Yul and the Snake, câştigătorul Anim’est 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/yul-and-the-snake-castigatorul-animest-2015/

Filmul „Yùl and the Snake” (Franţa, 2015), regizat de Gabriel Harel, a câştigat marele trofeu al Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, aflat, anul acesta, la cea de-a zecea ediţie.

Un articol de Petre Ivan|11 octombrie 2015

Anim’est 2015. Cel mai bun scurtmetraj pentru copii a fost ales „Hairy Moo Moo” (Iran, 2015), regizat de Hadi Tabasi şi Rasoul Zarrin.

Pe de altă parte, premiul publicului a revenit animaţiei „Roadtrip” (Germania, 2014), regizată de Xavier Xylophon.

La categoria cel mai bun videoclip, câştigător a fost „Carmen” – Stromae (Marea Britanie, 2015), regizat de Sylvain Chomet, iar premiul pentru cel mai bun film românesc a mers către „Voyage” (2015), regizat de Marian Poiană.

De asemenea, premiul pentru cel mai bun film stundeţesc a fost câştigat de „Deux amis/ Two friend” (Franţa, 2014), regizat de Natalia Chernysheva.

Totodată, menţiuni speciale pentru film studenţesc au primit „Electrofly” (Germania, 2015), regizat de Natalia C.A. Freitas, „The wild imaginings of an unknown soldier” (Franţa, 2014), de Nils Lacroix, şi „The correct insult” (Germania, 2015), regizat de Janis Aschberger.

La categoria cel mai bun lungmetraj, a fost ales câştigător „Adama” (Franţa, 2015), regizat de Simon Rouby.

Cel mai bun scurtmetraj a fost ales „Leftover” (Franţa, 2015), regizat de Tibor Banoczki, Sarolta Szabo.

Totodată, a fost acordată şi o menţiune pentru film de scurtmetraj – „Life with Herman H. Rott” (Estonia, Croaţia, Danemarca, 2015), regizat de Chintis Lundgren.

Foto: Anim’est – animest.ro

13
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Era inevitabil să apară și primele filme realizate în izolare. Radu Jude a lansat un scurt autoportret conceput la invitația Arte/ZDF. Iar Dan Chișu a încercat un lungmetraj, un simplu excercițiu autocomplezent despre un regizor care roagă actori să joace într-un film despre viața în carantină.

07
/05
/20

PREVIEW Din multitudinea de oferte de filme care pot fi văzute de acasă în perioada asta de izolare, vă propunem câteva titluri clasice maghiare, puse la dispoziţie online şi gratuit, cu subtitrare în engleză, chiar de Arhiva de Film din Ungaria.

04
/05
/20

Micro-granturile #ADFRSurvival, destinate independenților din cinematografie rămași fără nicio sursă de venit în criza economică generată în contextul pandemiei de coronavirus, vor ajunge la beneficiarii desemnați de echipa de evaluare formată din Laura Mușat (fondator Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc), Alexandra Safriuc (coordonator masterclass-uri ADFR & co-fondator / director artistic ShortsUP) și Iulia Popovici (critic de film & teatru / fondator Asociația Transsectorială a Independenților din Cultură).

02
/05
/20

Astra Film Online vă invită duminică, 3 mai, de la ora 18:00, să descoperiți istoria bogată, de nouă secole, a orașului Sibiu, inima Transilvaniei, prin două filme remarcabile: Sibiu-Hermannstadt și Sibiu 825, semnate de Dumitru Budrala.

02
/05
/20

Faptul că amânăm ediția a 13-a a Festivalului One World Romania până spre sfârșitul verii nu înseamnă că ne resemnăm să nu vă mai întâlnim până atunci. Începând din luna mai și până în septembrie vom organiza, constant, o serie de evenimente și de proiecții online, din dorința de a păstra legătura, măcar virtual.

01
/05
/20

CRONICĂ DE FILM Ce faci când noul film al unui regizor pe care îl admiri te dezamăgește? Ce nu a mers bine? Sunt întrebări pe care mi le-am pus după ce am văzut, în premieră pe platforma MUBI, „Ema” (2019), cel mai recent lungmetraj al chilianului Pablo Larraín, prezentat la Veneția.

29
/04
/20

De Ziua internațională a dansului, miercuri, 29 aprilie, ora 21:00, JTI vă invită la un film cu și despre dans, pe platforma online TIFF Unlimited. Mr. Gaga, un documentar artistic extraordinar despre coregraful israelian Ohad Naharin, în regia lui Tomer Heymann, a fost prezentat prima dată de JTI la ediția TIFF din 2016, la cinematograful Florin Piersic din Cluj.

28
/04
/20

În 2019, a apărut în traducere în limba română, la Editura RAO, o nouă ediție, „revăzută și actualizată”, a celebrei antologii „1001 de filme de văzut într-o viață”. Ce filme au ieșit din canon și ce titluri au devenit obligatorii în ultimii 15 ani?

27
/04
/20

HISTORY readuce în proiecție specială povestea unei foarte importante epoci din istoria României, văzută din perspectiva Reginei Maria, aflată în centrul luptei pentru realizarea Marii Uniri din 1918 și pentru crearea României moderne. Telespectatorii români au întâlnire cu istoria duminică, 3 mai, de la ora 21:00.