Zece ani de teatru independent în Sibiu, cu BIS Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/zece-ani-de-teatru-independent-in-sibiu-cu-bis-teatru/

BIS Teatru susţine 22 de reprezentaţii în luna octombrie. Iată programul evenimentelor pentru zilele următoare la Sibiu, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, cu ocazia împlinirii unui deceniu de BIS Teatru.

Un articol de Liliana Matei|8 octombrie 2016

În urmă cu 10 ani, în toamna anului 2006, în Piața Mică a Sibiului s-au jucat primele spectacole de teatru independent din oraș.

În toamna lui 2006, Sibiul era un șantier promițător care se pregătea pentru capitala culturală europeană. La invitația celor de la Cafe del Sol am luat doi europaleți din Piața Mică și i-am transformat într-o scenuță pe care am jucat monoloagele Mir și Curs de hermeneutica nesimțirii. Așa a început teatrul independent în orașul acesta. Au fost seri minunate. Pe urmă ne-am mutat la Atrium Cafe, care de 10 ani e cuibul și bastionul teatrului independent. Colaborarea cu Atrium a fost mereu excelentă. Și încă mai este. Sibiul ne-a inspirat, nivelul excelent al Teatrului „Radu Stanca” ne-a inspirat. E evident că Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a mereu fost un motor care a obligat la calitate și performanță”, își amintește Bogdan Sărătean, coordonator BIS Teatru, Sibiu.

În anul 2009 lua ființă Asociația Culturală BIS, iar în 2011 BIS organiza prima ediție a festivalului-maraton „25 de ore de teatru non-stop”, o acțiune dedicată teatrelor independente. În 2016, a șasea ediție a acestui festival a fost una internațională care a avut loc sub egida EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe).

Din toamna anului trecut, Asociația Culturală BIS a inițiat și TEATRUL DIN CARTIER, un proiect menit să aducă spectacole de teatru în cartierele Sibiului, pentru oameni care din varii motive nu ajung în sălile de spectacol.

Acum, la 10 ani de când în Sibiu a apărut acest fenomen al teatrului independent, Compania BIS Teatru propune un număr record de 22 de reprezentații, care vor avea loc în Sibiu, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, după următorul program:

8 octombrie, ora 21.00 – LIPICIOȘII live, Teatrul FIX, Iași
10 octombrie, ora 21.00 – Clandestino, Atrium Café Bistro & Art, Sibiu
11 octombrie, ora 19.00 – A fost doar un vis, Liceul Onisifor Ghibu, Ștrand, Sibiu – TdC
12 octombrie, ora 19.00 – Dragostea durează o săptămână, Liceul O. Ghibu, Ștrand, Sibiu – TdC
14 octombrie, ora 21.30 – LIPICIOȘII live, Imperium, Sibiu
15 octombrie, ora 21.00 – Născut în ’90, The Letter, Sibiu
17 octombrie, ora 21.00 – Monoloagele vaginului, Atrium, Sibiu
18 octombrie, ora 19.00 – A fost doar un vis, Colegiul Energetic, Cartier Vasile Aaron – TdC
19 octombrie, ora 19.00 – Născut în ‘90, Colegiul Energetic, Cartier Vasile Aaron – TdC
20 octombrie, ora 19.00 – Monoloagele vecinului, Colegiul Energetic, Cartier Vasile Aaron – TdC
22 octombrie, ora 21.30 – A fost doar un vis, The Letter, Sibiu
24 octombrie, ora 21.00 – Artă, Atrium Café Bistro & Art, Sibiu
30 octombrie, ora 18.00 – Clandestino, Thespis, Sala Diogene Bihoi, Casa Studenților, Timișoara
30 octombrie, ora 21.00 – LIPICIOȘII live, Cuib, Timișoara
31 octombrie, ora 21.00 – And the winner is…, Atrium Café Bistro & Art, Sibiu

*TdC – Teatrul din Cartier – proiect marca BIS, realizat în parteneriat cu Primăria Sibiu.

Detalii pe www.bis.respirateatru.ro

Foto: Cristian Bîscă / „Născut în ’90”

 

 

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.

09
/01
/24

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB.