Ana Blandiana, la Garantat 100%: „La intelectualii români, solidaritatea şi buna credinţă sunt materii deficitare”
https://www.ziarulmetropolis.ro/ana-blandiana-la-garantat-100-la-intelectualii-romani-solidaritatea-si-buna-credinta-sunt-materii-deficitare/

Portretul unui om puternic şi delicat în acelaşi timp: Ana Blandiana. Scriitoarea este invitata lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100%, duminică, 21 mai, de la ora 23.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

Un articol de Petre Ivan|19 mai 2017

Duminică, 21 mai, invitata lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100% este scriitoarea Ana Blandiana. Prezenţă discretă pe micile ecrane, Ana Blandiana se dezvăluie prin interviul acordat lui Cătălin Ştefănescu drept o fină observatoare a fenomenelor sociale din România.

Deplin implicată în viaţa societăţii, autoarea recentului volum „Fals tratat de manipulare” rememorează, la Garantat 100%, evenimente care i-au marcat viaţa şi cariera, dar şi împărtăşeşte nemulţumirile legate de activitatea unor instituţii pilon din viaţa culturală. Ediţia Garantat 100% cu Ana Blandiana este la TVR 1 şi TVR+ duminică, 21 mai, ora 23.00.

De altfel, cartea scriitoarei, „Fals tratat de manipulare”, este nodul de la care pornesc amintirile Anei Blandiana: refuzul ei de a se stabili în străinătate sau povestea despre Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet, muzeu realizat de invitată împreună cu Romulus Rusan.

O cunoaştem pe Ana Blandiana în diverse ipostaze, care, împreună, compun un portret puternic şi delicat în acelaşi timp: preot; poetă, căreia i se interzice publicarea în mai multe rânduri şi care este urmărită şi persecutată de Securitate; îndrăgostită de cel care avea să-i devină soţ – cel mai bun prieten, coleg de breaslă şi partener pe viaţă, Romulus Rusan; poetă de succes, prozatoare, câştigătoare a importante premii şi participantă la numeroase conferinţe literare internaţionale; neobosită activistă civică şi fondatoare a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, de la Sighet (care, anul viitor, împlineşte 25 de ani); femeie surprinsă de trecerea timpului; româncă ce a refuzat să fugă din ţară, în pofida ocaziilor ivite de-a lungul timpului sub regimul comunist (pentru că în altă parte nu ar mai fi putut scrie); om cu visuri, calităţi, defecte, temeri, îndrăzneli şi dorinţa de a le diseca pe toate pentru a se înţelege mai bine.

Ana Blandiana

Ana Blandiana

Scriitoarea vorbeşte, la Garantat 100%, despre perioada de după 1989, când a lăsat meseria pe planul secund pentru a se implica în viaţa societăţii civile. Are un sentiment de frustrare faţă de cei care îi percep scrisul doar prin prisma activităţii sale civice.

După 1990, opera Anei Blandiana a început să fie tradusă în străinătate, fapt ce a constituit o a doua „naştere artistică” a sa.

Un popor este mica elită de intelectuali care gândesc şi împing lucrurile înainte; întotdeauna lucrurile au fost împinse înainte de o minoritate”, susţine invitata lui Cătălin Ştefănescu. Totuşi, „la intelectualii români solidaritatea şi buna credinţă sunt materii deficitare. –  Ana Blandiana.

Uniunile de creaţie sau măcar Uniunea Scriitorilor sau Academia Română nu   s-au solidarizat cu protestele #Rezist. Ana Blandiana este convinsă că aceste instituţii ar trebui să fie vârful de lance al societăţii civile.

Cât despre preocupările sale din prezent…  Ana Blandiana ne dă câteva repere duminică, 21 mai, de la ora 23.00, la Garantat 100%, de la TVR 1 şi TVR+.

Despre Garantat 100%

Le-a dat garanţii la fiecare ediţie, iar după 17 ani, telespectatorii o recunosc drept una dintre cele mai de succes emisiuni culturale.

Cătălin Ştefănescu prezintă la TVR 1 „felul nostru de a face televiziunea”: Garantat 100%. Întreaga colecţie a emisiunilor Garantat 100% poate fi vizionată şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro.

Telespectatorii pot interacţiona cu echipa emisiunii şi pe contul de Facebook Garantat 100%.

Foto: Ana Blandiana,  Garantat 100% – tvr.ro

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

11
/07
/23

Vă propunem o listă cu recomandări de lectură pentru toate vârstele, în care veți regăsi cinci destinații pline de farmec pentru cea mai călduroasă lună din an.

05
/07
/23

Miercuri, 5 iulie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul „Epoca liderului cu mână de fier” de Gideon Rachman, câştigător al Premiului Orwell pentru scrieri politice. Volumul este publicat de curând, la Editura Polirom (traducere din limba engleză de Dan Bălănescu).

30
/06
/23

Un deceniu tumultuos, în care iubirile se trăiesc alert, iar amenințările nu întârzie să apară pe bătrânul continent – de la criza economică, la venirea la putere a naziștilor în Germania –, surprins într-o captivantă carte de nonficțiune.

12
/06
/23

Cel de-al doilea volum publicat la Editura Humanitas de cercetătorul în neuroștiințe Alexandru Babeș, "Durerea. Istoria conviețuirii cu un vechi dușman", va fi punctul de plecare al unei discuții despre fețele durerii, influența ei în domenii vaste ale vieții și mecanismele de cunoaștere pe care le-am creat de-a lungul secolelor pentru a scăpa de sub controlul ei.

06
/06
/23

„Quilt”, cea mai nouă carte a scriitoarei Veronica D. Niculescu, din care vă oferim un fragment, a fost lansată pe 27 mai la Salonul Internaţional de Carte Bookfest și se află pe lista celor mai vândute titluri ale Editurii Polirom la această ediție a târgului.

05
/06
/23

„Gala și Dalí” de Sylvia Frank și „Fetița strigă-n pahar” de Nora Iuga sunt două dintre noutățile literare pe care le regăsim în iunie la Editura Nemira și pe care vi le recomandăm pentru lecturile din această vară.