Scrisorile lui Einstein, vândute cu 200.000 de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/scrisorile-lui-einstein-vandute-cu-200-000-de-dolari/

Mai multe scrisori în care fizicianul Albert Einstein prezenta unor colegi opiniile sale despre fizică, Dumnezeu şi Israel, expediate în anii ’50, au fost vândute în cadrul unei licitaţii organizate la Ierusalim, pentru suma de aproximativ 210.000 de dolari.

Un articol de |21 iunie 2017

Cele opt scrisori, redactate în limba engleză între anii 1951—1954 și adresate în principal fizicianului David Bohm — sunt semnate de Einstein și conțin în unele cazuri adnotări scrise de mână.

În scrisoarea care a fost vândută pentru cel mai mare preț la licitație (84.000 de dolari), Einstein subliniază că „Dacă Dumnezeu a creat lumea, grija lui principală nu a fost cu siguranță ca înțelegerea acesteia să fie ușoară pentru noi”.

Într-o altă scrisoare, adresată în 1951 eminentului fizician David Bohm și vândută pentru 50.400 de dolari, Albert Einstein vorbea despre legătura stabilită de Bohm între teoria cuantică și teoria relativității.

Trebuie să mărturisesc că nu sunt în măsură să ghicesc cum o astfel de unificare ar putea fi obținută – scria Einstein în respectivul text.

Scrisoarea, dactilografiată, conține și o ecuație scrisă de mână, dar și semnătura lui Einstein.Einstein

David Bohm, născut în Statele Unite din părinți imigranți evrei, a lucrat cu Albert Einstein la Universitatea Princeton înainte de a fugi în Brazilia, în urma pierderii postului, din cauza unei veritabile „vânători de vrăjitoare” demarată împotriva simpatizanților comuniști de senatorul Joseph McCarthy.

Casa Winner’s, organizatoarea licitației, a declarat că scrisorile provin din moștenirea lăsată de văduva defunctă a lui Bohm.

Într-o altă scrisoare din 1954, Albert Einstein vorbește despre posibilitatea ca Bohm să se mute în Israel, un stat care fusese înființat cu șase ani înainte de acea dată. Albert Einstein, care a refuzat oferta de a deveni președintele noii țări, considera că nu era momentul potrivit pentru o astfel de decizie.

„Israelul este viu intelectual și interesant, dar are posibilități foarte reduse și a merge acolo cu intenția de a pleca cu prima ocazie ar fi regretabil”, a adăugat celebrul savant.

David Bohm a acceptat în cele din urmă în 1955 postul de profesor invitat la renumitul Institut de tehnologie Technion din Haifa, un oraș din nordul Israelului.

Albert Einstein a fost guvernator non-rezident al Universității ebraice din Ierusalim, iar la moartea lui, în 1955, a lăsat moștenire acestei instituții de învățământ superior arhivele sale — cea mai mare colecție din lume ce conține documentele celebrului savant.

Foto: Albert Einstein scrisori – facebook

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.