„Vreau acasă”, de la Teatrul Nottara, în Campania umanitară organizată de UNITER, Artiști români pentru Artiști ucraineni
https://www.ziarulmetropolis.ro/vreau-acasa-de-la-teatrul-nottara-in-campania-umanitara-organizata-de-uniter-artisti-romani-pentru-artisti-ucraineni/

Teatrul Nottara se alătură Campaniei umanitare organizate de UNITER împreună cu Instituţii culturale de stat şi independente din România şi Republica Moldova, în scopul strângerii de fonduri pentru artiştii ucraineni.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2022

Pe 2 iunie, de la ora 19.30, la Sala George Constantin, va avea loc spectacolul-lectură Vreau acasă, regia Cristi Juncu, după un scenariu realizat de Cristi Juncu, după următoarele texte: Sindromul supraviețuitorului de Andrii Bondarenko, Dicționar de emoții pe timp de război de Elena Astasieva, Plantăm un măr de Irina Gareț, Țara mea (rachetele nucleare) de Liudmila Timoșenko, Copiii noștri de Natalia Blok și Vreau acasă de Oksana Savcenko, texte comisionate de Centrul Philip Arnoult pentru Dezvoltarea Teatrului Internațional (SUA), cu sprijinul lui John Freedman și al Nataliei Bratus. Traducerea textelor este semnată de Raluca Rădulescu.

Vor citi actorii: Rareș Andrici, Laura Vasiliu, Ioana Calotă, Alexandru Mike Gheorghiu, Cristina Stoica Ivanciuc, Andreea Măcelaru Șofron, Mihaela Subțirică, Raluca Gheorghiu, Raluca Jugănaru Grosu, Isabela Neamțu.

Spectacolul va fi urmat de discuții cu publicul la care, alături de actori, va participa traducătoarea Raluca Rădulescu.

„E seară. În Kiev e stare de asediu. Se dă stingerea. Îl sun pe bărbatul pe care îl iubesc. Vorbim despre ziua respectivă. Vorbim despre cum a decurs ziua. Îmi trec încet mâna pe ecran, acolo unde e obrazul lui. Vreau să-l sărut și nu pot. Între noi e un război.”

Ar putea fi începutul unui roman. Ar putea fi începutul unei povești. Astăzi, însă, în primăvara anului 2022, este doar relatarea dureroasă a unei realități pe care o trăiesc pe viu milioane de oameni. Războiul a dat buzna peste lumea noastră. În Ucraina, se moare. În Ucraina, teatrele sunt bombardate. În Ucraina, diferența între viață și moarte o scriu pe cer bombele. În Ucraina, copiii taie cu foarfeca portretul lui Putin. În Ucraina, viața e suspendată.

Vreau acasă, un scenariu de Cristi Juncu, vă propune o imagine emoționantă a unei tragedii contemporane, ca un puzzle din bucăți de inimă sparte și care nu știu cum să se recompună. Spectacolul-lectură pe care vi-l oferim este o călătorie în miezul unei Apocalipse pe care nimeni nu era pregătit s-o trăiască. Este un mic omagiu adus unor oameni care rezistă printre bombe, care visează că într-o zi rănile se vor închide și cerul va fi din nou albastru. Este felul nostru de a fi ÎMPREUNĂ.

Biletele la reprezentația oficială pot fi cumpărate online pe www.mystage.ro.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.