24 de scurtmetraje în Competiția Internațională NexT și 10 în cea Națională
https://www.ziarulmetropolis.ro/24-de-scurtmetraje-in-competitia-internationala-next-si-10-in-cea-nationala/

Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film NexT (22-26 iunie), cea de-a 11-a, reuneşte 34 din cele mai bune scurtmetraje recente în cadrul celor două secţiuni competiţionale: Competiţia Internaţională şi Competiţia Naţională.

Un articol de Liliana Matei|13 iunie 2017

Mai mult, ca în fiecare an, programul Festival Friends revine cu o serie de filme scurte inedite, realizate de prieteni ai festivalului.

Pentru a alcătui programele, selecționerii și criticii de film Oana Ghera și Massimiliano Nardulli au văzut peste 2000 de scurtmetraje, din care au ales 24 pentru Competitia Internațională și 10 pentru cea Natională: “În selecția celor două competiții am încercat să cuprindem filme cât mai diverse, atât stilistic, cât și tematic, astfel încât un spectator care ar intra la oricare dintre proiecții să aibă ocazia în cele aproape două ore pe care le petrece în sala de cinema să treacă prin cât mai multe stări și convenții formale, să călătorească din fotoliul lui către colțuri îndepartate ale lumii și poate chiar mai departe. Astfel, în Competiția Internațională se regăsesc laolaltă musicaluri, comedii, filme-eseu, dar și experimente formale inedite, venind din țări ca Bulgaria, Croația, Portugalia sau Spania, dar și din țări precum Singapore, Mozambic, India sau Vietnam. În Competiția Națională, ne-am dorit să păstrăm același principiu al diversității – o animație experimentală, comedii, povești de familie sau povești de dragoste, spuse în maniera realistă, în cadre secvență lungi sau mai degrabă jucăușe.”

Filmele selecționate în cadrul Competiției Internaționale concurează pentru Trofeul NexT, un premiu care valorează 2000 de euro și este oferit de Institutul Cultural Român, Premiul ‘Cristian Nemescu’ pentru cea mai bună regie și Premiul ‘Andrei Toncu’ pentru cel mai bun sunet, ambele în valoare de 1000 de euro iar cele din Competiția Națională, ajunsă anul acesta la a 4-a ediție, pentru Cel mai bun film românesc, premiu în valoare de 1000 de euro, oferit și el de ICR. Premiile vor fi decise de juriul format din Dina Iordanova (critic de film, Bulgaria/Marea Britanie), Cristi Iftime (regizor de film al cărui debut în lungmetraj va avea premiera în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary), Codrin Lazăr (muzician, compozitor, câștigător al Premiului Gopo 2017 pentru cea mai bună muzică originală, alături de Sorin Romanescu, pentru filmul Câini), John Canciani (director al Winterthur Film Festival) și Nick Pinkerton (critic de film, membru al New York Film Critics Circle și colaborator al unor publicații precum Sight&Sound, ArtForum sau Village Voice).

NexT și-a făcut de-a lungul timpului o mulțime de prieteni. Oameni care au fost alături de noi încă de la începuturile festivalului, colaboratori vechi și noi și foști concurenți. Cu toții iubesc filmele, iar unii dintre ei trăiesc pentru a le face. Iar noi ne dorim să le fim alături. Festival Friends s-a născut odată cu NexT, din dragoste pentru filme și din bucuria de a le da mai departe publicului, iar anul acesta secțiunea revine cu 8 scurtmetraje inedite semnate de: Adrian Silișteanu, Raluca Ungureanu, Luiza Pârvu și Toma Peiu, Patrick Brăila, Andreea Borțun, Sergiu Lupșe, Alexandru Mavrodineanu, Octav Chelaru.

Competiția Internațională va putea fi văzută la Cinema Muzeul Țăranului sâmbătă, 24 iunie, începând cu ora 17:00, respectiv 20:00 și duminică, de la ora 17:00, respectiv 20:00. Cele două programe ale Competiției Naționale vor putea fi urmărite vineri, 23 iunie, începând cu ora 17:00, respectiv 20:00, tot la Cinema Muzeul Țăranului. La proiecțiile filmelor din competiție vor fi prezenți regizorii și/ori sound-designerii acestora care vor răspunde la final întrebărilor celor din sală.

Secțiunea Festival Friends va fi proiectată duminică, 25 iunie, ora 14:30, la Cinema Elvira Popescu.

Biletele sunt deja disponibile pe Eventbook.ro.

Festivalul Internaţional de Film NexT a fost înfiinţat în 2006 în memoria sound designerului şi compozitorului Andrei Toncu și a regizorului Cristian Nemescu şi este organizat de Societatea Culturală NexT. Ajuns la cea de-a 11-a ediţie, NexT se va desfăşura anul acesta între 22 şi 26 iunie.

03
/07
/15

Din 5 iulie, în fiecare duminică, de la 14.45, TVR 1 difuzează serialul Puterea binelui: un bărbat renunţă la viaţa pe care o trăia şi călătoreşte prin lume aproape fără bani, contând pe bunătatea semenilor.

03
/07
/15

Sâmbătă asta e Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, maratonul iubitorilor de cinema ajuns la ediţia 7. De la 7 seara la 5 dimineaţa, spectatorii vor avea parte de 6 ore de scurtmetraje premiate plus un video-show care va aduce la viaţă imagini din filme în cea mai mare sală de cinema construită până acum în România – Pavilionul Central Romexpo.

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Ceau, Cinema! (Festival de Buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, la Grădina de Vară « Capitol », cu unul dintre cele mai discutate documentare ale anului. Prezentat la festivalul de film Sundance şi la cel de la Edinburgh, Chuck Norris vs Comunism (Marea Britanie, România, 2015) invită publicul timişorean să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate ilegal în România comunistă.

01
/07
/15

Filmul documentar Gone Wild, în regia lui Dan Curean, va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului luni, 6 iulie, de la ora 19:00. Producția din 2012 arată o altă față a Deltei Dunării, bogată în faună și floră, concentrându-se în mod particular asupra poveștii cailor sălbatici.

01
/07
/15

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber revine vara aceasta cu cele mai bune 11 filme europene și de autor, în 4 orașe din România! Evenimentul se va desfășura în perioada 7 iulie – 23 august la Arad (7-12 iulie),  Timișoara (14-19 iulie), Brașov (28 iulie-2 august) și Sibiu (18-23 august), iar intrarea la toate proiecțiile este liberă.

01
/07
/15

Festivalul internațional al filmului de animație Anim’est și-a încheiat duminică seara cea de-a doua ediţie, prin proiecţia în aer liber a filmului Minuscule – Valley of the Lost Ants, din Piaţa Sfatului. Încrezători în rezultate, organizatorii încep deja planurile şi pregătirile pentru ediția a treia.

01
/07
/15

Poveștile care au inspirat o lume întreagă se îngrămădesc pe marele ecran al maratonului ShortsUP, sâmbăta asta, în Pavilionul Central Romexpo. A 7-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte mixează scurtmetrajul cu o instalație foto de Alex Gâlmeanu, mapping video creat de grupul de artiști Tip-Toe și muzică funk și disco mixată de nicecream.fm.

30
/06
/15

Sâmbătă, 4 iulie, spectatorii de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte vor descoperi experienţa cinemaului interactiv. Evenimentul debutează la ora 19.00, în Pavilionul Central Romexpo, cu un video-show realizat de artiştii TIPTOE şi o instalaţie vizuală creată de fotograful Alex Gâlmeanu. Filmele încep de la ora 22.00.

29
/06
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Baloane de curcubeu” (1982), al doilea lungmetraj, necunoscut, regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai nedreptăţite filme româneşti. Un film burlesc, cu un comic spectaculos, scăpat însă cu destule „răni” după lupta prelungită cu cenzura, dar, din fericire, salvat de la dispariţie.

29
/06
/15

Filmele "Comoara", de Corneliu Porumboiu, "Un etaj mai jos", de Radu Muntean și "Aferim!", de Radu Jude participă la cea de-a 50-a ediție a Festivalului de la Karlovy Vary (3- 11 iulie), unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

29
/06
/15

Ben Affleck și Matt Damon sunt pregătiţi să facă un film desprel Chuck Blazer și scandalul FIFA, scrie prosoccertalk.nbcsports.com. The Hollywood Reporter precizează că Affleck se va fi alătura prietenului său, Damon, ca producători ai companiei Warner Bros, care a câștigat în războiul pe dreptul de autor pentru cartea lui Ken Basinger, "Houses of Deceit", ce oferă detalii despre corupția din FIFA.