25 de scurtmetraje în competiția de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/25-de-scurtmetraje-in-competitia-de-la-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Poveştile care au inspirat o lume întreagă se îngrămădesc pe marele ecran al maratonului ShortsUP, sâmbăta asta, în Pavilionul Central Romexpo. A 7-a ediţie Noaptea Lungă a Filmelor Scurte mixează scurtmetrajul cu o instalaţie foto de Alex Gâlmeanu, mapping video creat de grupul de artişti Tip-Toe şi muzică funk şi disco mixată de nicecream.fm.

Un articol de Liliana Matei|1 iulie 2015

 De la 7 seara la 5 dimineața, publicul va descoperi magia imaginilor aduse la viață de medii diferite precum filmul, fotografia sau arta video, dar și un cinematograf interactiv în care soarta personajului principal va fi decisă prin vot colectiv.

25 de scurtmetraje originare din Franța, Olanda, Norvegia, Canada, SUA, Marea Britanie, Italia, România sau Japonia vor concura în competiția ShortsUP Audience Award pentru un premiu de 1500 de E, acordat de public.

O mulțime de comedii negre sau hilare, ficțiuni, animații și drame intense vorbesc despre frumusețe, fericire, uimire și speranță – emoțiile esențiale ale prezentului rezumate de regizorii de pretutindeni.

Marele câștigător la Tribecca Film Festival, Dragoste în vremea nebuniei de primăvară (r. Melissa Johnson, Robertino Zambrano, SUA, 2014), este autobiografia Melissei, fata care în clasa a 8-a ajunge la înălțimea de 2 metri și jumătate. Ce ar putea fi povestea unei strălucite jucătoare de basket e de fapt istoria amuzantă a șirului de romanțe bizare cu bărbați prea scunzi şi nepotriviţi. Un film emoționant care îți arată că mărimea contează, dar cel mai important e să fii sincer cu tine însuți.

După miez de noapte, ficțiunea își face loc în programul ShortsUP cu Între pământ și cosmos (r. Oscar Sharp, Marea Britanie, 2014), cel mai bun scurtmetraj britanic la Bafta și cea mai bună comedie la Aspen Shortsfest. Mamă și soție devotată, Sarah se trezește într-o zi cu capul în nori, la propriu. Nimeni nu o poate opri din impulsul levitării așa că familia ei trebuie să găsească o soluție pentru a o ține aproape.

Cinefilii vor putea vota scurtmetrajele preferate pe parcursul nopții lungi, pe telefon sau tabletă, într-o aplicație disponibilă pe site-ul www.shortsup.ro. Din competiția ShortsUP Audience Award nu lipsesc nici filmele românești, printre care câștigătorul de la Next Film Festival 2015, scurtmetrajul lui Tudor Cristian Jurgiu, În care eroina se ascunde și apoi are parte de o întâlnire neașteptată (Romania, 2015).

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte începe la ora 19.00, în Pavilionul Central Romexpo. Până la ora 22.00, spectatorii vor fi antrenați pentru maraton cu expoziții de fotografie, mapping video, muzică şi ateliere concepute de Fundaţia Calea Victoriei. Pentru a ține treaz spiritul cinefil, ShortsUP va găzdui în curtea Romexpo un pop-up food court cu live cooking și cele mai cool bucătării urbane. Experiențele culinare sunt oferite de M60, Fru-Fru, Frog, Sunday Bagels, Burger Van, Urban Burger, Fritz-Cola, Conitreau și multe altele.

12
/10
/15

Cel mai recent film al regizorului Radu Muntean, Un etaj mai jos, a câștigat cel mai important premiu la Filmfest Hamburg, al treilea festival internațional de film din Germania, ca mărime. Până pe 15 octombrie, filmul poate fi văzut la Cinema City AFI Cotroceni și Cinemateca Union din București și la Cinema Victoria din Cluj.

09
/10
/15

Peste exact o săptămână, debutează cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German (ZFGX). Proiecția filmelor are loc la Cinema Studio, începând din seara zilei de 16 octombrie, data care marchează deschiderea ediției jubiliare, cu o peliculă de excepție: „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, considerat surpriza germană a Berlinalei din acest an și răsplătit cu Ursul de Argint.

09
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Walk”, cel mai nou film al lui Robert Zemeckis, este reconstituirea spectaculoasă a unei fapte reale legendare, redată sub forma unei alegorii despre îndrăzneală şi cu tensiunea unui film de acţiune. Folosind inteligent 3D-ul, filmul oferă unul din cele mai rafinate momente ale cinemaului popular din acest an.

09
/10
/15

În ultimii 22 de ani Astra Film Festival a transformat Sibiul în spațiul privilegiat unde anual, timp de o săptămână, se poate vedea mersul lumii doar prin vizionarea selecției de filme. Viața de la 1,30 metri înălțime, spaimele interioare ale Hertei Muller – laureate a premiului Nobel, cum a învins Chuck Norris comunismul și viitorul filmului documentar în atelierele Aristoteles, sunt doar câteva din reperele weekend-ului la AFF 2015.

07
/10
/15

S-a dat startul celei de-a treia ediții a Dracula Film Festival. Hotel Transilvania 2 (R. Genndy Tartakovsky), film dublat în română de actorii Claudiu Bleonţ, Gabriel Spahiu, Anca Sigartău, Tamara Roman, Gabriel Costin şi Cristi Neacşu, a deschis ediţia din acest an a festivalului.

07
/10
/15

Les Films de Cannes à Bucarest și Asociația Culturală Control N lansează o provocare pentru tinerii critici de film, pe care își propun să-i angreneze în dezbatere. Un concurs organizat special cu ocazia acestor conferințe, „Fii critic la Cannes!”, oferă șansa participanților de a obține o acreditare - cu transport și cazare asigurate - la Festivalul de la Cannes, ediția din 2016.

06
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Martian”, noul blockbuster al lui Ridley Scott, oferă mult prea puţin din ceea ce promite, alegând o reţetă facilă de a ilustra o aventură spectaculară. „Black Mass”, regizat de Scott Cooper, are meritul de a-şi asuma genul filmului cu gangsteri, fără a cădea în tentaţia pastişei sau a luării în zeflemea.

05
/10
/15

12 dintre filmele care s-au întors cu trofee de la Cannes pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Les Films de Cannes à Bucarest. Laureatul cu Palme d’Or și marii câștigători ai premiilor pentru regie, scenariu, interpretare, Camera d’Or sau Un Certain Regard vor aduce la Cinema Studio, Elvire Popesco și Cinema PRO o frântură din agitația și entuziasmul provocate la Cannes.