„With A Little Help From My Friends” – un spectacol despre adolescență, la Teatrul Excelsior
https://www.ziarulmetropolis.ro/with-a-little-help-from-my-friends-un-spectacol-despre-adolescenta-la-teatrul-excelsior/

Prietenie, relaţii, iubire, mare, plajă, muzică, alcool şi poveşti ale unor adolescenţi aflaţi pe malul mării, într-un spaţiu pe atât de concret, pe atât de imaginar. Acestea sunt elementele pe care îşi consturieşte talentatul regizor Alexandru Mâzgăreanu ultimul spectacol, „With A Little Help From My Friends”, după textul Mariei Manolescu.

Un articol de Georgiana Ene|14 iunie 2016

În viziunea și concepția regizorală a spectacolului se simte strigătul unei întregi generații, dar și ale altora mai mari, care odată ajunse la maturitate își pun tot felul de întrebări: noi cum eram la 16 ani?

Piesa scrisă de Maria Manolescu spune o poveste de viață, pe bune, aflată la granița firavă dintre copilărie și adolescență și a problemelor pe care aceasta le naște. Protagoniștii își mai permit să fie copii sau își doresc cu disperare să fie adulți și să-și asume problemele pe care acest lucru îl presupune?

„With A Little Help From My Friends” sau „Un joc” pe bune începe cu muzică și patru tineri care beau vodcă, pe malul mării. Miki, Andi, Ada și Radu sunt adolescenții, care au venit la mare să se distreze, fiecare având câte un interes, ca în final trei dintre ei să aibă același interes. Povestea este simplă și tristă: dezmăgit în dragoste, Miki alege marea să se sinucidă. Celelalte personaje devin complicii acestuia, dar își urmăresc și propriile interese, întreaga poveste fiind sumarizată foarte bine de personajul principal, Miki, la final: “Deci Andi mă iubeşte pe mine. Şi eu o iubesc pe Ruxandra. Şi Ruxandra îl iubeşte pe Radu. Şi Radu s-a culcat cu Ada […]. Am putea să facem o horă. Sau un şir indian. Numai că n-am chef. Lanţul slăbiciunilor a ruginit. Cine e veriga slabă? Miki e veriga slabă! Miki să părăsească jocul”. Sunt patru caractere diferite, cu o onestitate brutală pe alocuri, dar și cu umor inteligent și care vor explora linia dintre ambiția personală și loialitățile personale, ajungandu-se până la interviuri intime în așteptarea dimineții și al finalului poveștii.

With-a-little-help_foto_romulus_boicu-293

Spectacolul are forță de generalizare și are, totodată, valoare de reprezentativitate. Are de asemenea, structură dramatică și tensiunea de rigoare a unei scene de teatru. Deși este făcut din clișeele pe care spectatorul deja le recunoște: relații, iubire, gânduri de suicid sau bani, acesta are o latură emoțională, înduioșătoare, copilărească, aproape naivă, și tocmai această latură îl scoate din anoninmat și îl face credibil.

“Spectacolul meu vorbește despre lucrurile ascunse ce se află în adâncul personajelor și care, prin intermediul jocului, ies la suprafață, făcând astfel ca situația să scape de sub control”. (Alexandru Mâzgăreanu, regizor).

Plaja sălbatică, ingenios gândită de Romulus Boicu, așteaptă spectatorul cu acorduri de Beatles și muzica originală a lui Alexandru Suciu, și îl pune în valoare pe carismaticul Miki – interpretat cu o forță extrordinară de Alexandru Voicu, o revelație din punct de vedere actoricesc -, dar și pe fermecătoarea-naivă Ada, interpretată de Irina Antonie, care aduce cu dăruire maximă în scenă un pic de feminitate și forță personajului, alături de maturitatea și vulnerabilitatea celorlalți, interpretați de: Vlad Bălan, Andrei Cătălin și Beatrice Rubică.

La bun sfarșit, și la propriu și la figurat, finalul surprinde, regizorul construind un deznodământ în care toți își găsesc mântuirea în iubire. A fost sau nu a fost?

“Văzând acest spectacol cu «With a Little Help from my friend» la aproape zece ani după ce am scris piesa, îmi dau seama că vârsta nu ne face neapărat mai înțelepți. Cel puțin nu în privința prieteniei și îmi dau seama că niciodată n-am trăit atât de mult pentru și prin prieteni ca atunci când eram în liceu. Mi-ar plăcea să mă întâlnesc cu mine cea de la 16 ani și  să stăm puțin de vorbă. Și asta mi-ar plăcea să se întâmple cu toți cei care văd spectacolul acesta: să stea puțin de vorbă, la sfârșit, despre cum ne putem ajuta pe bune unii pe alții, fie că suntem adolescenți sau prietenii lor mai mari”. (Maria Manolescu, dramaturg).

WITH A LITTLE HELP FROM MY FRIENDS,  de Maria Manolescu

Regia: Alexandru Mâzgăreanu
Scenografia: Romulus Boicu
Muzica: Alexandru Suciu
Video mapping & design: Luca Achim și Cristian Niculescu

Distribuție: Alexandru Voicu / Bogdan Florea, Irina Antonie, Andrei Cătălin, Vlad Bălan, Beatrice Rubică.
Foto: Romulus Boicu

25
/02
/17

Duminică, 26 februarie 2017, de la ora 19.00, la Teatrul EXCELSIOR va avea loc premiera spectacolului „TimeAholics” de Bogdan Capșa, un tânăr de 17 ani, în regia Ancăi Ciuclaru. Piesa a câștigat cea de-a doua ediție a Concursului de dramaturgie pentru adolescenți New Drama.

24
/02
/17

Când îl văd îmi dispare complet cheful pentru micul dejun frugal, pe care îl servesc cu religiozitate (3-4 ouă – fierte, ochiuri sau omletă- un copănel de pui sau câteva felii zdravene de șuncă, ceva mezeluri la grămadă, niște castraveciori murați sau gogoșari în oțet, un codru de brânză și ce mai pică), parcă mă văd la bătrânețe, adică peste două –trei luni, mimând mișcare cu gândul la ce o să mănânc după.

24
/02
/17

Centrul Cultural Casa Artelor și Primăria Sectorului 3 îi invită pe bucureșteni astăzi, între orele 18.00 și 21.00, la "ZIUA DRAGOBETELUI", ediția a IV-a, un eveniment dedicat iubirii și tradițiilor românești. La ora 19.00, în Cupola Casei Artelor, toți cei care doresc să închine un pahar de vin în cinstea iubirii autentic românești, vor fi invitați la o prezentare de vinuri, urmată de o degustare.

24
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Danny Boyle ţinteşte resursele de nostalgie după tinereţe ale spectatorilor, cu „T2 Trainspotting”, reîntâlnirea a patru personaje celebre după 20 de ani. În schimb, „Copacul cu poveşti”, de spaniolul J.A. Bayona, este o melodramă care evadează din când în când în fantastic, însă fără o mare îndrăzneală.

23
/02
/17

Teatrul Evreiesc de Stat continuă familiarizarea publicului cu dramaturgia unuia dintre cei mai valoroşi dramaturgi israelieni contemporani, Hillel Mittelpunkt. După comedia Varşovia.Ghid Turistic, ”Şofer / Pictor” aduce în scenă doi protagonişti complet diferiţi, forţaţi să trăiască împreună într-un spaţiu închis. Premiera oficială a spectacolului va avea loc pe 24, 25 şi 26 februarie, de la ora 19.00, la Teatrul Evreiesc de Stat.

23
/02
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE În 1789 se năştea la Hotahova (azi în Albania) un om cu destin neobişnuit. La zece ani vine în Ţara Românească, face studii de filosofie la Viena şi de medicină în Germania, la Halle; revine la Bucureşti şi aici are o carieră spectaculoasă, cu reverberaţii până astăzi în Grecia. S-a stins din viaţă în 1874. E vorba de Apostol Arsaki.

23
/02
/17

A fost o vreme când la Bucureşti s-a construit mult, somptuos şi durabil. În istoria Europei răstimpul e cunoscut drept la belle époque; în România a fost vorba de domnia regelui Carol I. Să amintim doar câteva clădiri ridicate atunci şi cu care ne mândrim şi azi în faţa străinilor, încercând  să-i convingem că am fost „micul Paris”. Aşa dar: Ateneul român, Ministerul Agriculturii, Palatul Cantacuzino, Palatul de Justiţie, Poşta, CEC-ul, Muzeul Ţăranului Român, Palatul Bursei, Palatul Asigurări Generala, Bufetul de la Şosea, Palatul Camerei Deputaţilor (azi muzeul Patriarhiei), Fundaţia universitară Carol I

23
/02
/17

„Bacalaureat” (regia Cristian Mungiu)”, „Câini” (regia Bogdan Mirică), „Două lozuri” (regia Paul Negoescu), „Inimi cicatrizate” (regia Radu Jude) și „Sieranevada” (regia Cristi Puiu) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo 2017 la categoria „Cel mai bun film”.

23
/02
/17

Reîntors recent la Teatrul Național din Iași, Radu Afrim pune în scenă spectacolul Măcelăria lui Iov, un text provocator, semnat de Fausto Paravidino, unul dintre cei mai în vogă dramaturgi europeni ai momentului. Măcelăria lui Iov se va juca la Naţionalul ieşean, în premieră pe ţară, sâmbătă, 25 februarie, și duminică, 26 februarie, de la ora 19.30, la Sala Teatru³. Următoarele reprezentații ale spectacolului (nerecomandat persoanelor sub 16 ani) vor avea loc pe 7 şi 12 martie, de la ora 19.00.

23
/02
/17

Se întâmpla de Dragobete, în anul 1929. Pentru prima oară în România, miza unui concurs de frumusețe era participarea la celebrul „Miss Univers”. După desfășurarea semifinalelor, organizate pe județe, Magda Demetrescu, “orfană de doar 17 ani, adoptată şi crescută de una dintre mătuşile sale.”- potrivit presei vremii - avea să fie declarată la începutul lunii martie „Miss România”.

22
/02
/17

Cu 30.000 de bilete individuale epuizate în primele ore de la punerea în vânzare pe 16 februarie, de la ora 10, în rețeaua Eventim, și un total de 34.000 de bilete epuizate în primele 24 de ore, Festivalul Internațional George Enescu a înregistrat și pentru ediția 2017 noi recorduri de vânzare. Abonamentele pentru ediția 2017, puse în vânzare pe 5 decembrie, s-au epuizat, de asemenea, într-un timp record.

22
/02
/17

Cele mai bune filme de peste an vin în 2017 la Festivalul Internațional de Film Transilvania, a cărui ediție cu numărul 16 va avea loc între 2 și 11 iunie. Premiate în marile festivaluri sau incluse în topurile de sfârșit de an ale criticilor, primele titluri anunțate din programul festivalului prefigurează o selecție eclectică, din care nu vor lipsi filme ce abordează teme fierbinți ale momentului - politică, religie, societate - , dar și filme de gen cu cârlig la marele public.

22
/02
/17

Într-o zi de 22 februarie se năștea actrița italiană Giulietta Masina, al cărei destin a fost legat de o altă biografie celebră din lumea filmului, cea a regizorului Federico Fellini, soţul ei. Tot într-o zi de 22 februarie se năștea poetul şi fabulistul Grigore Alexandrescu, cel care va consacra în literatura română ca specii literare autonome epistola, meditaţia şi satira, și se stingea din viață Andy Warhol, unul dintre cei mai reprezentativi artişti americani ai mişcării pop.