În juriul Romania International Film Festival 2012 vor fi trei regizori români
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-juriul-romania-international-film-festival-2012-vor-fi-trei-regizori-romani/

Adrian Popovici, Dinu Lazăr şi Ilie Virgil Pascal vor face parte din juriul internaţional al celei de-a opta ediţii a Romania International Film Festival (Ro-IFF), care are loc între 27 septembrie şi 7 octombrie în Bucureşti. Festivalul, care se va desfăşura la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi […]

Un articol de |21 septembrie 2012

Adrian Popovici, Dinu Lazăr şi Ilie Virgil Pascal vor face parte din juriul internaţional al celei de-a opta ediţii a Romania International Film Festival (Ro-IFF), care are loc între 27 septembrie şi 7 octombrie în Bucureşti.

Festivalul, care se va desfăşura la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Club Fabrica, include trei secţiuni competiţionale – CineBlackSea, Woman in Cinema şi Docs & Shorts – ai căror câştigători vor fi desemnaţi în urma votului unui juriu internaţional.

Filmele secţiunilor CineBlackSea şi Woman in Cinema vor fi evaluate şi premiate de un juriu compus din Narine Lalayan-Kochar (Armenia), Kadi Lokk (Estonia) şi Adrian Popovici (România).

Producător, regizor, scenarist, membru în formaţii de muzică rock, Adrian Popovici s-a născut la Timişoara.  În perioada anilor ’80, a cântat alături de trupe de calibru din scena muzicală românească şi din străinătate, precum Timpuri Noi, Cargo, Progresiv TM şi Classics. A semnat regia filmelor „Un acoperiş deasupra capului”, „Eva” şi „Se caută o mamă/ All God’s Children”, primele două selecţionate şi premiate la festivaluri de film. „Se caută o mamă/ All God’s Children” va fi prezentat în premieră în România în cadrul Ro-IFF. De curând, Adrian a încheiat postproducţia filmului „Brâncuşi”.

Narine Lalayan-Kochar este producătoare şi actriţă de origine armeană. A urmat cursurile Şcolii de Actorie John Robert Powers din SUA (2005), precum şi cursuri de perfecţionare la Teatrul Shakespeare Globe din Londra (2007). În 2003, a făcut primii paşi în lumea cinematografică, debutând ca actriţă în lungmetrajul „Arahet”, regizat de Ruben Kochar, şi, de asemenea, implicându-se în producţie ca asistent al regizorului. Ulterior, Narine a jucat în câteva filme şi a câştigat experienţă ca manager de producţie, director de casting şi producător.

De origine estoniană, Kadi Lokk este absolventă a Şcolii de Business Mainor din Tallin, cât şi a Şcolii Internaţionale de Management din Lyon, Franţa. După absolvire, a lucrat în Florida, apoi s-a mutat la Paris. În octombrie 2010, a început să lucreze pentru ÉCU – Festivalul European Independent, având funcţia de coordonator de marketing. În aprilie 2011, Kadi a acceptat postul de manager al festivalului, dezvoltând de atunci numeroase parteneriate în toată lumea şi extinzând activităţile media ale festivalului la un nivel global. Pe durata mandatului său, numărul filmelor înscrise s-a dublat în comparaţie cu anii precedenţi, iar filmele câştigătoare ale festivalului au fost proiectate în peste 17 ţări. În prezent, ÉCU este festival partener cu Ro-IFF, în cadrul căruia va fi proiectat un program reprezentativ.

Juriul internaţional al secţiunii Docs & Shorts este compus din Ruben Kochar (Armenia), Dinu Lazăr (România) şi Ilie Virgil Pascal (România).

Ruben Kochar a absolvit Institutul Naţional de Teatru şi Film din Erevan, secţia Regie film, şi cursuri avansate de cinematografie şi televiziune la Moscova. A regizat numeroase filme, documentare, scurtmetraje şi colaborări. Din 1983, este membru-jurat al Regizorilor Sovietici. În 1985, a primit premiul Lauriat Leninskogo Komsomola. Filmul său „Herostratus” a primit premiul preşedintelui la festivalul de la Ajijic din Mexic, Medal of Arsenal la festivalul de la Riga din 1988, iar filmul Quartet – Grand Prix-ul Minsk Film Festival (Belarus, 1985) etc. În 1992, a fondat AITN, reţeaua de televiziune armeană în America, şi produce programul televiziunii zilnic începând din 1992. În 2002, a pus bazele Fundaţiei Culturale Kochar, al cărei principal scop este promovarea valorilor şi culturii armene, prin sponsorizarea şi organizarea evenimentelor culturale armene, în toată lumea, inclusiv în diaspora armeană. Ruben nu doar regizează, ci şi scrie şi pictează. Este autorul a numeroase scenarii şi romane scurte. A început să picteze influenţat de tatăl său, marele pictor şi sculptor Yervand Kochar. În cadrul secţiunii Panorama a Ro-IFF va fi prezentat scurtmetrajul său documentar „Pictând în spaţiu/ Yervand Kochar/ Painting in Space” (Armenia, 2012).

Dinu Lazăr, absolvent al IATC, secţia Imagine film şi TV, a lucrat şase ani la Studiourile Buftea, unde a filmat pentru 24 de filme de lungmetraje şi scurtmetraje, a realizat generice, filmări combinate, filmări aeriene şi subacvatice. A fost, în decursul timpului, asistent de imagine, fotograf de platou şi consilier a numeroase echipe de filmare, atât în România, cât şi în străinătate.

Ilie Virgil Pascal este scenarist şi regizor, precum şi, uneori la documentarele lui, director de imagine. A intrat în cinematografie ca asistent scenograf la „Moromeţii”. Licenţiat în Filosofie (Universitatea Bucureşti) şi Regie film (UNATC), a lucrat în presa scrisă şi televiziune, a avut expoziţii de fotografie în Bucureşti, Florenţa şi Roma şi, în perioada 1991-1993, a fost corespondent de război în fosta Iugoslavie, pentru România Liberă, BBC şi Europa Liberă. A realizat filme documentare şi docudrame (scenariu, regie, imagine), precum „Transylvania – History, Legend and Mystery”, „Pontus Euxinus”, „Kogaion”, „Pilgrimage to The Holly Land” şi „Awakening”. A fost lector la Universitatea Media, catedra Arta Regiei (2005-2007). A semnat scenariile mai multor lungmetraje, precum „Delfin Pentagon” (preproducţie),” Brâncuşi, din eternitate” (scenariu premiat cu Atlantis Award la Festivalul Internaţional de la Moondance, 2009), „Se caută o mamă / All God’s Children” (cu Valeriu Ţurcanu) şi „Liceenii în 53 de ore şi ceva” (cu George Şovu).

Invitate la Ro-IFF vor fi actriţele Susan Main, Emily Alexander-Wilmeth şi Maria-Victoria Drăguş şi regizoarea Irena Skoric.

Cea de-a opta ediţie a Romania International Film Festival este organizată sub înaltul patronaj al preşedintelui României, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Centrului Naţional al Cinematografiei, Arhivei Naţionale de Filme – Cinemateca Română şi Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

 

Sursa: Mediafax

29
/11
/17

Astăzi, de la ora 17:00, la Colegiul Noua Europă (Bucureşti, Str. Plantelor, nr. 21) va avea loc o dezbatere pe marginea volumului semnat de istoricul religiilor Andrei Oişteanu, Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură, apărut în ediţie ilustrată, în seria de autor pe care editura Polirom i-a consacrat-o. Evenimentul va fi moderat de Andrei Pleşu. Intrarea este liberă.

29
/11
/17

După „Gloria”, un film cu care a câștigat numeroase premii, Sebastían Lelio revine cu „O femeie fantastică”, un film care spune povestea unei persoane transexuale, o poveste mai aproape de realitatea contemporană decât oricare alta de pe marile ecrane. „O femeie fantastică” va ajunge în cinematografele din România începând cu 8 decembrie, fiind distribuit de Transilvania Film.

28
/11
/17

Celebrul prezentator TV Virgil Ianţu s-a transformat total la indicaţiile regizorului Iura Luncaşu şi a renuntat aproape complet la podoaba capilară, acceptând şi un machiaj generos, care l-a îmbătrânit cu cel puţin 20 de ani, totul numai pentru rolul său din comedia ,,Ghinionistul”, care va avea premiera pe marile ecrane din 8 decembrie.

28
/11
/17

“Muzica e cel mai fidel companion de-a lungul întregii vieţi.” - Mariana Nicolesco. Unanim recunoscută drept una dintre marile voci ale timpului nostru, soprana Mariana Nicolesco împlinește astăzi 69 de ani.

28
/11
/17

„Apa Vie” de la Teatrul Mic din Bucureşti este un spectacol de teatru-dans contemporan amuzant, alert, fresh, în regia lui Ștefan Lupu, pe un scenariu de Daniel Chirilă.

28
/11
/17

În toamna aceasta numărăm minoritățile etnice din România și punem reflectorul pe bogăția culturală pe care acestea o aduc țării. Fundația Amfiteatru organizează primul festival de teatru multietntic, între 27 noiembrie - 1 Decembrie, la București. Spectacolele se vor juca la UnTeatru (Sfinții Apostoli nr 44).

27
/11
/17

Romanul „Ruta subterană”, traducere din limba engleză și note de Justina Bandol, a fost publicat la Editura Humanitas Ficton, în anul 2017. Romanul a fost distins cu Premiul Pulitzer în acest an.

27
/11
/17

Zilele trecute s-au împlinit 75 de ani de la apariția pe marile ecrane a filmului ''Casablanca''. Pelicula, o poveste atemporală despre dragoste, pierdere și răscumpărare, pe fondul luptei împotriva naziștilor, este considerată adesea cea mai marcantă producție cinematografică realizată vreodată.

27
/11
/17

“Am învăţat că ne naştem, trăim şi murim singuri. Pentru asta m-am educat să nu jelesc niciodată dacă sunt singură, să nu mă apese singurătatea. Am învăţat că nu trebuie să disper în nicio secundă a vieţii mele, să nu cred că drumurile se închid pentru totdeauna.” - spunea Cristina Stamate intr-un interviu pentru digi24.ro. Actrița supranumită "Sufletul teatrului de estradă din Bucureşti" a murit în această dimineață, la vârsta de 71 de ani. Cristina Stamate fusese internată de urgență, joi, la Spitalul Floreasca.

26
/11
/17

Stela Popescu a vorbit despre: părinții ei, primii pași in teatru, drumul spre succes, experiența comunismului, omul din afara scenei, experiența libertății și atitudinea față de viață, în cartea „Stela Popescu” de Rhea Cristina.

25
/11
/17

Țin minte exact ziua în care mi-am dat seama că nu am văzut-o niciodată pe Stela Popescu. M-a surprins foarte tare această constatare, fiindcă trăiam convins că o știu dintotdeauna. Poți cunoaște un om pe care nu l-ai văzut niciodată?

24
/11
/17

Making Waves: New Romanian Cinema, cel mai longeviv și important eveniment dedicat promovării filmului românesc peste Ocean, revine în New York pentru cea de-a 12-a ediție, în perioada 30 noiembrie – 7 decembrie.