129 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu / Recital de muzică și poezie la Casa Artelor „Dinu Lipatti”
https://www.ziarulmetropolis.ro/129-de-ani-de-la-moartea-lui-mihai-eminescu-recital-de-muzica-si-poezie-la-casa-artelor-dinu-lipatti/

În această seară (15 iunie), de la orele 19.00, iubitorii artelor sunt invitaţi la recitalul de muzică clasică şi poezie “Călin (file din poveste) la Casa Artelor ”, pentru a marca 129 de ani de la trecerea în nemurire a poetului naţional Mihai Eminescu, la 15 iunie 1889.

Un articol de Petre Ivan|15 iunie 2018

Actrița Daniela Nane va recita integral poemul ce are la bază basmul “Călin Nebunul și mitul Zburătorului”, acompaniată, la pian, de Ioana Maria Lupașcu, care va interpreta muzică clasică românească.

Conform tradiției pe care Casa Artelor “Dinu Lipatti” – condusă de regizoarea Alice Barb, o are încă de la înființare, de a marca prin evenimente tematice repere culturale esențiale pentru identitatea națională (Festivalul “I Love Lipatti”, “Agnus Dei” – recital pascal, „Zilele Europei”, “Balada, un secol de muzică” – recital extraordinar Alexandru Tomescu), dorim să acordăm atenția cuvenită acestei date cu o semnificație atât de importantă.

“Călin (file din poveste)”, poem ce se înscrie în tema de inspiraţie folclorică şi mitologică a creaţiei eminesciene, a apărut în revista „Convorbiri literare” în anul 1876.

Eminescu a preluat mitul Zburătorului, cunoscut şi sub numele de mitul erotic, din mitologia autohtonă, unde Zburătorul este o fantasmă care poate lua chipul unui tânăr frumos şi fermecător, sădind pentru prima oară iubirea în sufletul tinerelor fete.

Actriță a Teatrului Bulandra din 1995, Daniela Nane are o carieră artistică solidă, cu roluri diverse și complexe, pe scenă, în filme de lung metraj și de televiziune. S-a apropiat de poezie în adolescență, când asculta cu admirație versurile rostite de George Vraca, Ion Caramitru, Valeria Seciu sau Florian Pittiș și când a început, timid, să recite primele poeme. Cand spune versuri are șansa de a dărui oamenilor clipe de emoție și de regăsire, care să le reamintească de noblețea din suflete.

Pianista Ioana Maria Lupașcu începe studiul pianului la vârsta de patru ani. Între 2001 și 2005 a fost, la Academia Europea di Musica, Italia, studenta marelui pianist Lazar Berman. A fost laureată a numeroase concursuri din România, Grecia și Turcia. Din anul 2007 este solistă concertistă a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești. A fost invitată în Festivalul Mozart al Operei Brașov, în 2008 deschide stagiunea camerală de la Conservatorio Giuseppe Verdi Milano, iar în 2012 concertează în sala Națiunilor Unite de la Geneva.

Recitalul de poezie și muzică va fi urmat de proiecția filmului documentar “Eminescu”.

Vă invităm, așadar, la Casa Artelor “Dinu Lipatti” din Bd. Lascăr Catargiu, nr. 12, casa genialului Lipatti, ce-l va găzdui, pentru o seară, pe genialul Eminescu.

Vă așteptăm cu drag!

Foto: Casa Artelor „Dinu Lipatti” – facebook

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.