”Zile. Florin Mitroi”. Unul dintre cei mai misterioși și discreti artiști români, în a doua expoziție a anului la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/zile-florin-mitroi-unul-dintre-cei-mai-misteriosi-si-discreti-artisti-romani-in-a-doua-expozitie-a-anului-la-arcub/

Începând cu luna aprilie, ARCUB, Centrul Cultural al Capitalei, va deschide expoziţia Zile. Florin Mitroi, curatoriată de Erwin Kessler, care poate fi vizitată până pe 17 iunie în spaţiul expoziţional din str. Lipscani 84 – 90. 

Un articol de Petre Ivan|4 aprilie 2018

Vernisată joi, 19 aprilie, de la ora 18.00, expoziția ”Zile. Florin Mitroi” este gândită ca un jurnal sui generis al operei lui Florin Mitroi, o selecție din sute de lucrări și mii de desene, multe dintre acestea expuse public pentru prima dată abia după dispariția artistului, în 2002.

O expoziție necesară, ce contribuie la configurarea numelui Florin Mitroi în arta contemporană românească, ”Zile. Florin Mitroi” prezintă o creație artistică frenetică, marcată de violență, erotism, suicid, critică socială și nesupunere politică.

„Reținerea de a (se) expune și puținătatea lucrărilor prezentate puteau lăsa impresia unei opere restrînse. Abia după dispariția lui Florin Mitroi, opera sa a putut fi apreciată nu doar la justa ei valoare, ci și la justa ei dimensiune. Sute de lucrări și mii de desene ne relevă astăzi un artist pasional, de un intens tragism, ce emană din lucrări de o brutalitate, vehemență și exigență artistică fără egal”, declară curatorul expoziției, Erwin Kessler.

Creația lui Florin Mitroi a fost prezentată pentru prima dată la ARCUB în anul 2016, în cadrul expoziției de grup „30. Artistul la treizeci de ani”, alături de alți 29 de artiști marcanți ai Capitalei, de la Ion Țuculescu, la Roman Tolici, Ion Bârlădeanu, Lea Rasovszky sau Vlad Nancă.

Despre Florin Mitroi

Florin Mitroi (1938 – 2002) este unul dintre cei mai solitari, discreți și impenetrabili artiști români contemporani. În ciuda vizibilității sale constante, ca profesor la Institutul Nicolae Grigorescu și ulterior la Academia de Artă din București, din 1961 până în 2002, el nu a atins notorietatea în timpul vieții, chiar dacă, după 1989, a fost profesorul unora dintre cei mai cunoscuți tineri artisti ai școlii bucureștene de artă: de la Dumitru Gorzo și Suzana Dan, la Alexandru Rădvan și Anca Benera.

Florin Mitroi

Florin Mitroi a contribuit la afirmarea unei pleiade de creatori pe cît de diferiți pe atît de consecvenți în vocația lor artistică. Dar el, cel care le-a cultivat această vocație, a expus însă foarte puțin. A expus preponderent în expoziții colective, începînd cu anii 1960, dar doar atunci cînd i s-au cerut lucrări. Altfel, ideea de a expune public, nu făcea parte din programul artistic al lui Florin Mitroi. În 1993 a avut singura expoziție personală, la Galeria Catacomba. Primește premiul pentru pictură din partea UAP în 1978 și expune în grup în Franța, SUA, Portugalia, Germania și Italia.

Zile. Florin Mitroi este a doua expoziție a Programului Expozițional ARCUB 2018, organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB. După ce în 2016, ARCUB s-a poziționat rapid ca unul dintre cele mai importante spații expoziționale de artă contemporană din Capitală, anul trecut a continuat să aducă în atenția publicului opere valoroase de artă, artiști consacrați și emergenți, dar și seria de conferințe tematice „Ce punem în ramă?”.

Vernisajul expoziției are loc pe 19 aprilie, începând cu ora 18.00. Expoziția poate fi vizitată zilnic, în perioada 19 aprilie – 17 iunie, între orele 14.00 și 22.00. Intrarea este liberă.

Foto: Zile. Florin Mitroi – www.arcub.ro

28
/04
/23

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită la vernisajul expoziției realizate de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021. Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.