A cincea ediţie a Concertului regal: Evenimentul a strâns 70.000 de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-cincea-editie-a-concertului-regal-evenimentul-a-strans-70-000-de-euro/

Cea de-a cincea ediţie a Concertului regal caritabil s-a desfăşurat joi seară, la Ateneul Român din Bucureşti, în prezenţa Principesei Margareta şi a principilor Radu şi Nicolae ai României, suma strânsă în urma evenimentului fiind, potrivit datelor oficiale, de 70.000 de euro. Organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României cu ocazia zilei de naştere a […]

Un articol de Andrada Văsii|26 octombrie 2012

Cea de-a cincea ediţie a Concertului regal caritabil s-a desfăşurat joi seară, la Ateneul Român din Bucureşti, în prezenţa Principesei Margareta şi a principilor Radu şi Nicolae ai României, suma strânsă în urma evenimentului fiind, potrivit datelor oficiale, de 70.000 de euro.

Organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României cu ocazia zilei de naştere a Regelui Mihai I, care, joi, a împlinit 91 de ani, Concertul regal caritabil în beneficiul programului „Tinere Talente” a fost susţinut de violonistul Alexandru Tomescu şi orchestra Stradivarius, dirijată de Gabriel Bebeşelea.

 

Primiţi cu aplauze şi reverenţe de invitaţi şi public, membrii familiei regale şi-au ocupat locurile în loja centrală a Ateneului Român, iar, după intonarea Imnului regal, Principesa Margareta a susţinut un discurs de mulţumire pentru cei care, prin prezenţa lor în sală, au contribuit la strângerea de fonduri pentru acordarea de burse în cadrul programului „Tinere Talente”.

„Prezenţa voastră este dovada că România are încrederea de a continua talentul naţional. Proiectul «Tinere Talente» este susţinut de societate. Teodora, Vlad, Ilinca, Mircea şi ceilalţi 28 de tineri suţinuţi anul acesta reprezintă viitorul României frumoase. Cu ajutorul vostru, vom strânge banii necesari pentru ca, în anul 2013, o nouă generaţie de tineri să aibă asigurat tot ce este necesar să participe la concerte, expoziţii şi cursuri de specializare în România şi în străinătate. Mă bucur să văd că se investeşte cu încredere în elita culturii şi în viitorul ţării. (…) Astăzi, de ziua tatălui meu, Regele Mihai, vă doresc să petreceţi o seară minunată alături de valoroşii muzicieni Alexandru Tomescu, Gabriel Bebeşelea şi Ansamblul Stradivarius!”, a fost discursul Principesei Margareta.

Concertul a strâns, anul acesta, aproximativ 70.000 de euro. Banii sunt suficienţi pentru ca, anul viitor, 35 de tineri talentaţi să fie sprijiniţi cu burse în valoare de 2.000 de euro fiecare.

Juriul pentru selectarea bursierilor din 2012 a fost compus din Ileana Dana Marinescu (artist vizual), Petru Lucaci (pictor), Vladimir Zamfirescu (artist plastic), Iuri Isar (artist plastic, grafică), Virgil Scripcariu (sculptor), Gabriel Croitoru (violonist), Ionel Voineag (tenor), Emil Vişenescu (clarinetist), Miltiade Nenoiu (fagotist), Valentina Băinţan (redactor TVR Cultural) şi Viniciu Moroianu (pianist).

În 2012, de bursele în valoare de 2.000 de euro în cadrul programului „Tinere Talente” iniţiat de Fundaţia Principesa Margareta a României au beneficiat 28 de tineri – 14 muzicieni şi 14 artişti plastici. În urma participării lor la diverse concursuri, au câştigat 13 premii I, opt premii II, trei premii III şi patru premii speciale.

O parte dintre lucrările tinerilor bursieri au fost expuse, joi seară, în foaierul Ateneului Român.

Bilanţul acestui an mai cuprinde 47 de expoziţii de grup, care au găzduit lucrările tinerilor artişti plastici, 10 evenimente organizate de fundaţie, parteneri şi sponsori prin care a fost promovată arta tinerilor bursieri, 8 sesiuni de mentorat susţinute de personalităţi ale vieţii artistice, 7 tineri care au urmat cursuri de specializare în străinătate, 9 tineri participanţi la masterclass-uri, 2 proiecte de voluntariat organizate de bursierii de la arte plastice şi de care au beneficiat peste 1.570 de copii.

Programul „Tinere Talente” iniţiat de Fundaţia Principesa Margareta a României oferă în fiecare an burse de studiu, mentorat şi promovare pentru tineri muzicieni şi artişti plastici aflaţi la început de carieră şi în imposibilitatea de a se dezvolta pe viitor din motive financiare. Beneficiarii burselor au vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani şi studiază la şcolile, liceele şi universităţile de artă din întreaga ţară. Bursele „Tinere Talente” se acordă pe perioada unui an calendaristic. La începutul fiecărui an, fundaţia evaluează candidaturile din punct de vedere social, iar juriile profesioniste alcătuite din artişti şi muzicieni consacraţi , profesori universitari şi oameni de cultură îi selectează pe cei mai buni dintre candidaţi în baza talentului şi potenţialului artistic.

Numărul burselor variază în fiecare an, în funcţie de de fondurile care sunt obţinute prin intermediul Concertului regal caritabil şi din alte donaţii şi sponsorizări.

Fundaţia Principesa Margareta a României a deschis în anul 2008 seria concertelor de caritate. Acestea sunt organizate anual, pe 25 octombrie, de ziua Regelui Mihai I.

Alexandru Tomescu, celebrul violonist român care, în 2007, a primit vioara Stradivarius Elder –Voicu, este considerat „îmblânzitor al oricărei forme de muzică”. După o fructuoasă carieră realizată în Europa şi în lume, presărată cu succese în săli renumite de concerte din Paris, New York şi Tokio, numele lui Alexandru Tomescu şi al viorii Stradivarius au devenit sinonime.

Ansamblul Stradivarius a fost înfiinţat în cadrul Fundaţiei Române pentru Excelenţă în Muzică, al cărei preşedinte este dirijorul român Christian Badea. Ansamblul este format din muzicieni tineri din România şi Republica Moldova, selecţionaţi în urma unor audiţii desfăşurate în marile centre universitare de profil din Iaşi, Cluj, Sibiu, Bucureşti şi Chişinău.

La doar 25 de ani, Gabriel Bebeşelea este deja recunoscut ca fiind „unul dintre cei mai talentaţi dirijori români ai generaţiei sale”, potrivit Jurnalului Festivalului „George Enescu”. După câştigarea premiului întâi la concursul de dirijat „Jeunesses Musicales”(2010), reputaţia sa a crescut rapid la nivel naţional. Începând cu stagiunea 2011/ 2012, a fost numit dirijor principal al Operei Naţionale Române din Iaşi, devenind astfel cel mai tânăr dirijor care ocupă o astfel de funcţie. În acelaşi timp, Gabriel Bebeşelea activează ca dirijor principal al Sibiu Youth Orchestra, fiind unul dintre fondatorii acestei orchestre în 2006.

Programul muzical al celei de-a cincea ediţii a concertului caritabil a cuprins „Anotimpurile”de Antonio Vivaldi şi „Cele patru anotimpuri”de Astor Pizzola. Fascinaţi de interpretarea lui Alexandru Tomescu şi de acordurile viorii Stradivarius Elder – Voicu, cele peste 800 de persoane prezente în sala Ateneului Român au cerut de două ori revenirea pe scenă a violonistului.

Cea de-a cincea ediţie a Concertului caritabil va fi difuzată la postul TVR 1, în cadrul a două ediţii ale emisiunii „Ora Regelui”, pe 17 noiembrie, respectiv 25 noiembrie.

Sursa: Mediafax

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.