Alecsandra Drăgoi este primul român câștigător la Sony World Photography Awards 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/alecsandra-dragoi-este-primul-roman-castigator-la-sony-world-photography-awards-2013/

Alecsandra Drăgoi este câştigătoarea categoriei Youth, secţia Cultură, din cadrul concursului Sony World Photography Awards 2013, urmând să intre în cursa pentru marele premiu.

Un articol de Andrada Văsii|19 martie 2013

Organizația Mondială de Fotografie a anunțat câștigătorii categoriilor Youth, Open și 3D în competiția Sony World Photography Awards. România se află în premieră pe lista celor trei câștigători de la categoria Youth, adresată fotografilor cu vârsta de până la 19 ani.

Fotografia câștigătoare este realizată de Alecsandra Drăgoi și este înscrisă la secțiunea ”Cultură”. Realizate de fotografi din toate colțurile lumii, imaginile câștigătoare cuprind o largă varietate de subiecte, de la momentul în care un cuplu se căsătorește, până la cerul din timpul nopții din localitatea Mangystau din Kazakhstan, dansul dragonului cu foc, ‘Fung Shun’ din China de Sud, plus multe altele.

Deschisă fotografilor cu vârsta de până la 19 ani, competiția Youth caută să descopere următoarea generație de fotografi talentați. Câștigătorii acestei categorii sunt:

Cultură – Alecsandra Drăgoi, România
Mediu – Berta Vicente, Spain.
Portret –為碩許, Taiwan

Tânărul fotograf al anului va fi selectat dintre cei trei fotografi de mai sus și va fi anunțat la ceremonia de gală Sony World Photography Awards, ce avea loc pe 25 aprilie, în Londra.

Câștigătorii categoriei Open

Jurizând o singură imagine realizată de un fotograf amator, câștigătorii categoriei Open au fost selectați din aproximativ 55,000 de înscrieri. Câștigătorii sunt:

Architectură – Martina Biccheri, Italy
Arte și Cultură- Gilbert Yu, Hong Kong
Enhanced – Hoang Hiep Nguyen, Vietnam
Low Lighy – Elmar Akhmetov, Kazakhstan
Natură și viață sălbatică – Krasimir Matarov, Bulgaria
Panoramic – Yeow Kwang Yeo, Singapore
Oameni – Hisatomi Tadahiko, Japan
Zâmbet – Mac Kwan (关明晖), China
Split Second – Matías Gálvez, Chile
Călătorie – Manny Fajutag, Philippines

Cei zece câștigători ai categoriei Open vor intra acum în competiție pentru titlul de Fotograful Anului, oferit de Sony World Photography Awards. Marele câștigător va fi anunțat la ceremonia de gală din 25 aprilie, iar acest fotograf va primi 5,000$. Toți câștigătorii acestei categorii vor primi un Sony A77 și vor avea imaginile expuse la Somerset House, în Londra, în perioada 26 Aprilie – 12 Mai, ca parte a expoziției Sony World Photography Awards, ediția 2013. Fotografii vor fi publicați de asemenea în catalogul Sony World Photography Awards, 2013.

Amatorii mă uimesc constant, nu doar prin determinarea, pasiunea și motivația lor, dar și prin calitatea surprinzătoare a imaginilor pe care reușesc să le surprindă. Aceștia pot fi extraordinar de creativi și mai mult decât capabili să lucreze asupra brief-ului propriu, pentru a transforma o idee sau un moment într-o fotografie frumoasă. În multe cazuri, există mai multe părți din viața reală și suflet în fotografiile amatorilor decât în cele de la categoriile profesioniste – pentru că amatorii le fac de dragul de a fotografia. Iar lista finaliștilor și a câștigătorilor din acest an de la categoria Open, demonstrează perfect acest lucru. (Damien Demolder, Președintele Juriului pentru categoria Open și editor al revistei Amateur Photographer (UK) ).

Câștigătorul categoriei 3D este fotograful Matjaž Tančič, din Slovenia.

Un fotograf de top, specializat în fotografia fashion, care își împarte timpul între Beijing și Ljubljana, Matjaž este absolvent al College of Fashion din Londra, iar munca sa a fost expusă și a apărut în numeroase publicații din lume. Imaginea sa, TIME KEEPER, este inspirată de stilul Hui al camerelor de zi din vechile case ale localității Yixian, din China. Câștigătorii categoriei profesioniste și al mult râvnitului premiu L’Iris D’Or/ Sony World Photography Awards și al titlului Fotograful Profesionist al anului vor fi anunțați la ceremonia de gală din Londra, pe 25 aprilie. Câștigătorul premiului L’Iris D’Or va primi 25,000 $.

 

Credit foto: Alecsandra Drăgoi

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.

05
/10
/21

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociațiile Artelier D, Proiecte pentru copii, ArtCrowd, artiști în educație și De-a arhitectura, lansează o nouă ofertă educativă pentru anul școlar 2021-2022, structurată pe grupe vârste, corelată cu ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

04
/10
/21

Între 15 septembrie și 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare și artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.

30
/09
/21

Website-ul digitizArte, platforma interactivă online de debut și auto-publicare (self-publishing) destinată tinerilor creativi - muzicieni, artișt plasticii, designeri, ilustratori, graficieni - susține artiștii emergenți înscriși printr-un un program educațional compus din cinci ateliere online, ce pot fi urmate pe website, un ghid pentru tinerii creativi și o galerie cu lucrările câștigătoare alese în urma apelului deschis. Cele șapte activități pot fi urmate pe digitizArte, începând din luna septembrie.

30
/09
/21

Asociația Qolony - Colonia pentru Artă și Știință organizează prima conferință internațională Fusion: Talks, ediția I, 2021. Conferința este un eveniment hibrid, care se desfășoară online și, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a restricțiilor aferente, cu public la POINT Hub, str. General Eremia Grigorescu nr. 10, București, în perioada 11-14 octombrie 2021.

29
/09
/21

Pe 4 și 5 octombrie, aveți ocazia de a-l cunoaște pe Jiří Jírů, cel care i-a fost alături lui Václav Havel între 1993-2000 ca fotograf personal. În ziua de luni, are loc o discuție cu acesta, la Centrul Ceh, iar marți puteți participa la vernisajul expoziției „Václav Havel: întâlnire cu lumea”, ce va fi deschisă între 1-10 octombrie, la Muzeul Național al Țăranului Român.

27
/09
/21

Pavilionul de Artă București Art Safari își prelungește programul cu o săptămână, de marți 28 septembrie până duminică 3 octombrie, pentru a permite miilor de iubitori de artă, care și-au achiziționat săptămânile trecute bilete online, să reușească să viziteze Pavilionul Art Safari (în care accesul, în condițiile măsurilor de prevenție sanitară, a fost încetinit de măsurile de control al fluxului).