„Album”. Absurdistan
https://www.ziarulmetropolis.ro/album-absurdistan/

CRONICĂ DE FILM „Albüm”, debut al tânărului scenarist şi regizor Mehmet Can Mertoglu, care îl are ca director de imagine pe Marius Panduru, este o satiră blândă la adresa societăţii turce. O comedie la foc mic al cărei umor vine din absurdul situaţiilor redate în planuri-secvenţă elegant coregrafiate.

Un articol de Ionuţ Mareş|26 noiembrie 2016

Mehmet Can Mertoglu tratează cu umor unul din subiectele tabu, sensibile, din Turcia – adopţia, un stigmat social atât pentru părinţi, cât şi pentru copil. Însă eventuala dezonoare este mai mult sugerată, într-un film care nu mizează pe livrarea de răspunsuri clare, ci pe un abil joc al ambiguităţilor ce îi lasă spectatorului libertatea de interpretare.

O libertate întărită de opţiunea estetică a lui Mehmet Can Mertoglu, care lucrează aproape exclusiv cu planuri-secvenţă (cadre în mare majoritate largi, fixe şi lungi), în care mizanscena este esenţială (şi ofere destule plăceri).

Cineastul în vârstă de doar 28 de ani aruncă o privire ironică, dar lipsită de aere de superioritate sau cinism, asupra unor tare ale societăţii turce (de la prejudecăţi sau tradiţionalism la bicrocraţie) şi a reflexelor oamenilor obişnuiţi, pornind de la un banal cuplu din clasa de mijloc – Cüneyt, profesor de istorie la liceu, şi Bahar, angajată la biroul local de taxe – care se hotărăşte să adopte un copil.

Motorul narativ şi sursa majorităţii gagurilor este insistenţa cu care Cüneyt şi Bahar ţin ascuns faptul că băiatul lor este adoptat: femeia este fotografiată, pentru albumul familiei, cu o sarcină falsă, iar la această farsă sunt nevoiţi să ia parte doi prieteni de familie şi, cu o lipsă de interes apăsat evidenţiată, un medic şi o asistentă de la o maternitate.

Personajele cu care Cüneyt şi Bahar interacţionează – între care responsabilul centrului de adopţii, două rude venite în vizită, directorul şcolii sau un şef de poliţie – sunt blând ridiculizate, în secvenţe de un comic discret rezultat din scurte dialoguri uşor absurde şi dintr-o mizanscenă inteligentă (Mehmet Can Mertoglu pare influenţat de umorul din filmele lui Corneliu Porumboiu, care l-a avut de altfel director de imagine pe Marius Panduru la „Poliţist, adjectiv”, şi în general de latura absurdă din Noul Cinema Românesc).

Însă primii ironizaţi sunt chiar cei doi anti-eroi, ale căror opinii aparent rasiste ies la suprafaţă într-una din vizitele la centrul de adopţii (fetiţa care le este propusă prima dată este respinsă pe motiv că este urâţică şi că ar avea trăsături ba siriene, ba kurde). Cüneyt pare un profesor blazat şi lipsit de autoritate în faţa elevilor, un microbist oarecare, un gurmand lipsite de maniere. Bahar este o simplă funcţionară, o pasionată de emisiuni TV stupide şi de discuţii frivole. Iar ambii par puţin pregătiţi să fie părinţi – o idee sugerată într-o secveţă în care cei doi dorm, impasibili la plânsetul copilului aproape strivit între ei (comicul momentului rezultă în primul rând din poziţionarea camerei – personajele sunt filmate vertical, de la înălţime, pentru a fi accentuat caraghiosul situaţiei).

Comicul obţinut prin mizanscenă este, în fond, miza estetică majoră a filmului realizat de Mehmet Can Mertoglu. Şi chiar dacă nu este un film revoluţionar, „Albüm” abundă în secvenţe care atestă talentul tânărului cineast turc de a releva, prin îngroşare asumată, absurdul din viaţa de zi cu zi, într-o lume aparent dominată de obsesia imaginii.

„Albüm” a intrat în cinematografe la 25 noiembrie, fiind distribuit în România de Parada Film.

Foto: AlbumParada Film

03
/07
/15

Din 5 iulie, în fiecare duminică, de la 14.45, TVR 1 difuzează serialul Puterea binelui: un bărbat renunţă la viaţa pe care o trăia şi călătoreşte prin lume aproape fără bani, contând pe bunătatea semenilor.

03
/07
/15

Sâmbătă asta e Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, maratonul iubitorilor de cinema ajuns la ediţia 7. De la 7 seara la 5 dimineaţa, spectatorii vor avea parte de 6 ore de scurtmetraje premiate plus un video-show care va aduce la viaţă imagini din filme în cea mai mare sală de cinema construită până acum în România – Pavilionul Central Romexpo.

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Ceau, Cinema! (Festival de Buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, la Grădina de Vară « Capitol », cu unul dintre cele mai discutate documentare ale anului. Prezentat la festivalul de film Sundance şi la cel de la Edinburgh, Chuck Norris vs Comunism (Marea Britanie, România, 2015) invită publicul timişorean să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate ilegal în România comunistă.

01
/07
/15

Filmul documentar Gone Wild, în regia lui Dan Curean, va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului luni, 6 iulie, de la ora 19:00. Producția din 2012 arată o altă față a Deltei Dunării, bogată în faună și floră, concentrându-se în mod particular asupra poveștii cailor sălbatici.

01
/07
/15

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber revine vara aceasta cu cele mai bune 11 filme europene și de autor, în 4 orașe din România! Evenimentul se va desfășura în perioada 7 iulie – 23 august la Arad (7-12 iulie),  Timișoara (14-19 iulie), Brașov (28 iulie-2 august) și Sibiu (18-23 august), iar intrarea la toate proiecțiile este liberă.

01
/07
/15

Festivalul internațional al filmului de animație Anim’est și-a încheiat duminică seara cea de-a doua ediţie, prin proiecţia în aer liber a filmului Minuscule – Valley of the Lost Ants, din Piaţa Sfatului. Încrezători în rezultate, organizatorii încep deja planurile şi pregătirile pentru ediția a treia.

01
/07
/15

Poveștile care au inspirat o lume întreagă se îngrămădesc pe marele ecran al maratonului ShortsUP, sâmbăta asta, în Pavilionul Central Romexpo. A 7-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte mixează scurtmetrajul cu o instalație foto de Alex Gâlmeanu, mapping video creat de grupul de artiști Tip-Toe și muzică funk și disco mixată de nicecream.fm.

30
/06
/15

Sâmbătă, 4 iulie, spectatorii de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte vor descoperi experienţa cinemaului interactiv. Evenimentul debutează la ora 19.00, în Pavilionul Central Romexpo, cu un video-show realizat de artiştii TIPTOE şi o instalaţie vizuală creată de fotograful Alex Gâlmeanu. Filmele încep de la ora 22.00.

29
/06
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Baloane de curcubeu” (1982), al doilea lungmetraj, necunoscut, regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai nedreptăţite filme româneşti. Un film burlesc, cu un comic spectaculos, scăpat însă cu destule „răni” după lupta prelungită cu cenzura, dar, din fericire, salvat de la dispariţie.

29
/06
/15

Filmele "Comoara", de Corneliu Porumboiu, "Un etaj mai jos", de Radu Muntean și "Aferim!", de Radu Jude participă la cea de-a 50-a ediție a Festivalului de la Karlovy Vary (3- 11 iulie), unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

29
/06
/15

Ben Affleck și Matt Damon sunt pregătiţi să facă un film desprel Chuck Blazer și scandalul FIFA, scrie prosoccertalk.nbcsports.com. The Hollywood Reporter precizează că Affleck se va fi alătura prietenului său, Damon, ca producători ai companiei Warner Bros, care a câștigat în războiul pe dreptul de autor pentru cartea lui Ken Basinger, "Houses of Deceit", ce oferă detalii despre corupția din FIFA.