Andrzej Sapkowski şi Mariusz Szczygieł – invitaţi de onoare la Bookfest 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/andrzej-sapkowski-si-mariusz-szczygiel-invitati-de-onoare-la-bookfest-2014/

Andrzej Sapkowski, autorul seriei fantasy „Vrăjitorul” şi Mariusz Szczygieł, unul dintre cei mai buni reporteri literari polonezi, se numără printre invitaţii de onoare la Bookfest 2014.

Un articol de Andrada Văsii|21 noiembrie 2013

Andrzej Sapkowski (foto sus), autorul seriei fantasy „Vrăjitorul“, binecunoscută pasionaţilor de jocuri video din întreaga lume sub titlul „The Witcher“, şi Mariusz Szczygieł, unul dintre cei mai buni reporteri literari polonezi, se numără printre invitaţii de onoare la Bookfest 2014.

Institutul Polonez din Bucureşti a anunţat, joi, la Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură (20 – 24 noiembrie), participarea Poloniei la Bookfest 2014 ca ţară invitată. La conferinţa de presă au participat Grigore Arsene, preşedinte al Asociaţiei Editorilor din România, Marek Szczygiel, ambasador al Poloniei în România, Maya Wawrzyk, director al Institutului Polonez din Bucureşti, şi Mihai Mitrică, organizator al Târgului de carte Bookfest.

„Începând din 2010, Salonul Internaţional de Carte Bookfest are în fiecare an câte o ţară invitată. (…) Anul viitor, avem onoarea să invităm Polonia să fie cu noi şi sper să fie o ediţie reuşită, având în vedere tradiţia colaborării culturale dintre România şi Polonia”, a declarat Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România.

Marek Szczygiel a vorbit la conferinţă despre literatura poloneză şi despre modul în care a fost primită în întreaga lume. „Cred că este corect să spun că literatura poloneză a reuşit să atragă atenţia multor cititori din întreaga lume, inclusiv România.

Acest statut este confirmat de faptul că scriitorii polonezi au primit nu mai puţin de patru premii Nobel pentru literatură şi cărţile poloneze sunt traduse în mai mult de 100 de limbi”, a declarat Marek Szczygiel.

Acesta a precizat că în Polonia sunt aproximativ 38.000 de autori, dar, dintre aceştia, doar circa 2.500 sunt cu adevărat activi. „Piaţa este dominată de marile edituri, care controlează aproximativ 98% din întreaga industrie”, a mai spus acesta.

De asemenea, Marek Szczygiel a vorbit despre tendinţa de creştere a publicaţiilor electronice. „Acum, eBook-urile, audiobook-urile deţin mai bine de cinci procente din piaţă”, a adăugat ambasadorul Poloniei la Bucureşti.

Potrivit acestuia, literatura joacă un rol important în cultura poloneză, care este dominată de femei. Într-un top 10 al celor mai bine vândute cărţi de anul trecut, opt locuri erau ocupate de scriitoare.

Sub sloganul „Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel”, Institutul Polonez pregăteşte pentru Bookfest 2014 o serie de evenimente menite să promoveze literatura poloneză şi să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani polonezi.

Nume mari alături de Andrzej Sapkowski la Bookfest

La evenimentul care a anunţat participarea Poloniei la Bookfest 2014, Maya Wawrzyk a prezentat autorii invitaţi.

Aşadar, printre invitaţii de la Bookfest 2014 se numără Danuta Wałęsa, soţia fostului lider legendar al Solidarităţii Lech Wałęsa, autoarea cărţii autobiografice „Visuri şi taine”, bestseller în 2011 la categoria „literatura faptului real”, Andrzej Stasiuk, care va lansa „Dojczland”, cea mai recentă traducere românească a uneia dintre cărţile sale, Mariusz Szczygieł, unul dintre cei mai buni reporteri literari polonezi, fondator al Institutului Reportajului, căruia i se va publica primul volum în limba română, intitulat „Gottland”, şi Andrzej Sapkowski, autorul seriei fantasy „Vrăjitorul”, binecunoscută pasionaţilor de jocuri video din întreaga lume sub titlul „The Witcher”.

De asemenea, la Bookfest vor participa Olga Tokarczuk, a cărei carte „Rătăcitorii” a apărut tradusă în română la începutul anului 2013, Paweł Huelle, căruia îi va fi publicat un al doilea volum în limba română, culegerea de povestiri „Eram singur şi fericit”, Janusz Leon Wiśniewski, al cărui volum „Singurătate pe net”, tradus deja în numeroase limbi şi ecranizat în Polonia, a fost recent publicat în România.

De asemenea, Maya Wawrzyk, directorul Institutului Polonez din Bucureşti, a precizat că la deschiderea oficială a Bookfest 2014 este aşteptat Bogdan Zdrojewski, ministrul polonez al Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Pe lângă lansările propriu-zise de carte şi întâlnirile scriitorilor polonezi cu cititorii români, Bookfest va găzdui o serie de conferinţe şi dezbateri, dedicate cărţii, pe teme de interes atât pentru autori, editori, critici, cât şi pentru publicul larg.

„Gata pentru citit! – Programe de încurajare a lecturii”, inspirate de acţiunea „Întreaga Polonie le citeşte copiilor” („Cała Polska czyta dzieciom”), „Liberatura – viitorul literaturii? Hipertexte literare sau literatura şi noile media”, „Lumea văzută cu ochii lui Andrzej Stasiuk” sunt doar câteva dintre subiectele de discuţie la conferinţele şi dezbaterile ce vor avea loc la standul Poloniei.

Andrzej Sapkowski

Volumele lui Andrzej Sapkowski în librăriile din Polonia

Tot la Bookfest 2014, Institutul Polonez pregăteşte alte manifestări, atât în spaţiul târgului, cât şi în afara acestuia. Ziua copilului va fi sărbătorită cu basme poloneze într-un cadru interactiv, iar pentru vizitatori va fi prezentată şi o expoziţie despre carte – „Literatura polonă pentru copii şi tineret”.

Vor avea loc, de asemenea, proiecţii de filme dedicate laureaţilor polonezi ai premiului Nobel pentru literatură. Cei patru laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură sunt: Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996).

Mai mult decât atât, iubitorii de literatură vor putea să participe şi la alte evenimente, precum „Literatura în cinema – zile de film” – proiecţii ale ecranizărilor unor mari opere literare poloneze, spectacole-lectură susţinute de studenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, prezentând texte incluse în antologia de dramaturgie polonă contemporană, expoziţie de ilustraţie de carte pentru copii la Grădina Verona, jocuri urbane („Predă ştafeta la citit!”), campanii promoţionale dedicate cărţii şi zile de lectură în aer liber, notează Mediafax.

Pe lângă scriitori şi profesionişti ai breslei din Polonia, Bookfest îl va avea ca oaspete pe editorul polonez Piotr Marciszuk, preşedintele Federaţiei Europene a Editorilor, cea mai importantă organizaţie patronală din domeniul editorial din Uniunea Europeană.

Info:

Ediţia din 2014 a Salonului Internaţional de Carte Bookfest se va desfăşura în perioada 28 mai – 1 iunie, la Bucureşti.

Foto credit: Wikipedia, Andrzej Sapkowski

14
/06
/21

Storis este prima aplicație de audiobookuri, ebookuri și podcasturi în limba română, un produs original și unic pe piața de carte din România, care își propune să ofere cititorilor o experiență nouă a lecturii și să așeze țara noastră pe harta revoluției digitale care se manifestă astăzi în toată lumea.

13
/06
/21

Unele cărți te pot însoți oriunde și oricând. Ele conturează un orizont mai generos. Ziarul Metropolis vă invită să descoperiți trei romane noi, recent apărute în România, care vă pot bucura oriunde și oricând.

11
/06
/21

Triumf Amiria și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) îi invită pe traducătorii profesioniști și amatori la un atelier de traducere queer cu profesoara universitară Ruxandra Vișan și traducătoarea Laura Sandu în cadrul secțiunii de literatură a proiectului.

08
/06
/21

„Unică în acest roman este vocea naratorului său, un amestec de Holden Caulfield și Karl Ove, maghiar și român, idealist și cinic, hibrid în multe sensuri, încercând să găsească claritatea, fără să știe de ce, dintr-un pur instinct moral și estetic, și fără să știe cum. Dacă acceptăm pactul autobiografic al cărții, atunci înțelegem lumea din care a ieșit unul dintre poeții cu adevărat originali ai noii generații. Mărcile lui lirice apar surprinzător și discret, ca mici puncte incandescente, și în proza fluidă și simplă prin care e spusă povestea anilor de rătăcire ai lui Dósa, probabil cel mai important scriitor maghiar de limbă română de azi.” (Adrian Lăcătuș).

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

31
/05
/21

O nouă carte care a ținut prima pagină a publicațiilor din întreaga lume în ultimii ani a apărut zilele acestea în traducere în colecția ANANSI World Fiction. Este vorba despre ”Niciun prieten, doar munții”, volum de memorii al cunoscutului refugiat iranian de etnie kurdă Behrouz Boochani, o istorie tăioasă ce descrie poveștile adevărate ale refugiaților de pe Insula Manus, din Papua Noua Guinee, unde autorul a fost închis în 2013, după ce a fost prins încercând să intre cu barca în apele teritoriale ale statului australian.

30
/05
/21

„Mi se pare că mai degrabă aș putea fi învinuit de lăcomie, de beție, de superficialitate, de indiferență, de orice doriți”, îi scrie Cehov lui A.N. Pleșcev, prietenul lui, la 1888, „însă nu de dorința de a părea ori de a nu părea ceva. Nu m-am ascuns niciodată! Dacă dumneavoastră îmi sunteți drag, sau Suvorin, sau Mihailovski, n-o ascund nicăieri”.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

Luni, 24 mai, începînd cu ora 19.00, pe paginile Facebook Polirom și Librăria Humanitas de la Cișmigiu (facebook.com/polirom.editura•facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu), Andreea Răsuceanu va intra în dialog cu redactorii Alecart, pornind de la romanul „Vîntul, duhul, suflarea”, recent publicat la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd”.

17
/05
/21

Noi, copiii din Bahnhof Zoo de Christiane F este una dintre acele cărți care nu te lăsa indiferent. Adicția în rândul adolescenților este văzută din interiorul unei povești de viață reale. Cum te afunzi într-o experiență traumatizantă, consumul de heroină, din dorința de a aparține, de a simți că ești important pentru cei din jur și că ceea ce trăiești are o intensitate ieșită din comun? Și ce șanse ai cu adevărat să o poți depăși?