28 de scurtmetraje în competiția Noaptea Lungă a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/28-de-scurtmetraje-in-competitia-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Sâmbăta aceasta, publicul alege cel mai bun scurtmetraj al anului la maratonul ShortsUP. O dată pe an, scurtmetrajele premiate la Oscar, Sundance, Cannes sau Cesar se reunesc într-un singur maraton, de la apus până la răsărit de soare. Sâmbătă, 2 iulie, are loc a 8-a ediţie Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ocazie cu care cinefilii vor avea parte de opt ore de emoţii intense în cel mai mare spaţiu cinematografic neconvenţional – Pavilionul Central Romexpo.

Un articol de Petre Ivan|29 iunie 2016

28 de filme scurte din 15 țări au fost incluse în selecția oficială a maratonului. După ce au primit validarea marilor jurii internaționale, acestea urmează să fie votate de publicul maratonului în cadrul competiției ”ShortsUP Audience Award”. Proiecțiile încep la 9 seara și se termină în zor de zi, la ora 5 dimineața.

Pe parcursul nopții, spectatorii vor avea rolul juriului și misiunea de a alege cel mai bun film al anului, ce va fi distins cu un premiu de 1500 E.

Votul se va desfășura exclusiv digital, pe site-ul ShortsUP, pe durata proiecțiilor, dar și 24 de ore după terminarea evenimentului.

Cel mai așteptat film este marele câștigător al premiului Oscar în 2016, Stutterer / Bâlbăitul (r. Benjamin Cleary, Marea Britanie, 2015) – POATE FI VĂZUT INTEGRAL aici -, o ficțiune emoționantă despre singurătate și curaj, care te lasă fără cuvinte, la propriu.

Doza de sarcasm și comedie neagră e adusă în program de Prânzul de duminică (r. Celine Devaux, Franța, 2015), câștigătorul premiului Cesar pentru animație, o poveste despre familii. Cum să scapi de prânzul de duminică și de toate întrebările incomode din partea unei familii obositoare? Când vine vorba de rude, James trebuie să aleagă între iubire și ură, o decizie deloc ușoară.

Din caruselul de emoții al nopții lungi nu lipsesc nici poveștile românești, printre care O noapte în Tokoriki (r. Roxana Stroe, România, 2016), care a primit premiul special în secţiunea Generation 14plus la Berlin Film Festival și Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea scurtmetraj la TIFF.

La lăsat de seară, Geanina își sărbătorește majoratul în ”Tokoriki”, discoteca din sat, înconjurată de familie și prieteni. În timpul petrecerii, Geanina primeşte din partea prietenului ei o mare surpriză, pe care nimeni nu o va uita prea curând.

A 8-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte sărbătorește puterea tot mai mare al mediului VIDEO în viața de zi cu zi Spectatorii pot consulta programul evenimentul și în format video, într-o serie de cronici realizate împreună cu persoane din lumea filmului, media sau artei dar și cu membrii publicului amator de cinema în doze mici.

ACCESUL la Noaptea Lungă se face începând cu ora 20.00, iar filmele vor rula de la ora 21.00.

Biletele pot fi achiziționate din rețelele MyTicket, Eventbook și Eventim la prețul de 35 de lei in perioada Pre-Sale (21 iunie – 2 iulie) și 40 de lei la fața locului, în limita locurilor disponibile.

Biletul include acces la o noapte întreagă cu scurtmetraje premiate, food-court si experiențe culinare artizanale.

Foto: Noaptea Lungă a Filmelor Scurte – facebook

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.