Aceşti nebuni fățarnici, de Theodor Mazilu, în premieră la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/acesti-nebuni-fatarnici-de-theodor-mazilu-in-premiera-la-tvr/

Luni, 23 februarie, de la ora 19:30, pe TVR2 şi online, pe portalul video TVR+, puteţi vedea spectacolul „Aceşti nebuni făţarnici”, de Theodor Mazilu, în adaptarea şi regia lui Constantin Dicu.

Un articol de Liliana Matei|22 februarie 2015

Casa de Producție TVR continuă seria difuzărilor în premieră cu „Acești nebuni fățarnici”, de Theodor Mazilu, în regia lui Constantin Dicu, o combinație sulfuroasă între doi boemi: dramaturgul Theodor Mazilu și poetul Emil Brumaru. Realizat de Casa de Producție, în platourile TVR, piesa îi are în distribuție pe Marian Râlea, Cerasela Iosifescu, Virginia Mirea, Mircea Rusu, cu prezența excepțională a lui Dan Condurache.

Scrisă în urmă cu peste 50 de ani, piesa își păstrează aplombul și metafora dăruite de pana lui Mazilu, pe care Constantin Dicu le amestecă într-un cocktail colorat și plin de vitalitate cu intermezzo-uri muzicale după textele poetului Emil Brumaru.

„Acești nebuni fățarnici” privește limpede și cinic micile derapaje ale escrocilor mărunți, care exploatează, adesea, mai mult sentimentele, decât finanțele. Piesa este construită pe simetria situațiilor, și pe personaje-oglindă, al căror suflet se află la intersecția dintre promiscuitate și metaforă. Ea se constituie, după cum spune Adrian Ţion, într-un „cerc vicios în care se învârte Iordache, înşelătorul înşelat de ispita cu nume de Camelia. Parcă e anume trimisă, ca într-un reality show urmat de scandal. Impactul cu sublimul încorporat îl bulversează şi-i pune în evidenţă slăbiciunile. Îl descoperim în postură de discret delapidator care dispreţuieşte banii, dar îi place să trăiască bine. /…/După cum spunea însuşi dramaturgul „acest om vrea să aibă mobilă luxoasă, dar şi dispreţul filosofic pentru această mobilă.” Pendularea lui între Camelia (femeia extaz) şi Silvia (femeia piramidon) face din Iordache un caraghios rătăcit abulic prin luxul vieţii.” (Adrian Țion, Liternet)

poze acesti nebuni 1

Adaptarea TV, pusă în lumina reflectoarelor în platoul TVR de către regizorul Constantin Dicu, aduce un plus de culoare și vervă muzicală, sub semnătura lui Dani Constantin, textului inițial. În scenografia inventivă a lui Ovanez Papazian, garsonierei claustrante i se adaugă un univers în care gara și punctul de întâlnire al șoselelor se intersectează cu circul și/sau paradisul. Coregrafia momentelor muzicale este asigurată de talentata Andreea Gavriliu care exploatează din plin picioarele lungi ale Ceraselei Iosifescu sau farmecul stângaci de clown al lui Râlea.

„Eu am sânii doldora de spaime
Că nu vrea nimeni să îmi fie sărutaţi
Şi dacă nu îi pupi, te iau la palme
Toţi spiriduşii munţilor Carpaţi!”, cântă în debut Cerasela Iosifescu (Camelia) versurile lui Emil Brumaru din volumul „Commedia dell’Arte”, amestecând inspirat cuvintele poetului cu cinismul metaforic al personajelor lui Mazilu.

Acești nebuni fățarnici

În distribuție: Cerasela Iosifescu (Camelia), Virginia Mirea (Silvia), Marian Râlea (Iordache), Mircea Rusu (Dobrișor), Petre Lupu (Adam), Cristian Irimia (Bărbatul cu capul in nori), Dan Condurache (Sublimul in caz de forta majoră), Daniel Tudorică (Licheaua intarziată).

Echipa TV: Adaptarea si regia: Constantin Dicu. Imagine: Ovidiu Guzu. Montaj: Constantin Marciuc. Regia de montaj: Silvia Coman. Costume: Silvia Porojnicu. Decor: Ovanez Papazian. Muzica: Dani Constantin. Coregrafie: Andrea Gavriliu. Redactor: Zoe Bălan. Producător: Alexandru Munteanu.

Foto: „Acești nebuni fățarnici”, de Theodor Mazilu – TVR

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.