Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/ziua-mondiala-a-teatrului-sarbatorita-la-teatrul-national-radu-stanca-sibiu/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie, oferind publicului evenimente de calitate de-a lungul a trei zile: spectacole de teatru, o conferinţă Constantin Chiriac în dialog cu Mihai Mălaimare, lansare de carte şi un one-man show Mihai Mălaimare.

Un articol de Liliana Matei|17 martie 2022

În 26 și 27 martie, începând cu ora 19:00, la Sala Mare a TNRS, iubitorii teatrului sunt invitați la noua producție a Naționalului sibian – „Echilibru fragil”, de Edward Albee, un spectacol de Mariana Cămărășan. La finalul reprezentațiilor vor avea loc discuții cu publicul, în urma cărora va rezulta forma finală a spectacolului. Din distribuție fac parte: Diana Fufezan, Serenela Mureşan, Florin Coşuleţ, Ioana Cosma, Mariana Mihu – Plier, Mihai Coman, Veronica Arizancu, Arina Ioana Trif, Vlad Robaș. Biletele pentru reprezentațiile din 26 și 27 martie sunt disponibile pe www.tnrs.ro și la Agenția de bilete din str. Nicolae Bălcescu, nr. 17.

În 28 martie, începând cu ora 18:00, la Sala Mare a TNRS, este programat un eveniment special gratuit care include trei momente: o Conferință Constantin Chiriac în dialog cu Mihai Mălaimare, lansare de carte și one man show-ul „Actorul”, semnat de același Mihai Mălaimare. Accesul la evenimentul din 28 martie se face în baza rezervărilor la Agenția de bilete sau pe www.tnrs.ro.

„Teatrul Național Radu Stanca dorește să sărbătorească Ziua Mondială a Teatrului cu un spectacol care va fi în dialog cu spectatorii, la finalul fiecărei reprezentații, în așa fel încât creația pe care o dăruim publicului nostru drag să poată să fie finalizată ca urmare a dialogului pe care îl avem cu publicul. Este un obicei pe care îl vom permanentiza și care suntem convinși că va responsabiliza, așa cum s-a întâmplat de-a lungul anilor în privința publicul nostru, care este un model la nivel nu numai național, ci și mondial. În 28 martie ne bucurăm să îl avem alături de noi pe Mihai Mălaimare, cel care a dezvoltat singurul teatru din România care are o componentă a spectacolului de stradă. În același timp, este un actor care s-a implicat la modul serios în ceea ce înseamnă dimensiunea socială a teatrului. Ne bucurăm că dăruim aceste lucruri gratuit. Să fim sănătoși și să putem să continuăm, sub semnul dialogului, această minunată misiune de a aduce emoție, frumusețe și miracol în fața publicului. La mulți ani spectatorilor, la mulți ani tuturor artiștilor, la mulți ani tuturor celor care sprijină ceea ce înseamnă emoția trecătoare a teatrului!” – Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

„Moștenirea”, un proiect personal

Evenimentul din data de 28 martie face parte din proiectul personal al lui Mihai Mălaimare – „Moștenirea”, susținut integral de JTI și Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

„Când vorbim despre moștenire ne gândim la un transfer material și spiritual către cineva mai tânăr care ar putea folosi ceea ce primește în drumul său prin viață. Proiectul acesta este însă altceva. Eu am descoperit un drum, am mers pe el de unul singur și am constatat că este foarte posibil să mai fie foarte mult până la capăt. Vreau să împărtășesc și altora ceea ce știu, îndemnându-i să urce la rândul lor pe acest drum și, fără a mai pierde vremea cu greutățile pe care eu a trebuit să le înfrâng, să poată merge mult mai departe decât mine. Dăruiesc ceea ce știu și cu speranța că tinerețea și entuziasmul lor mă vor ajuta și pe mine să nu mă opresc. În această meserie mergem umăr la umăr și doar greutatea moștenirii trebuie să o poarte, de la un anumit moment, cei mai tineri și mai puternici!” – Mihai Mălaimare.

Proiectul se desfășoară în mai multe orașe din țară și include și un workshop dedicat statuii vivante, în zilele de 28 și 29 martie. La Sibiu vor participa studenții Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu.

Workshop-ul dedicat statuii vivante se desfășoară într-o sesiune de opt ore și are drept scop familiarizarea tinerilor studenți cu tehnicile acestui tip de discurs teatral. Cu același prilej, expertul în machiaj Mirela Vescan va susține și un workshop de make-up de statuie vivantă.

În ultima etapă a proiectului, care se va desfășura în luna decembrie, va avea loc o masă rotundă dedicată statuii vivante și lansarea volumului Moștenirea, dedicat acestui proiect. Tot atunci toți participanții vor primi un film de 30 de minute despre acest periplu teatral sentimental.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.