Afrim montează „Girafe” şi „Bizoni” în avanpremieră la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/afrim-monteaza-girafe-si-bizoni-in-avanpremiera-la-sibiu/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu a organizat ultima conferinţă de presă a anului 2014, dedicată celor mai noi producţii ale Secţiei Române a TNRS, în regia lui Radu Afrim. Cele două spectacole care se repetă intens de şase săptămâni, vor fi prezentate în avanpremieră sâmbătă, 20 decembrie şi duminică, 21 decembrie, ora 19:00: „Girafe” , Fabula urbană #1 şi „Bizoni”, Fabula urbană #2.

Un articol de Petre Ivan|17 decembrie 2014

Au participat Constantin Chiriac, director general TNRS, regizorul Radu Afrim, scenograful Dragoş Buhagiar şi coregrafa Andrea Gavriliu.

În deschiderea conferinţei, Constantin Chiriac a mulţumit presei pentru modul în care a reflectat ultima premieră de la Secţia Germana, „Tattoo”, în regia lui Radu Afrim, considerat un spectacol revoluţionar pentru Naţionalul sibian.

„Sunt convins că şi aceste două spectacole pe care le vom prezenta în avanpremieră peste câteva zile vor fi la fel de provocatoare, pentru că intră în aceeaşi zonă de cercetare, făcând de asemenea legătura între actorii teatrului şi tinerii actori de la şcoala de teatru pe care am fondat-o la Sibiu.

Prezenţa lui Radu Afrim la Sibiu în ultimele săptămâni a fost benefică şi pentru maturizarea spectacolului „Tattoo”, bucuria şi independenţa de joc a actorilor devenind tot mai vizibile cu fiecare reprezentaţie”.

Pentru Radu Afrim, decizia de a monta două spectacole în acelaşi timp este un pariu cu sine şi o provocare.

Pentru că în „Bizoni”, spectacolul pe care m-am gândit să-l montez iniţial, toţi actorii sunt foarte tineri, mi-am dorit să mai fac un spectacol, ca să pot lucra şi cu trupa matură a teatrului. De aceea am ales şi a doua piesă, „Girafe”. Pe parcursul repetiţiilor, am introdus tinerii actori şi în a doua piesă, iar actorii consacraţi ai teatrului au fost de acord să aibă apariţii în prima, fiecare şi-a construit astfel propria individualitate pe baza improvizaţiei. A fost un workshop permanent, multă muncă în timp foarte scurt, pentru a ajunge la performanţă. – Radu Afrim

Radu Afrim

Radu Afrim, un vechi prieten a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu

Piesele „Bizoni” şi „Girafe” au fost scrise în anii 2008-2009 şi fac parte din Trilogia fabulelor urbane, alături de piesa „Lei”.

Radu Afrim spune că le-am putea numi Trilogia maşinii de spălat, pentru că au în centru acest obiect aparent banal, dar care a revoluţionat viaţa femeii în secolul trecut. „Formulele de lucru au fost diferite.

Acţiunea din „Bizoni” se petrece în zilele noastre şi este vorba despre o dramă de familie. Spectacolul conţine multă mişcare şi aici am avut o colaborare foarte bună cu Andrea Gavriliu, care prin coregrafia imaginată a dat plasticitate spaţiului.

Am adus acţiunea din „Girafe” în România anilor 1968 – 1970, decorul şi estetica jocului sunt mai realiste. Ambele sunt piese sociale, fără a fi enervante social”.

Andrea Gavriliu este la a doua colaborare cu TNRS, după spectacolul „Lecţia”, pentru care a semnat coregrafia, dar deja la a şasea colaborare cu Radu Afrim.

„Pentru aceste spectacole am încercat să-i fac pe actori să-şi depăşească limitele fizice, prin mişcarea scenică. Am muncit foarte mult şi sper ca aportul meu să contribuie la reuşita spectacolelor”.

Dragoş Buhagiar a imaginat un altfel de spaţiu, pornind de la cele două texte: „De data aceasta nu este decor construit, este o instalaţie, de fapt este o lume de obiecte, un experiment.”, a declarat scenograful, care a lucrat pentru cele două spectacole împreună cu asistenta sa, Irina Chirilă.

GIRAFE, Fabula urbană #1

după Pau Miró

Avanpremieră – sâmbătă, 20 decembrie 2014, de la ora 19:00, la sala Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu

REGIA: Radu Afrim;

TRADUCERE ŞI ADAPTARE: Radu Afrim;

SCENOGRAFIA: Dragoş Buhagiar;

COREGRAFIA: Andrea Gavriliu;

UNIVERS SONOR: Radu Afrim;

ASISTENT REGIE: Sanda Anastasof;

ASISTENT SCENOGRAFIE: Irina Chirilă;

DISTRIBUȚIA: Marius Turdeanu, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Ioan Savu, Dana Maria Lăzărescu, și actorii din BIZONI

preţ bilete: 20 lei; 15 lei

BIZONI, Fabula urbană #2

după Pau Miró

Avanpremieră – duminică, 21 decembrie 2014, de la ora 19:00, la sala Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu

REGIA: Radu Afrim;

TRADUCERE: Luminița Voina-Răuț;

SCENOGRAFIA: Dragoş Buhagiar;

COREGRAFIA: Andrea Gavriliu;

UNIVERS SONOR: Radu Afrim;

FILMĂRI ŞI CONCEPT VIDEO: Radu Afrim;

MONTAJ VIDEO: Costin Chesnoiu;

ASISTENT REGIE: Sanda Anastasof;

ASISTENT SCENOGRAFIE: Irina Chirilă;

DISTRIBUȚIA: Vlad Bîrzanu / Cristian Timbuș, Iustinian Turcu, Ali Deac, Cendana Trifan / Maria Soilică, Ioan Paraschiv, Raluca Iani, Dana Maria Lăzărescu, și actorii din GIRAFE

preţ bilete: 20 lei; 15 lei

Foto: Radu Afrim, Girafe, Bizoni – Adrian Bulboacă, tnrs.ro

17
/03
/17

Ambasadoare a campaniei „Artiștii pentru artiști”, inițiată de UNITER, Dorina Chiriac vă invită la teatru. Ea joacă rolul principal în “Micul Prinț”, la Teatrul de Comedie, în seara aceasta, de la ora 19.00. Cumpărând bilete la spectacol, contribuiți la fondul de ajutorare a artiștilor în vârstă și în dificultate.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.

15
/03
/17

Judith State este Sandra din filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, fapt care îi aduce o nominalizare la Premiile Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”. Însă Judith State nu este actriță, ea vine din zona dansului. Cum se împacă, așadar, filmul și dansul contemporan?

15
/03
/17

Face parte din generaţia tânără de actori şi a absolvit Facultatea de Teatru de la Universitatea, Iaşi, la clasa profesorului Sergiu Tudose, în 2003. A debutat ca actor la Teatrul Național din Târgu Mureş. Colaborează permanent cu Teatrul "Tony Bulandra" din Targoviște, Teatrul “L.S. Bulandra” din București și urmează să joace la Teatrul Metropolis din București, în spectacolul “Histerical blindness”, în regia lui Cristi Juncu, spectacol care se află deja în repetiții și care va avea premiera în primăvara lui 2017.

15
/03
/17

Între permanenţele istoriei noastre se numără, fără discuţie, acţiunile de tip hei rup! Când, în apropierea jubileului de 40 de ani de domnie ai regelui Carol I, în 1906, s-a hotărât omagierea într-un fel a monarhului şi implicit a realizărilor din timpul lui, şantierul apărut pe mlaşinile şi smârcurile Filaretului au stârnit uimire.

15
/03
/17

Cea de-a XI-a ediție a Premiilor Gopo, eveniment care răsplătește anual performanța în cinematografia românească, va avea loc marți, 21 martie 2017, în Sala Mare a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București.

15
/03
/17

În colaborare cu partenerul său pe termen lung, celebra secțiune a Festivalului de Film de la Cannes, Quinzaine des Réalisateurs, BIEFF 2017 aduce în România cel mai recent lungmetraj al legendarului Alejandro Jodorowsky, una din figurile emblematice ale cinema-ului de avangardă, renumit pentru provocatoarele sale capodopere suprarealiste din anii ‘70 („Santa Sangre”, „El Topo”, „The Holy Mountain”).

14
/03
/17

Aşa îl socoteau englezii pe inginerul Gogu Constantinescu (1881-1965), în ajunul Primului Război Mondial. Pricina era puzderia de aplicaţii, inovaţii şi proiecte cu care genialul inventator venea în lumea tehnică a Marii Britanii.

14
/03
/17

Teatrul Național București vă invită la conferința susținută de Andrei Pleșu, cu titlul „Veselul Caragiale?”, la Sala Studio, 19 martie 2017, ora 11.00. În urmă cu mai bine de zece ani, Andrei Pleșu susținea prima sa conferință la Naționalul bucureștean, captivând publicul cu un cuceritor discurs Despre inimă.