Actorii Teatrului de Comedie vizitează liceele din București, de Ziua națională a Lecturii
https://www.ziarulmetropolis.ro/actorii-teatrului-de-comedie-viziteaza-liceele-din-bucuresti-de-ziua-nationala-a-lecturii/

Cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii, Muzeul Naţional al Literaturii Române, în parteneriat cu Teatrul de Comedie, organizează două evenimente speciale.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2022

Astfel, în datele de 14 și 15 februarie, elevii mai multor colegii și licee vor fi vizitați de actorii George Mihăiță, Maia Morgenstern, Sandu Pop și Anghel Damian, însoțiți de academicieni, cercetători, și scriitori, precum Ioan Aurel Pop, Victor Voicu (vicepreședinte al Academiei Române), Ioana Nicolaie, Ana Blandiana etc. și vor purta un dialog despre importanța lecturii și scopul acesteia în procesul educațional.

Tot în data de 15 februarie, actrițele Emilia Popescu, Mihaela Măcelaru și Simona Stoicescu vor participa la maratonul de lectură organizat la sediul central al MNLR (Strada Nicolae Crețulescu, nr. 8). Evenimentul se va desfășura în intervalul orar 10.00 – 21.30 și vizează lectura în multiplele sale înțelesuri: lectura publică, lectura individuală, lectura în Braille și în limbaj mimico-gestual, lectura ca decodificare a sensului unui text literar în diferite epoci și perioade istorice, lectura unei ilustrații de carte pentru copii, lectura unui text vechi scris de mână (caligrafic), lectura unui tablou sau a unui peisaj (tipurile de compoziție), lectura unei partituri, semnele identitare ale unei comunități și ale unui oraș (lectura și interpretarea antropologică).

Data de 15 februarie a fost aleasă pentru a marca Ziua Națională a Lecturii, susținută de autoritățile române pentru a încuraja proiectele și evenimentele care
promovează lectura pe tot parcursul vieții. Această dată ilustrează, totodată, ziua nașterii lui Titu Maiorescu și a lui Spiru Haret, personalități importante care au realizat schimbări esențiale în peisajul cultural românesc de secol XIX

30
/10
/13

Premiat cu Palme d’Or la Cannes, „Adele: Capitolele 1 şi 2”, în regia franco-tunisianului Abdellatif Kechiche, este un film intens despre maturizarea sentimentală şi sexuală a unei adolescente, dar, mai ales, un portret al feminităţii şi al iubirii, dublat de un elogiu al senzualităţii.

30
/10
/13

Între 31 octombrie și 3 noiembrie, patru dintre cele mai bune spectacole care au făcut parte din programul Undercloud, Festivalul de Teatru Independent, vor putea fi revăzute la Muzeul Național al Țăranului Român, în Best of Undercloud.

28
/10
/13

OPINIE Marius Manole: „Sunt puţini regizorii care îşi iau în distribuţii actori tineri şi puţine teatrele care acceptă colaboratori tineri. Şi dacă îi primesc, le aruncă 50 de lei pe spectacol, spunându-le că trebuie să fie mulţumiti că joacă pe o scenă mare.“

28
/10
/13

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film pentru Copii KINOdiseea, care va avea loc în perioada 15 - 20 noiembrie, la Cinema Studio şi Cinema Eforie din Capitală, aduce cele mai noi producţii internaţionale în premieră în România.