Actori tineri de top în noul spectacol „Nora”
https://www.ziarulmetropolis.ro/actori-tineri-de-top-in-noul-spectacol-nora/

Pe 12 februarie, la ora 15.00, la Biblioteca Naţională a României este programată o reprezentaţie specială cu spectacolul „Nora (o casă de păpuşi)” de Henrik Ibsen.

Un articol de Liliana Matei|24 ianuarie 2020

Spectatorii vor putea vedea pe scenă câțiva artiști tineri și foarte tineri care merită să fie cunoscuți publicului larg: Codrin Boldea/ Tudor Cucu Dumitrescu, Ana Crețu, Voicu Aaniței, Alexandra Colci, Carol Ionescu/Andrei Redinciuc, Măriuca Bosnea, Emma Mateciuc și copiii Patricia Cucu Dumitrescu, Ștefan Crețu și Sebastian Slătineanu.

„«În spatele fiecărui bărbat de succes stă o femeie extraordinar de puternică»”. Suntem obișnuiți cu imaginea unei familii fericite, cu bărbatul de carieră capabil și dedicat, cu soția delicată și înțelegătoare, care „face din casă un cămin”, cu copii superbi jucându-se în mijlocul unei sufragerii perfecte, mobilată modern și ergonomic. E fotografia vieții pe care suntem educați s-o râvnim, e rostul pentru care suntem încurajați să muncim, raiul de la capătul tuturor chinurilor. Cu imens talent, Henrik Ibsen pune în perspectivă acest clișeu al revistelor de lifestyle. Îi construiește un trecut și, mai important, un viitor. Ce vine după «Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți»? Ce rămâne dintr-o viață perfectă când fantomele trecutului se întorc să îți bântuie casa de păpuși cu zâmbete zugrăvite? Când aerul rece al realității pătrunde în cameră, oamenii se dezbracă și se recunosc. Și fericirea artificială se clatină. La orizont, înspăimântător și cinic, așteaptă viitorul. «Nora». Un spectacol despre cine suntem, sub diminutive și accesorii. Despre păpuși și bărbați. Despre justiția oamenilor și femei care se trezesc”, a explicat Adrian Nicolae.

Direcția de scenă îi aparține lui Victor Ioan Frunză. Decorul și costumele sunt realizate de Adriana Grand. Traducerea este semnată de Radu Polizu-Micșunești și Florin Murgescu, iar rescrierea este realizată de Adrian Nicolae cu câteva contribuții de Victor Ioan Frunză.

Spectacolul este cea mai nouă producție a Centrului Cultural LUMINA. Următoarele reprezentații din luna februarie vor avea loc pe 15, 16 și 22 februarie, la Biblioteca Națională a României.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

21
/07
/23

Argumentul curatorilor FNT. Echipa curatorială a FNT 2023 (Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari), în urma vizionării a peste 150 de spectacole cu premieră în anul teatral 2022-2023, în teatre de stat și teatre independente, a optat pentru o serie de producții pe care le-a considerat relevante pentru tema din acest an: FNT, laboratoarele sensibilului.

20
/07
/23

Adorați peisajele splendide și comorile arheologice și artistice, nu departe unele de altele, plus peisaje mirobolante și gastronomie de vis? Iată câteva locuri fascinante în împrejurimile Napoli: Casertavecchia, Pompeii și Ercolano, Pozzuoli și Rione Terra, Baia parțial scufundată și Cuma.

20
/07
/23

Un grup de adolescenți a decis că Alexandria are nevoie de un festival de teatru, așa că l-a făcut să se întâmple. Au trecut 18 ani de-atunci. În tot acest timp, Ideo Ideis a învățat să crească în același ritm cu comunitatea din care face parte, oferind spectatorilor din oraș ocazia de a trăi atmosfera Festivalului Național de Teatru Tânăr odată cu liceenii din trupele participante.

19
/07
/23

Pe 19 iulie, începând cu ora 18:00, va avea loc la J’ai Bistrot (Calea Grivitei nr. 55, București), vernisajul Art Machine 2 – Bigger, better and together, care pune la dispoziția publicului 60 de lucrări de artă originale realizate de inițiatorii proiectului Art Machine, gruparea artistică Pastila Roz.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.