare unică în explorarea istoriei recente. Printre filmele sale se numără: Videograme dintr-o revoluție (împreună cu Harun Farocki, 1992), Out of the Present (1995), Autobiografia lui Nicolae Ceușescu (2010). În 2017 s-a întors în România. Are în lucru un film despre The Beatles și un volum de memorii.

12
/07
/21

Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment din volumul „Malvinița. Așa se scrie dragostea. Epistolar erotic. parCurs de comunicare creativă” de Eugen Istodor, recent publicat la Editura Polirom.

08
/07
/21

Un portret al excepționalei gânditoare de secol XX, Hannah Arendt, schițat de autoarea americană Hannah Jewell în volumul „100 de femei afurisite. O istorie” (Editura Nemira, 2021, colecția „Orion”).

07
/07
/21

Cum evităm problemele financiare în cuplu? Cum ar trebui economisiți și investiți banii familiei pentru a ajunge la echilibru și prosperitate? Curtea Veche Publishing lansează ghidul de bază pentru orice cuplu aflat la început de drum.

07
/07
/21

Joi, 8 iulie, la ora 18.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), va avea loc o discuție pornind de la „Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem” de Maryse Condé, romanul laureat al Premiului Noii Academii Suedeze pentru Literatură 2018 & Grand Prix Littéraire de la Femme 1986.

06
/07
/21

Miercuri, 7 iulie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), scriitoarea Simona Antonescu va intra în dialog cu criticul Bogdan Crețu pornind de la romanul „În umbra ei”, apărut recent în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom.

04
/07
/21

Pentru a marca 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează în 2021 o serie de expoziții, concursuri, ateliere, întâlniri și apariții editoriale speciale.

01
/07
/21

Zilele acestea, a plecat către librăriile din întreaga țară o nouă ediție, revăzută, a Jurnalului lui Franz Kafka, editată în colecția ANANSI World Fiction într-un format grafic deosebit.

28
/06
/21

„Forma lucrurilor. Alfabetul geometriei”, cartea lui Marco Andreatta publicată recent în colecția Știință, spune povestea geometriei, pe care autorul o descrie drept unul dintre cele mai studiate şi sofisticate sisteme ale gândirii filozofice, capabil să furnizeze interpretări ale lumii în care trăim şi tehnicile de care avem nevoie ca să ne putem împlini aşteptările şi dorinţele. Orientarea în spațiu, perceperea unui obiect prin forma sa, minimizarea distanțelor de deplasare – toate acestea sunt înzestrări geometrice de care ne folosim în viața de zi cu zi.

17
/06
/21

Ziarul Metropolis vă prezintă un fragment din romanul „un nor în formă de cămilă” de Alina Nelega, recent apărut la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd.” (disponibil și în ediție digitală).

14
/06
/21

Storis este prima aplicație de audiobookuri, ebookuri și podcasturi în limba română, un produs original și unic pe piața de carte din România, care își propune să ofere cititorilor o experiență nouă a lecturii și să așeze țara noastră pe harta revoluției digitale care se manifestă astăzi în toată lumea.