Weekend la Castel: cine-concert „Metropolis” și cel mai periculos film făcut vreodată. TIFF 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/weekend-la-castel-cine-concert-metropolis-si-cel-mai-periculos-film-facut-vreodata-tiff-2017/

În primul weekend al celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (2-11 iunie), programul Week-end la Castel revine la Bonţida cu ateliere creative, jocuri şi spectacole pentru cei mici în timpul zilei şi evenimente speciale pentru cei mari după lăsarea serii.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2017

Pe 3 și 4 iunie, Castelul Banffy va găzdui proiecția unui film cult care a pus în pericol viețile actorilor și ale echipei, inclasabilul Roar (1981), și cine-concertul Metropolis (1927), o capodoperă a filmului mut, de la a cărei lansare se împlinesc 90 de ani, acompaniată live de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca.

Sâmbătă, pe 3 iunie, de la 21.45, spectatorii vor urmări pe ecran mare Roar, primul și ultimul film regizat de Noel Marshall, producătorul executiv al horror-ului Exorcistul (1973). Producția „celui mai periculos film făcut vreodată”a durat nu mai puțin de 11 ani, iar proiectul aproape i-a ucis pe regizor și pe întreaga lui familie. Se spune că niciunul din cele peste 150 de animale nu a suferit în tot acest proces, însă peste70 dintre membrii echipei și actori, da. Imaginile din film surprind atacuri reale, care au cauzat leziuni pentru care au fost necesare multe intervenții chirurgicale.TRAILERtiff 2017

Filmul urmărește povestea unei familii atacate de animale sălbatice, iar unul dintre rolurile principale este interpretat chiar de către Noel Marshall.Alături de el apare și soția lui la acea vreme, actrița TippiHedren, renumită pentru rolul dinPăsările(r. Alfred Hitchcock), și Melanie Griffith, fiica acesteia. „E un fel de Jawsîn junglă”, scria Variety despre filmul lansat în SUA abia în 2015, film care completează perfect ideea campaniei de imagine TIFF 2017, ce va fi devoalată în această perioadă.

Unul dintre evenimentele de neratat ale ediției va fi cine-concertul Metropolis, capodopera lui Fritz Lang din 1927, cu acompaniamentul live al orchestrei Filarmoniciide Stat Transilvania din Cluj-Napoca, pe muzica originală compusă de Gottfried Huppertz, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger. Duminică, 4 iunie, de la ora 21:45, în decorul fantastic al Castelului Banffy, distopia futuristă creată de regizorul expresionist Fritz Lang va căpăta noi valențe prin interpretarea grandioasă a orchestrei clujene.

Lansat în 1927, Metropolis a influențat nu numai cinematografia modernă, ci și cultura pop, care de-a lungul timpului a împrumutat și reinterpretat multe dintre elementele simbolice utilizate de Fritz Lang pentru a ilustra societatea anului 2026.

Dirijorul Stefan Geiger are în portofoliu zeci de proiecte de ilustrare sonoră a unor capodopere ale cinematografiei. Conduce din 2002 Orchestra de Tineret din Bremen, iar pentru stagiunea 2016/2017, a fost ales dirijor principal al Orchestrei Simfonice Parana, din Brazilia. A dirijat la Cluj cine-concertele Aventurile Prințului Achmed, în 2013, și Cutia Pandorei, în 2015.

Foto: TIFF 2017 – tiff.ro

03
/07
/15

Din 5 iulie, în fiecare duminică, de la 14.45, TVR 1 difuzează serialul Puterea binelui: un bărbat renunţă la viaţa pe care o trăia şi călătoreşte prin lume aproape fără bani, contând pe bunătatea semenilor.

03
/07
/15

Sâmbătă asta e Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, maratonul iubitorilor de cinema ajuns la ediţia 7. De la 7 seara la 5 dimineaţa, spectatorii vor avea parte de 6 ore de scurtmetraje premiate plus un video-show care va aduce la viaţă imagini din filme în cea mai mare sală de cinema construită până acum în România – Pavilionul Central Romexpo.

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Ceau, Cinema! (Festival de Buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, la Grădina de Vară « Capitol », cu unul dintre cele mai discutate documentare ale anului. Prezentat la festivalul de film Sundance şi la cel de la Edinburgh, Chuck Norris vs Comunism (Marea Britanie, România, 2015) invită publicul timişorean să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate ilegal în România comunistă.

01
/07
/15

Filmul documentar Gone Wild, în regia lui Dan Curean, va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului luni, 6 iulie, de la ora 19:00. Producția din 2012 arată o altă față a Deltei Dunării, bogată în faună și floră, concentrându-se în mod particular asupra poveștii cailor sălbatici.

01
/07
/15

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber revine vara aceasta cu cele mai bune 11 filme europene și de autor, în 4 orașe din România! Evenimentul se va desfășura în perioada 7 iulie – 23 august la Arad (7-12 iulie),  Timișoara (14-19 iulie), Brașov (28 iulie-2 august) și Sibiu (18-23 august), iar intrarea la toate proiecțiile este liberă.

01
/07
/15

Festivalul internațional al filmului de animație Anim’est și-a încheiat duminică seara cea de-a doua ediţie, prin proiecţia în aer liber a filmului Minuscule – Valley of the Lost Ants, din Piaţa Sfatului. Încrezători în rezultate, organizatorii încep deja planurile şi pregătirile pentru ediția a treia.

01
/07
/15

Poveștile care au inspirat o lume întreagă se îngrămădesc pe marele ecran al maratonului ShortsUP, sâmbăta asta, în Pavilionul Central Romexpo. A 7-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte mixează scurtmetrajul cu o instalație foto de Alex Gâlmeanu, mapping video creat de grupul de artiști Tip-Toe și muzică funk și disco mixată de nicecream.fm.

30
/06
/15

Sâmbătă, 4 iulie, spectatorii de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte vor descoperi experienţa cinemaului interactiv. Evenimentul debutează la ora 19.00, în Pavilionul Central Romexpo, cu un video-show realizat de artiştii TIPTOE şi o instalaţie vizuală creată de fotograful Alex Gâlmeanu. Filmele încep de la ora 22.00.

29
/06
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Baloane de curcubeu” (1982), al doilea lungmetraj, necunoscut, regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai nedreptăţite filme româneşti. Un film burlesc, cu un comic spectaculos, scăpat însă cu destule „răni” după lupta prelungită cu cenzura, dar, din fericire, salvat de la dispariţie.

29
/06
/15

Filmele "Comoara", de Corneliu Porumboiu, "Un etaj mai jos", de Radu Muntean și "Aferim!", de Radu Jude participă la cea de-a 50-a ediție a Festivalului de la Karlovy Vary (3- 11 iulie), unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

29
/06
/15

Ben Affleck și Matt Damon sunt pregătiţi să facă un film desprel Chuck Blazer și scandalul FIFA, scrie prosoccertalk.nbcsports.com. The Hollywood Reporter precizează că Affleck se va fi alătura prietenului său, Damon, ca producători ai companiei Warner Bros, care a câștigat în războiul pe dreptul de autor pentru cartea lui Ken Basinger, "Houses of Deceit", ce oferă detalii despre corupția din FIFA.