Zilele Bucureștiului – Capitala devine loc de sărbătoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/zilele-bucurestiului-capitala-devine-loc-de-sarbatoare/

La aniversarea a 556 de ani de la atestarea documentară a oraşului, Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti organizează în luna septembrie Zilele Bucureştiului.

Un articol de Liliana Matei|4 septembrie 2015

Te invităm la petrecere într-un oraș care vibrează: de la instalații interactive de artă și beat-uri indie rock până la serate cu dichis și concerte de muzică simfonică, Bucureștiul anului 2015 se lasă cucerit de energia creatoare.

În timpul Zilelor Bucureștiului, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București organizează următoarele evenimente:

Gala Folk You! (4 – 5 septembrie, Piața George Enescu) – „o corabie de prieteni” care cântă despre adevăruri universale: Folk Frate, Cosmin Vaman, Dinu Olărașu, Antract, Alina Manole, Nicu Alifantis & ZAN, Taxi, Iris, Pasărea Rock.

Piața Festivalului (10-20 septembrie, Piața George Enescu) – o serie de concerte de muzică clasică, cu acces gratuit, susținute de mari dirijori și instrumentiști din Orchestra Națională Radio, Orchestra Simfonică București, Orchestra Simfonică și Filarmonica Oltenia, Orchestra Sinfonia București, Bucharest Festival Orchestra, Camerata Regală.

Sound & Vision (18-20 septembrie, Gara Regală Băneasa) – primul festival de muzică alternativă 100% românească care aduce în prim plan artiști ai experimentului. Din line-up: ROA, Cred că sunt extraterestru, Silent Strike, Frații Grime, Jurjak, Mono Jacks, Toulouse Lautrec, Sophisticated Lemons, We Singing Colors şi The Noise.

Bucureşti ’21 – harta poetică a orașului (19 septembrie, Hanul Gabroveni) – un poem-manifest participativ, care implică peste 35 de poeți români contemporani, din diverse generații și cu voci diferite. Epopeea urbană cu peste 800 de versuri va fi prezentată publicului într-un spectacol eveniment.

Noaptea Albă a Bucureștiului (19-20 septembrie, Centrul Istoric) – transformă centrul orașului într-un teren de joacă cu instalații interactive și instrumente audio-vizuale.

Bucureştiul dansează (19-21 septembrie, Esplanada Cercului Militar Național) – îți predă lecții de dans latino (salsa, kizomba, bachata și tango argentinian). În ultima seară, show-urile vor fi susținute de profesioniști internaționali ai dansului: Carolina Bonaventura și Martin Ojeda.

Locuitorii care se implică în viața orașului și schimbă în bine comunități vor fi premiați la Gala BucureştiTU – Premiile Oraşului Bucureşti, eveniment ce încheie Zilele Bucureștiului pe 20 septembrie.

36 dintre personalitățile și proiectele cele mai importante din arhitectură, arte plastice, carte, educație și cercetare, ecologie, film, jurnalism, muzică, sănătate, sport, teatru și turism sunt nominalizate la Gala BucureştiTu – Premiile Orașului București.

Votează-ți favoriții pe www.bucurestitu.ro!

Lista nominalizaților:

Turism: Ninebot Bucharest Tours, Interesting Times Bureau, Zeppelin;

Carte: Salonul Internațional de carte Bookfest, Târgul de carte cu discount – Kilipirim, Festivalul Internațional de Literatură București;

Muzică: Festivalul George Enescu, SoNoRo, Summer Well;

Jurnalism: Decât O Revistă pentru proiectul „Bucureșteanul”, Radio România Cultural pentru emisiunea „Orașul vorbește”, Digi24 pentru emisiunea „Bonton”;

Cercetare&educație: Organizația Teach for Romania, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic;

Arhitectură: Teatrul Național Bucureşti, Hanul Gabroveni, Cărtureşti Carusel;

Sport: BRD Năstase Țiriac Trophy, Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon, Cu Bicicleta la Mare;

Film: Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, Festivalul Internațional de Film Experimental Bucureşti, Festivalul Internațional de Film NexT;

Ecologie: România în Tranziție pentru proiectul „Grădina din curtea şcolii”, Viitorplus pentru programul„Recicleta”, Ateliere fără frontiere pentru proiectul „Remesh”;

Arte plastice: Art Safari, Noaptea Albă a Galeriilor, Noaptea Albă a Muzeelor;

Teatru: Festivalul Național de Teatru, Festivalul Național de Teatru Independent, Undercloud – Festival de Teatru Independent de Orice;

Sănătate: Spitalul Clinic „Alexandru Obregia” – Prof. Dr. Dana Craiu, Fundația Crucea Alb-Galbenă, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu.

 

19
/08
/21

„Relația dintre arte și cultură și mediul construit este simbiotică. Având experiența evenimentelor Therme Forum de mare succes din 2018, 2019 și 2020, vom discuta cu lideri din domeniul artistic, designeri, artiști și arhitecți de talie mondială despre schimbările din lume, respectiv despre relația dintre tendințele și presiunile care ne modelează mediul construit și interacțiunile și impactul artelor și al culturii asupra vieților noastre și asupra evoluției artelor.”

18
/08
/21

Au trecut 4 luni de când TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] a făcut cunoștință cu publicul. Între timp, am lansat o parte dintre evenimentele noastre și le pregătim de zor pe celelalte. Pe 12 august, în timpul săptămânii Pride 2021, ne-am strâns în grădina organizației MozaiQ pentru a face un bilanț cu ce s-a întâmplat până acum în cadrul proiectului și ce urmează să se întâmple în următoarele luni.

18
/08
/21

Bucharest International Dance Film Festival 2021, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București, prezintă sub tema Potential Worlds, pe lângă cele 34 de titluri din competiții, o selecție de patru documentare puternice și captivante despre deschizători de drumuri și evenimente artistice memorabile: „Sisters with Transistors” (r. Lisa Rovner), „Ailey” (r. Jamila Wignot), „512 Hours” (r. Adina Istrate, Giannina La Salvia) și „Summer of Soul” (r. Ahmir “Questlove” Thompson).

04
/08
/21

Ideo Ideis Festivalul #16 propune o săptămână intensă cu un program artistic și social variat, creat atât pentru trupe de liceeni, cât și pentru comunitățile din Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Constanța și Sibiu.Vrem astfel ca festivalul să îi inspire pe adolescenții care îi trec pragul să se întoarcă cu aceeași încăpățânare spre comunitățile lor și să le transforme în spațiile de care au nevoie în propria devenire.

03
/08
/21

Scopul proiectului Eforie Colorat - Intervenție Culturală este să aducă laolaltă artiști plastici și oameni preocupați de bunăstarea mediului înconjurător. Iar pentru că arta nu trebuie să existe numai în galerii, evenimentele au fost concepute astfel încât publicul larg să fie implicat, direct sau indirect, în procesul de creație.

23
/07
/21

Inaugurată în urmă cu o lună la ARCUB, expoziția „Chimonoul întâlnește ia” curatoriată de Iulia Gorneanu a avut parte de un finisaj special în seara zilei de miercuri, 21 iulie, în pasajul Hanului Gabroveni. Fashion styling show-ul – sub direcția artistică a lui Alin Gălățescu – s-a desfășurat în prezența Ambasadorului Japoniei în România, ES Dl Hiroshi Ueda și a prezentat ținute ale designerilor români în ritmuri de muzică live interpretată de Jezebel.

21
/07
/21

Asociația Forumul Artelor Vizuale lansează „Eforie Colorat - Intervenție culturală” inițiază un demers artistic și ecologic ce va schimba atmosfera și peisajul în cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc, Eforie Sud.

21
/07
/21

După ce la finalul lunii iunie strada Ion Ghica din București a intrat în circuitul proiectului „Străzi deschise”, iar Centrul Ceh a profitat de ocazie pentru a organiza o după-amiază specială în stradă, a venit momentul ca această experiență să se repete, pe 24 iulie, între orele 16:00-22:00.

21
/07
/21

Începând de joi, 22 iulie 2021, în clădirea din strada Vasile Alecsandri nr. 6, Iași, vor funcționa 5 noi muzee: Muzeul Literaturii Române, Muzeul Poezie(i), Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Copilăriei în Comunism și Muzeul Pogromului de la Iași. În ziua inaugurării, intrarea la toate muzeele componente va fi gratuită.

13
/07
/21

Până pe 5 septembrie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă în expoziția „50 de ani. Școala de Modă din București” o sinteză a activității profesorilor și studenților de la Departamentul Modă din cadrul Universității Naționale de Arte București (UNArte).