ABSOLUT! Sau despre rânduiala din lume, povestită de Marcel Iureş
https://www.ziarulmetropolis.ro/absolut-sau-despre-randuiala-din-lume-povestita-de-marcel-iures/

Anul acesta se împlinesc cinci ani (chiar în luna a cincea a anului) de când ,,ABSOLUT!” se joacă la Teatrul Act din Bucureşti.  Spectacolul, un one-man show în care străluceşte Marcel Iureş, este regizat de Alexandru Dabija.

Un articol de Corina Dima|1 februarie 2016

Care este secretul unui spectacol jucat ani la rând, cu sala plină?

Un actor care se metamorfozează în tot felul de personaje: este şi povestitorul, dar şi drac, Talpa Iadului, Moartea, dar şi Dumnezeu, Sfântu Petre sau Ivan. O poveste veche dar în acelaşi timp nouă, rostită în dulcele grai moldovenesc de către un aurolac ce stă printre cartoane şi îşi încălzeşte conserva de fasole la spirtieră. Un regizor ce îşi dă osteneala şi îl pune în centru pe marele actor Iureş, adică „îi dă nas lui Ivan să se suie pe divan’’ şi „să îşi facă mendrele’’. Un spectacol viu, care îşi trage seva din poveştile pline de tâlc ale lui Creangă.

Care este subiectul piesei?

„ABSOLUT!’’ ne povesteşte despre rânduielile din lume, în cuvinte simple şi pline de şagă. O poveste în care Ivan umblă prin lume, de teleleu-Tănase, şi bate drumul în rai şi în iad unde stă la taclale cu Dumnezeu, Moartea, dracii, Talpa Iadului și Sfântu Petre despre ce se petrece în lume.

O lume în care muzica e un leit-motiv, Ivan este însoţit mereu de cântec şi de voie-bună.  „Şi-am zis verde sălcioară, Mărie şi Mărioară, ia un par de mă omoară, parul să fie de plop, să nu mă omori de tot…’’. Învăţăm că „de drumeţul care cântă nu trebuie să ai teamă ’’, iar Moartea e lăsată cu o socoteală; şi, dacă Moartea  e chioară şi nu te vede o perioadă, tot ce poţi să faci e să te distrezi maximum.

Cum este spectacolul?

img_4441Plin de haz. Pentru că poveştile şi personajele lui Creangă sunt puse într-o formă nouă, povestite de către un om al străzii, un aurolac din zilele noastre.

Lui Ivan nu îi place în rai pentru că nu are de nici unele (nici distracţie, nici băutură, nici femei, nici muzică or ţigări) şi se duce în iad ca să se distreze. Iar atunci când îl supără cineva, foloseşte turbinca plină de puteri miraculoase primită de la Dumnezeu (în schimbul mărinimiei sale) şi îi face să dispară în ea pe toţi vrăjmaşii.

Cu un actor de zile mari, Marcel Iureş, care face un one-man-show aşa cum rar vezi pe o scenă, un spectacol care musai trebuie văzut. Întruchipează cu atâta uşurinţă personaje de sorginte diferită – surpinde detalii prin glas, inflexiuni ale vocii sau accente, postură a corpului, gesturi subtile, atitudine, poziţii, privire şi mişcare.

Un text special şi o povestire ticluită cu tâlc – o snoavă povestită, vorbită într-un grai dulce autentic moldovenesc, cu multe cuvinte şi expresii vechi care „nitam-nisam‘‘ te transpun într-o lume de poveste. O lume plină de sumedenie de personaje bune or rele, din rai sau iad, care dau la iveală însă, printre snoave, glume şi năzbâtii, principii simple despre bunul mers al vieţii şi al morţii.

Să faci haz de necaz, să îl cauţi pe Dumnezeu acolo unde şade – poate  în literele mici (dacă în alea mari nu l-ai găsit încă) -, să cânţi, să dansezi şi să te distrezi atâta timp cât ţi-e scris să trăieşti. Adicătelea există o chiverniseală, o rânduială în toate: toate au un început şi un sfârşit, toate sunt lăsate cu o socoteală.

 

,,ABSOLUT!”,  după Ivan Turbincă, de Ion Creangă, se joacă la Teatrul Act din Bucureşti. Actor: Marcel Iureş; regie: Alexandru Dabija; Durata: 90 minute (fără pauză). Cost bilete: 60 lei (preţ integral) şi 40 lei (pentru elevi, studenţi şi pensionari). În acest spectacol se fumează.
FOTO: Alexandru Iureș



31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.