Andra Rotaru, Cosmin Perţa şi Mihai Iovănel, printre câştigătorii Galei Tinerilor Scriitori
https://www.ziarulmetropolis.ro/andra-rotaru-cosmin-perta-si-mihai-iovanel-printre-castigatorii-galei-tinerilor-scriitori/

Andra Rotaru, Radu Vancu, Cosmin Perţa şi Mihai Iovănel s-au numărat printre câştigătorii Galei Tinerilor Scriitori, eveniment care a avut loc marţi, de Ziua Culturii Naţionale, la sediul din Capitală al Institutului Cultural Român. Premiile au fost acordate în urma deliberărilor juriului compus din criticii literari Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat şi Bogdan Creţu. Astfel, la […]

Un articol de Andrada Văsii|16 ianuarie 2013

Andra Rotaru, Radu Vancu, Cosmin Perţa şi Mihai Iovănel s-au numărat printre câştigătorii Galei Tinerilor Scriitori, eveniment care a avut loc marţi, de Ziua Culturii Naţionale, la sediul din Capitală al Institutului Cultural Român.

Premiile au fost acordate în urma deliberărilor juriului compus din criticii literari Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat şi Bogdan Creţu.

Astfel, la premiul pentru tânărul poet al anului 2011 au concurat Vlad Moldovan, cu volumul „Dispars” (Cartea Românească), Andra Rotaru, cu volumul „Lemur” (Cartea Românească), şi Radu Vancu, cu „Frânghia înflorită” (Casa de Editură Max Blecher). Distincţia la această categorie a fost împărţită de Radu Vancu şi Andra Rotaru.

Tânărul prozator al anului 2011 a fost ales dintre Cosmin Perţa („Teofil şi Câinele de lemn”, Herg Benet), Dan Sociu („Combinaţia”, Casa de Pariuri Literare) şi un cristian („morţii mă-tii”, Casa de Pariuri Literare). Premiul i-a revenit scriitorului Cosmin Perţa.

La categoria „tânărul critic literar al anului 2011” au fost nominalizaţi Ioana Dunea, pentru „Literatura reideologizării. 1957-1964. Poezia” (Tracus Arte), Mihai Iovănel, pentru „Evreul improbabil: Mihail Sebastian: o monografie ideologică” (Cartea Românească), şi Claudiu Turcuş, pentru „Estetica lui Norman Manea” (Cartea Românească), iar câştigător a fost desemnat Iovănel.

Momentele de decernare a premiilor au fost punctate de mici recitaluri susţinute de Ioana Crăciunescu, Ionuţ Bogdan Ştefănescu şi Mircea Tiberian.

Anul acesta, Gala Tinerilor Scriitori a marcat sărbătorirea celei de-a treia ediţii a Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie). Gala este dedicată tinerilor creatori de literatură română, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, din spaţiul geografic şi cultural românesc.

În cadrul aceluiaşi eveniment a fost acordat premiul pentru cartea de poezie a anului 2012, în valoare de 3.000 lei, finanţat de Institutul Cultural Român. Premiul i-a revenit lui Liviu Ioan Stoiciu, pentru volumul „Substanţe interzise” (Editura Tracus Arte).

Vicepreşedintele ICR Horia Gârbea s-a declarat încântat de valoarea scriitorilor premiaţi la această gală. „Vă invit aici mereu, alături de noi. Noi nu suntem decât agentul termic din caloriferul din inimile dumneavoastră”, a glumit acesta (făcând referire la un comentariu al preşedintelui instituţiei, Andrei Marga, privind invenţiile româneşti mai puţin cunoscute, în care a dat ca exemplu caloriferul. Remarca a dat naştere apoi la un val de ironii la adresa sa).

Gala Tinerilor Scriitori a fost prezentată de Dan Mircea Cipariu şi a fost difuzată în direct la Radio România Cultural.

 

Sursa: Mediafax

 

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.