600.000 de dolari pentru asasinarea lui Salman Rushdie
https://www.ziarulmetropolis.ro/600-000-de-dolari-pentru-asasinarea-lui-salman-rushdie/

Nu mai puţin de 600.000 de dolari au strâns un grup de patruzeci de instituţii media din Iran, în scopul asasinării scriitorului Salman Rushdie, autorul cărţii „Versetele satanice”. Anunţul instituţiilor media de stat coincide cu aniversarea decretului islamic, emis de ayatollahul Ruhollah Khomeini.

Un articol de Petre Ivan|23 februarie 2016

Ayatollahul Khomeini, primul lider suprem al Republicii Islamice Iran, a emis decretul islamic privind moartea lui Salman Rushdie, scriitor britanic de origine indiană, acuzat de blasfemie, pe 15 februarie 1989, din cauza romanului „Versetele satanice”.

Decretul islamic (fatwa) recomandă asasinarea autorului cărţii şi a oricărei persoane implicate în publicare. Fondatorul Republicii islamice Iran le-a recomandat tuturor musulmanilor să-i execute rapid pe autorul şi pe editorii cărţii, indiferent unde s-ar afla, pentru ca „nimeni să nu mai îndrăznească să ofenseze valorile sacre ale musulmanilor”.

Hitoshi Igarashi, traducătorul în limba japoneză al romanului, a fost înjunghiat mortal, iar traducătorul italian Ettore Capriolo a supravieţuit unui atac similar.

Foto: Salman Rushdie – facebook

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.