Actori si prieteni isi iau ramas bun de la regizor la Cercul Militar National
https://www.ziarulmetropolis.ro/actori-si-prieteni-isi-iau-ramas-bun-de-la-regizor-la-cercul-militar-national/

Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu a fost depus, la ora 9.45, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, unde prietenii, colaboratorii şi toţi cei interesaţi pot să îşi ia rămas bun de la cunoscutul regizor începând cu ora 12.00.   Cătălina Grama (Jojo), Ioan Cărmăzan, Mihai Mălaimare, Sebastian Papaiani, Geo Saizescu şi Petre Roman s-au […]

Un articol de Andrada Văsii|4 ianuarie 2013

Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu a fost depus, la ora 9.45, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, unde prietenii, colaboratorii şi toţi cei interesaţi pot să îşi ia rămas bun de la cunoscutul regizor începând cu ora 12.00.

 

Cătălina Grama (Jojo), Ioan Cărmăzan, Mihai Mălaimare, Sebastian Papaiani, Geo Saizescu şi Petre Roman s-au numărat printre cei care i-au adus un ultim omagiu regizorului Sergiu Nicolaescu.

Jojo a ajuns la Cercul Militar Naţional, unde este depus sicriul cu trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu, vineri, la ora 12.00. Actriţa a adus cu ea o coroană cu trandafiri.

Foarte îndurerată, Jojo a spus că Sergiu Nicolaescu a reprezentat „totul” pentru ea. Joi, în ziua în care Sergiu Nicolaescu a decedat, Jojo a declarat că inimile noastre plâng pentru că Sergiu Nicolaescu, „un om unic, sufletul cinematografiei româneşti şi unul dintre cei mai mari creatori şi iubitori de artă”, nu ne mai poate fi alături fizic.

Pe de altă parte, şi regizorul Ioan Cărmăzan i-a adus un ultim omagiu, vineri, înainte de ora 12.00, lui Sergiu Nicolaescu, la Cercul Militar Naţional.

„Am pierdut un om, un prieten. Nu-mi vine să cred. Mi se pare un vis. În acelaşi timp îmi dau seama că e realitate”, a spus Ioan Cărmăzan. El a precizat că, în memoria lui Sergiu Nicolaescu, vor rămâne filmele sale, care constituie un „bun material de studiu şi pentru studenţii la cinematografie”.

Totodată, Ioan Cărmăzan a mai dezvăluit că a avut o înţelegere cu Sergiu Nicolaescu. „Subliminal am avut întotdeauna cu el o înţelegere ca, dacă se întâmplă ceva şi nu-şi poate termina filmele, să le continui eu. Nu s-a întâmplat aşa ceva”, a spus Ioan Cărmăzan, referindu-se la faptul că Sergiu Nicolaescu şi-a finalizat toate filmele începute.

Potrivit lui Cărmăzan, Sergiu Nicolaescu avea în plan un nou film, la al cărui scenariu lucra. În ceea ce priveşte un alt proiect al lui Sergiu Nicolaescu – documentarul despre Maria Tănase -, Ioan Cărmăzan a spus că nu ştie ce se va întâmpla cu filmul. „Există un producător şi un scenariu, însă proiectul nu a fost demarat”, a explicat Cărmăzan.

Pe de altă parte, şi actorul şi regizorul Mihai Mălaimare şi-a luat rămas bun de la Sergiu Nicolaescu, vineri, la Cercul Militar Naţional. „A fost un om extraordinar”, a spus Mihai Mălaimare. „Sunt teribil de năcăjit că există încă oameni care îl contestă într-un mod abject. În România dacă eşti artist n-ai voie să mori”, a mai spus Mălaimare.

Şi Constantin Pivniceru, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, şi-a luat rămas bun de la prietenul lui, Sergiu Nicolaescu.

„Îl cunosc pe Sergiu Nicolaescu de mulţi ani. Pentru mine Sergiu Nicolaescu a însemnat însăşi existenţa mea, pentru că de 50 de ani suntem amândoi profesionişti în cinematografie. După mintea mea ar trebui să ni-l amintim pe Sergiu Nicolaescu ca pe un mare patriot, pentru că a folosit avantajele unei arte pentru a exprima sentimente profunde de dragoste de ţară. Este un om dincolo de spectacol, dincolo de distracţie. El s-a dăruit pentru asta. Este un semn al umanităţii nostre şi s-a dăruit pentru asta. Am vorbit cu el în prima zi de Crăciun, la spital, şi l-am întrebat dacă îl doare. Mi-a spus: «Mă doare îngrozitor», după care am alunecat către cinematografie şi Legea cinematografiei”, a spus Constantin Pivniceru.

La rândul său, deputatul Petre Roman a spus că Sergiu Nicolaescu a fost „un om extraordinar”. „Am vorbit cu el în urmă cu câteva luni, când am pus la cale un proiect important. Acum câteva luni i-am propus să facă un film documentar artistic, un fel de cinéma vérité, cum numai el ştia să facă, despre Revoluţia Română, în aşa fel încât să redăm şi adevărul Revoluţiei Române. Îşi dorea foarte mult să facă acest proiect. Îmi plac toate filmele lui şi mi-l voi aminti ca pe un om extraordinar de serios şi în patru cuvinte a spus toată filosofia vieţii lui: «Am vrut şi am muncit»”, a spus Petre Roman.

Printre cei care i-au adus un ultim omagiu lui Sergiu Nicolaescu s-au numărat şi actorul Sebastian Papaiani, regizorul Geo Saizescu, dar şi un grup de revoluţionari.

Pe de altă parte, numeroase coroane cu flori au fost trimise la Cercul Militar Naţional de instituţii precum Administraţia Prezidenţială, Camera Deputaţilor, Primarul Capitalei şi Ministerul Culturii, dar şi de prieteni şi apropiaţi ai regizorului.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regizorului a fost ridicat vineri, în jurul orei 9.30, de la Spitalul Elias, şi transportat cu o maşină la Cercul Militar Naţional.

La Cercul Militar Naţional a venit şi soţia regizorului, Dana Nicolaescu.

Prietenii şi colaboratorii lui Sergiu Nicolaescu, precum şi toţi cei care doresc să îşi ia rămas bun de la unul dintre cei mai mari regizori şi actori ai României sunt aşteptaţi la Cercul Militar Naţional pentru un ultim omagiu, vineri, 4 ianuarire, între orele 12.00 – 00.00, şi sâmbătă, 5 ianuarie, între 08.00 – 10.00.

Totodată, familia lui Sergiu Nicolaescu „solicită decenţă şi discreţie tuturor celor care doresc să se încline pentru ultima dată în faţa Maestrului”.

 

 

Sursa: Mediafax

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

28
/12
/23

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix va avea loc la Iași în perioada 18 - 25 februarie 2024. Primele bilete și abonamente au fost puse în vânzare online. Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]