16 proiecte de lungmetraj, scurtmetraj și  documentar selectate la a patra ediție FILM +
https://www.ziarulmetropolis.ro/16-proiecte-de-lungmetraj-scurtmetraj-si-documentar-selectate-la-a-patra-editie-film/

Apelul lansat pentru cea de-a patra ediţie a Film +, programul alternativ de susţinere a producţiilor cinematografice independente cu buget redus, s-a încheiat cu 16 proiecte selectate din cele 73 înscrise: 7 lungmetraje, 5 producţii de scurtmetraj şi 4 documentare.

Un articol de Petre Ivan|26 septembrie 2019

Conceput ca un laborator de lucru, sprijin și promovare dedicat proiectelor de film, animație și video-art independente, FILM+ este singurul proiect românesc și din regiune destinat formării profesionale, care are un caracter practic, axat pe dezvoltarea, realizarea și promovarea producțiilor audiovizuale de microbuget, realizate de tineri artiști proaspăt absolvenți sau autodidacți din România, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova, folosind experiența acumulată de profesioniștii români din cinematografie.

FILM+, proiectul inițiat în 2016 de o echipă de tineri cineaști, formată din regizorul Paul Negoescu, producătoarea Anamaria Antoci, directorul de imagine Ana Drăghici și Alex Trăilă, consultant în cinematografie și audiovizual, are scopul de a reuni resurse și expertiză în cadrul platformei de colaborare ce vine în sprijinul tinerilor realizatori de film care se confruntă cu lipsa existenței unor structuri care să le faciliteze trecerea de la etapa de studii de specialitate la cea de activare profesională în domeniu.  De altfel, FILM+ este și primul program de acest gen din Europa Centrală și de Est finanțat de programul Europa Creativă – Media al Comisiei Europene.

În urma apelului Film + lansat în luna iunie pentru ediția a 4-a, 73 proiecte au fost înscrise, 16 dintre acestea, producții de lungmetraj de debut, scurtmetraj și documentar, fiind selectate și urmând să fie susținute pe una dintre următoarele direcții: consultanță pentru dezvoltare de proiect, sprijin pentru filmare sau consultanță și sprijin pentru post-producție. Cei 30 de realizatori din România, Bulgaria, Moldova și Serbia ai celor 16 proiecte selectate se vor reuni în perioada 28 octombrie – 2 noiembrie, la București, într-o rezidență în cadrul căreia vor avea loc masterclass-uri, sesiuni de îndrumare individuală, laboratoare, urmate de stabilirea calendarului de lucru pentru fiecare proiect în parte, croit pe necesitățile acestora. Programul de lucru va include pentru prima parte a anului 2020 și sesiuni de lucru la Chișinău, Belgrad și Sofia.

„Ne bucurăm interesul realizatorilor de film acordat acestei ediții Film + în format extins, cu atât mai mult cu cât selecția este una extrem de diversă, acoperind genuri diferite și cineaști originari din Bulgaria, Moldova, România și Serbia cu un limbaj proaspăt, eclectic. Astfel, România devine un centru de formare pentru cinema-ul din regiune”  – Alex Trăilă, co-fondator Film +.

Regizorii Paul Negoescu, Tudor Jurgiu și directorul de imagine Ana Drăghici, producătoarea Anamaria Antoci, Alex Trăilă, consultant în cinematografie și audiovizual, și monteurul Alex Radu sunt tutorii celei de-a 4-a ediții a FILM +, în timp ce scriitorul și regizorul Andrei Ujică, alături de editorii de film Dana Bunescu și Roxana Szel, Adelina Dabu – design thinking facilitator și Maria Tânjală – expert tehnologie blockchain – vor fi o parte din mentorii invitați.

Proiectele selectate pentru cea de-a 4-a ediție Film +:

Dezvoltare:

  1. The Last Weekend Of The Summer (Serbia, lungmetraj) – Ninoslav Jovanović
  2. Vincent Vampire (România, scurtmetraj) – Norbert Fodor
  3. Două cruci (România, scurtmetraj) – Serghei Chivirigă
  4. Our Winter’s Spring (Bulgaria, lungmetraj) – Yana Lekarska
  5. Karina (România, scurtmetraj) – Ilinca Hărnuț
  6. Santa Barbara (Moldova, lungmetraj) – Anatol Durbacă
  7. The Gate Between Us (România/ Moldova, documentar) – Ioana Trifu, Ion Gnatiuc

Producție:

  1. Mareea (România, scurtmetraj) – Andreea Lăcătuș
  2. Her Party (Bulgaria, scurtmetraj) – Ilina Perianova
  3. Carlito / A Dog’s Life (Serbia, documentar) – Ivana Janosev
  4. Obscur (România, lungmetraj) – Andrei Ștefănescu
  5. Duckadam (România, documentar) – Vladimir Dembinski

Work in progress:

  1. Spring Song (Serbia, lungmetraj) – Nada Savić
  2. Scene Logăneștene (titlu provizoriu) (Moldova/România, lungmetraj) – Nicolae Gaburici
  3. Lament for the Silent Fool (Bulgaria, lungmetraj) – Dimitar Kutmanov
  4. Haida Jas/Hai cu noi (România, documentar) – Mihai Gavril Dragolea

Programul este inițiat de Asociația Graphis 122 și implementat alături parteneri și specialiști implicați în programul de mentorat.
Cea de-a patra ediție este co-finanțată de către programul Europa Creativă – MEDIA al Comisiei Europene,  Administrația Fondului Cultural Național* și Centrul Național al Cinematografiei.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Foto: FILM +

21
/03
/22

Într-o ceremonie care a avut loc pe 19 martie la Palatul Național al Culturii din capitala Bulgariei și care a marcat cea de-a 26 ediție a Sofia International Film Festival, filmul românesc „Căutătorul de vânt” a câștigat premiul FIPRESCI „pentru măiestria reflecției asupra existenței umane și pentru modul în care folosește limbajul cinematografic în a revela frumusețea naturii și a vieții de zi cu zi”.

18
/03
/22

Comedia romantică „Lebensdorf”, regizată de Vali Hotea, cu Mimi Brănescu, Ana Covalciuc și Ioana Flora în distribuție, va putea fi vizionată în cinematografele românești începând de vineri.

10
/03
/22

Astra Film Sibiu donează sumele încasate din proiecțiile filmelor „The Distant Barking of Dogs” (2017), „This Rain Will Never Stop” (2020) și „No Obvious Signs” (2018) către cauzele umanitare din Ucraina.

10
/03
/22

În semn de solidaritate cu criza umanitară a refugiaților de război din Ucraina, Happy Cinema împreună cu Digital Cube organizează trei proiecții speciale ale filmului Donbass în zilele de 14, 15 și 17 martie, de la ora 19.00. Filmul va putea fi vizionat în toate cele opt cinematografe Happy Cinema din România, din București, Alexandria, Buzău, Bacău, Bistrița, Focșani, Vaslui și Botoșani.

09
/03
/22

Warner TV dedică serile de duminică din luna aprilie unor povești de viață cutremurătoare și inspiraționale, unor personaje și acțiuni controversate, transpuse în filme apreciate de presa de specialitate și de public.

08
/03
/22

România participă la cea de-a XII-a ediție a FRANCOFILM – Festivalul Filmului Francofon de la Roma cu proiecția peliculei Colectiv în regia lui Alexander Nanau. Festivalul a fost creat și este organizat de Institutul Francez Centre Saint Louis pentru a celebra Ziua Internațională a Francofoniei (20 martie) și se bucură de participarea țărilor membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF). Prezența românească este promovată de Ambasada României în Italia și de Accademia di Romania in Roma, cu susținerea Institutului Cultural Român.

07
/03
/22

Doi dintre cei mai cunoscuţi oameni de film din Rusia - criticul Anton Dolin şi regizorul Kantemir Balagov - au anunţat că îşi părăsesc ţara din cauza climatului de teroare, în care opoziţia faţă de războiul Ucraina este aspru pedepsită.