A început Teatrul din cartier, un proiect în premieră la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-inceput-teatrul-din-cartier-un-proiect-in-premiera-la-sibiu/

Asociaţia Culturală BIS propune în această toamnă, în premieră în oraşul Sibiu, un proiect comunitar. În perioada 2 septembrie – 2 decembrie, un grup de tineri actori vor duce spectacole de teatru în cartierele oraşului Sibiu, pentru oameni care din diverse motive nu ajung în sălile de teatru. În anumite seri, şcolile, liceele, bibliotecile din cartiere se vor transforma în săli de spectacol. Intrarea va fi liberă.

Un articol de Liliana Matei|3 septembrie 2015

Acțiunea a debutat cu o paradă (“Orașul fermecat”) pe Bulevardul Mihai Viteazul prin care actorii au popularizat proiectul. Miercuri 2 decembrie 2015, în cartierul Hipodrom s-a jucat primul spectacol: “Născut în ‘90”, o producție BIS Teatru, în regia lui Bogdan Sărătean (producție prezentată în luna iunie la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu).

Până în 2 decembrie, se vor juca 22 de reprezentații în cinci cartiere din Sibiu: Vasile Aron, Ștrand, Terezian, Hipodrom, Valea Aurie. Spectacolele vor fi urmate de discuții cu spectatorii.

În cadrul proiectului va avea loc și premiera spectacolului “Orașul meu”, o mostră de teatru comunitar care va implica la modul activ locuitorii din cartiere. În distribuție îi vom regăsi pe toți actorii implicați în proiect: Andrada Grosu, Aneea Opriș, Claudiu Fălămaș și Mihai Alexandru.

Proiectul “Teatrul din cartier (BIS Educațional)” își propune crearea unui dialog de calitate între segmente diferite de cetățeni ai orașului.

“Vrem să creăm prin intermediul artei teatrului pretexte pentru a intra în dialog, medii și contexte calitative pentru comunicare, spre o componentă culturală diversificată a orașului. Și mai presus de asta, vrem să oferim bucurie și prilej de reflecție acelor oameni care nu au ajuns demult, poate niciodată, în sălile de spectacol.” (Echipa proiectului)

Asociația BIS derulează proiecte și activități culturale încă din anul 2006. Printre acestea se numără și festivalul “25 de ore de teatru non-stop”. Proiectul Teatrul din cartier (BIS Educațional) se află pe Agenda culturală a orașului Sibiu și este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și de Primăria Municipiului Sibiu.

Următoarele reprezentații din cadrul proiectului vor avea loc după următorul program:

10 septembrie, ora 19.00 – “Amalia respiră adânc” (spectacol de teatru) – Cartier Hipodrom, Liceul Pedagogic.
17 septembrie, ora 19.00 – “Amalia respiră adânc” (spectacol de teatru) – Cartier Hipodrom Liceul Pedagogic.
18 septembrie – “Cartierul fermecat – Parada” (spectacol stradal)- Cartier Vasile Aaron.
19 septembrie – “Cartierul fermecat – Parada” (spectacol stradal) – Cartier Ștrand.
24 septembrie, ora 19.00 – “Amalia respiră adânc” – Cartier Ștrand, Liceu Onisifor Ghibu.
30 septembrie ora 19.00 – „Născut în ‘90” (spectacol de teatru) – Cartier Ștrand Liceu Onisifor Ghibu.
6 octombrie ora 18.00.- “Orașul meu”, un spectacol de teatru comunitar – Cartier Ștrand. Liceul O. Ghibu. Premiera oficială în cadrul proiectului “Teatrul din cartier”.
Detalii suplimentare, aici.

14
/01
/16

Născută la 14 ianuarie 1941, la Bascom, Florida (SUA), Faye Dunaway împlineşte, astăzi, 75 de ani. Pe marele ecran s-a făcut remarcată cu rolurile din ''Bonnie and Clyde'' - în care a jucat alături de Warren Beaty și Gene Hackman, fim pentru care a primit o nominalizare la Oscar (1968) la categoria cea mai bună actriță în rol principal -, ''The Thomas Crown Affair'' și ''Chinatown''.

13
/01
/16

Câştigătorii prestigioaselor Globuri de Aur (2016) au avut parte de o şedinţă foto inedită, fiind imortalizaţi în alb şi negru de olandezii Inez van Lamsweerde și Vinoodh Matadin. (Foto: Globurile de Aur 2016 – Instagram)

13
/01
/16

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme din Ungaria (MaNDA) iniţiază în 2016 o serie de proiecţii ce are menirea să prezinte, cu scop educativ, istoria filmului maghiar. În 2016 se împlinesc 120 de ani de la prima proiecţie de film din Budapesta şi de la deschiderea primului cinematograf în Budapesta, iar cu ocazia aniversării milenare s-a filmat primul film în Ungaria.