A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence a câştigat Leul de Aur, la Veneţia
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-pigeon-sat-on-a-branch-reflecting-on-existence-a-castigat-leul-de-aur-la-venetia/

Pelicula „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”, regizată de suedezul Roy Anderson, a câştigat Leul de Aur la cea de-a 71-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia.

Un articol de Petre Ivan|8 septembrie 2014

În discursul de acceptare a trofeului Leul de Aur, regizorul Roy Anderson a spus că filmele ar trebui să fie „umaniste” şi că va încerca în continuare să realizeze pelicule extraordinare.

Lungmetrajul său „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”, ultima parte a unei trilogii, este o coproducţie Suedia-Germania-Norvegia-Franţa, fiind format dintr-o serie de viniete (filme scurte) suprarealiste, potrivit Reuters.

Filmul „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence” a fost apreciat de juriul ediţiei din acest an a festivalului pentru cadrele complexe şi reflecţiile tăcute despre ce înseamnă să fii o fiinţă umană.

Juriul ediţiei din acest an a evenimentului a fost prezidat de compozitorul de muzică de film Alexandre Desplat, care a fost secondat de Joan Chen, Philip Gröning, Jessica Hausner, Jhumpa Lahiri, Sandy Powell, Tim Roth, Elia Suleiman şi Carlo Verdone.

Leul de Argint pentru cel mai bun regizor a fost decernat rusului Andrei Konchalovski pentru filmul „The Postman’s White Nights”, o poveste filmată în stil documentarist, plasată într-un mic oraş de pe malul unui lac din Rusia.

Marele premiu al juriului a fost decernat lui Joshua Oppenheimer pentru „The Look of Silence”. Regizorul nu a fost prezent la gala de premiere, dar a transmis un mesaj video din Chicago, unde era blocat în aeroport din cauza unei furtuni.

Premiul special al juriului a fost primit de filmul „Sivas”, de Kaan Müjdeci, o coproducţie Turcia-Germania.

Pelicula „Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance”, regizată de Alejandro Gonzales Inarritu, care are în distribuţie o serie de actori celebri, precum Michael Keaton, Naomi Watts, Edward Norton şi Emma Stone, şi care a şi deschis ediţia din acest an a Festivalului de la Veneţia, a fost favorita publicului, dar nu a primit niciun premiu.

Lungmetraje regizate de cineaşti celebri, precum Fatih Akin, Abel Ferrara, Alejandro Gonzalez Inarritu, Lars Von Trier, Manoel de Oliveira şi James Franco, au fost proiectate în competiţia celei de-a 71-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia.

De asemenea, pe afişul lungmetrajelor care au fost proiectate la Veneţia în acest an s-au regăsit actori celebri, precum Al Pacino, Bill Murray, Willem Dafoe, Ethan Hawke şi Jennifer Aniston.

Foto cu Leul de Aur şi A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence – Cinemagia

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.