Anim’est anunță titlurile din competiția internațională a ediției cu numărul 13
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-anunta-titlurile-din-competitia-internationala-a-editiei-cu-numarul-13/

Cele mai relevante filme de animaţie lansate recent vor putea fi văzute în premieră în România pe ecranele de la Anim’est, între 28 septembrie şi 7 octombrie. Selecţia oficială cuprinde titluri care au deja în palmares premii şi nominalizări la cele mai prestigioase festivaluri internaţionale de gen. 

Un articol de Petre Ivan|6 septembrie 2018

Un juriu format din Luce Grosjean, din Franța, CEO-ul companiei franceze de distribuție Miyu Distribution, Pavel Horáček, din Cehia, directorul de programe al Festivalului Internațional de Film de Animație AniFilm, din Třeboň, și regizorul român Sergiu Negulici, câștigătorul competiției românești la Anim’est 2017, premiat recent cu Grand Prix la Hiroshima IAFF pentru scurtmetrajul său,„Splendida Moarte Accident“, va decide câștigătorul premiului pentru Cel mai bun lungmetraj de animație, anul acesta.

Titlurile din competiție sunt:

Ruben Brandt

  • Rubenbrandt – A Gyűjtő / Ruben Brandt – Collector (Ungaria, r. Milorad Krstic), care a avut premiera vara aceasta la Festivalul de Film de la Locarno, o poveste-thriller suprapusă pestemomente relevante din evoluția artei și a filmului din secolul al XX-lea, despre urmărirea lui Ruben Brandt – un psihoterapeut celebru nevoit să fure 13 tablouri din cele mai mari muzee şi colecții private pentru a nu mai suferi de coşmaruri.
  • Gatta Cenerentola / Cinderella the Cat (Italia, r. Alessandro Rak, Ivan Cappiello, Marino Guarnieri, Dario Sansone),o reinterpretare a celebrului basm într-o cheie mai întunecată, inspirată de corupția și de promisiunile false ale Italiei și ale orașului Napoli, în particular. Unul dintre cele mai bune lungmetraje de animație italiene din ultimii ani, filmul deține în palmares multiple nominalizări și premii la festivaluri importante (Monstra IAFF, Festivalul de Film de la Veneția, Annecy, etc.).
  • Hoffmaniada(Rusia, r. Stanislav Sokolov),singurul lungmetraj de animație stop-motion din competiție, care îl plasează pe scriitorul, compozitorul și pictorul german T.A. Hoffmannîn mijlocul scrierilor sale fantasmagorice, unde trebuie să înfrunte antagoniştii cărora el însuşi le-a dat viaţă pe pagina de hârtie.
  • Un homme est mort / A Man is Dead (Franța, r. Olivier Cossu), o poveste emoționantă despre grevele muncitorilor din Brest din 1950, adaptată după banda desenată a lui Kris și Etienne Davodeau, inspirată din fapte reale.
  • Tito e os pássaros / Tito and the Birds (Brazilia, r. Gustavo Steinberg, Gabriel Bitar, André Catoto Dias) –filmulcare a avut premiera la Annecy,vara aceasta, redă povestea înduioșătoare a lui Tito, un băiețel care încearcă să salveze lumea de o misterioasă epidemie de frică.

Competiția internațională de scurtmetraj, cea care decide câștigătorul Trofeului Anim’est, cuprinde 42 de animații scurte din cele peste 1200 înscrise.

Vulpes – Sadegh Javadi Nikjeh

Câteva dintre titlurile acestei secțiuni sunt Ce Magnifique Gâteau! / This Magnificent Cake!, scurtmetrajul belgian în regia lui Marc James Roels și Emma De Swaef, câștigătorii Trofeului Anim’est în 2012 (cu Oh Willy…), III, regizat de Marta Pajek, selectat anul acesta în competiția de scurtmetraj de la Cannes, Le Chat qui pleure / The Cat’s Regret, o producție a celebrului studio francez Folimage, în regia lui Alain Gagnol și Jean-Loup Felicioli, sau Love He Said, scurtmetrajul francez în regia lui Inès Sedan, adaptat după un poem al lui Henry Charles Bukowski.

În competiția de scurtmetraj internațional se regăsește și un film de animație românesc –Telefonul, în regia Ancăi Damian, cea care deține în palmares marele premiu al Festivalului International de Film de la Annecy pentru lungmetrajul  „Crulic – Drumul spre dincolo”, alături de alte premii și nominalizări la festivaluri internaționale.

Secțiunea de scurtmetraj studențesc adună 41 dintre cele mai speciale, nonconformiste și personale povești, ieșite recent din băncile celor mai mari școli de animație din lume, precum Film Academy Baden-Württemberg, The Animation Workshop Danemarca, Gobelins Franța, The Royal College of ArtLondra sau Supinfocom Franța.

Telefonul – Anca Damian

Câștigătorul Trofeului Anim’est, precum și premiile secțiunii de scurtmetraj studențesc, vor fi decise de un juriu format din Thomas Renoldner, din Austria –artist vizual, regizor, producător și curatorul unor programe de animație austriacă la festivaluri importante de profil caHiroshima, Zagreb, Cinanima, Anifest sau Balkanima, Vessela Dantcheva, din Bulgaria, regizor de animație și co-fondatoarea companiei de producție Compote Collective, și Joris Clerté, din Franța, artist vizual, muzician, producător și regizor de animație, cunoscut în special pentru scurtmetrajul „La nuit américaine d’Angélique“, nominalizat la premiul César pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație, în 2013.

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 28 septembrie – 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Point și Expirat.

Biletele vor putea fi achiziționate în curând pe site-ul www.eventbook.roși vor fi disponibile, de asemenea, în Cinemateca Eforie și Cinema Elvire Popesco pe toată perioada festivalului.

Anim’est e singurul festival din România care propune filme pentru Premiul Oscar®: începând cu 2017, câștigătorul Trofeului Anim’est intră automat pe lista lungă de nominalizări la Premiul Oscar®, în categoria Cel mai bun scurtmetraj de animație, votată de membrii Academiei Americane de Film®.

Foto: Anim’est – facebook

25
/10
/21

New Draft, prima rezidență online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, s-a desfășurat în perioada iulie - octombrie, 2021. Dedicată regizorilor și scenariștilor din toată țara, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe (literatură, teatru, arte vizuale, etc.), cu proiecte în faza de început, prima ediție New Draft a dezvoltat 12 proiecte de lung-metraj, totul finalizând cu o sesiune de pitch online în fața unei audiențe formate din producători și regizori români.

24
/10
/21

Ultimele două programe ale actualei ediții a Cineclubului One World Romania, disponibile online, gratuit, până la 18 noiembrie, se concentrează pe activitatea de la Sahia a Mártei Mészáros și Slavomir Popovici, doi cineaști care și-au lăsat amprenta asupra producției studioului de film documentar în moduri foarte diferite.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.