Animest şi-a desemnat câştigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/animest-si-a-desemnat-castigatorii/

Gala de decernare a premiilor celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest a avut loc sâmbătă, 12 octombrie, la Cinema Elvira Popescu.

Un articol de Andrada Văsii|13 octombrie 2013

Gala de decernare a premiilor celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest a avut loc sâmbătă, 12 octombrie, la Cinema Elvira Popescu.

Juriul alcătuit din Ron Diamond, Theodore Ushev și Jean-Luc Slock a acordat Trofeul Anim’est filmului Boles (r. Špela Čadež, 2013), pentru crearea unui joc actoricesc realist şi nuanţat. Co-producția sloveno-germană spune povestea lui Filip, un tânăr care locuieşte într-un cartier sărac şi visează să devină un scriitor faimos şi să trăiască o viaţă luxoasă, într-o parte mai prosperă a oraşului.

Filmul a câștigat Premiul pentru cel mai bun film de animație la Animafest Cyprus și a fost prezentat și în competiția Annecy. Regizoarea nu a putut fi prezentă la Gală, însă a transmis mulțumiri juriului, organizatorilor și publicului Anim’est. „Ne-am bucurat să lucrăm pentru acest film timp de 2 ani, dar nu e satisfacție mai mare decât aceea de a-ți vedea filmul prezentat în faţa unui public care îl apreciază”, a declarat Špela Čadež.

Seară de gală la Animest

Premiul pentru Cel mai bun Film de lungmetraj din cadrul Animest, oferit de Uniunea Cineaștilor din România, a fost acordat filmului Ziua Ciorilor / Le Jour des corneilles (r. Jean-Christophe Dessaint, Franța, 2012) pentru atmosfera superbă care conferă subtilitate povestirii.

Producția franceză, premiată în acest an la festivalurile de film de la Annecy, San Sebastian și Japan French, ilustrează povestea unui băiat și a tatălui său care duc o viață grea în adâncul pădurii.

Citiţi şi: Anim’est organizează workshop-uri de animație

Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurtmetraj Animest, oferit de Opel,  a fost adjudecat de filmul Scrisori de dragoste / Lettres des femmes (r. Augusto Zanovello, Franța 2013). De asemenea, juriul a acordat o mențiune specială pentru Film de Scurtmetraj, pentru Prin tine / Through You (r. Lucette Braune, Olanda, 2013).

Filmul japonez Regele labirintului / Maze King (r. Hakhyun Kim, 2013), prezent anul acesta în programul festivalurilor de la Annecy și Cannes, a primit trofeul pentru Cel mai bun Film Studenţesc, oferit de Uniunea Cineaștilor din România. Juriul a oferit o mențiune și unui alt scurtmetraj din competiția de Film Studențesc, producției Bunicul meu cel ciudat / My Strange Grandfather (r. Dina Velikovskaya, 2011).

Premiul pentru Cel mai bun Film din secţiunea Balkanimation Animest, oferit de Groupama Asigurări, a mers în Turcia, pentru Mătușica / Teyze (r. Fulya Tokaoğlu, 2013). Juriul compus din Otto Adler, Joni Männistö și Anja Struck a premiat povestea bătrânicii îmbrăcată în costum de baie, care trebuie să își demonstreze cu orice preţ că poate să sară de pe trambulină, în piscină.

Citiţi şi: Anim’est sărbătoreşte Ziua Internaţională a Animaţiei printr-un program special

Anul acesta, Premiul pentru cel mai bun Film Românesc, oferit de Asociația Make a Point și care poartă numele Viorica Bucur, ca omagiu adus unui drag prieten al filmelor și al festivalului în general, a mers către filmul Somn (r. Mathilde Boiton, 2013).

Juriul a fost impresionat de modul în care, folosind animaţia tradiţională, filmul îşi conduce privitorii într-o lume imaginară. Acesta nu a fost singurul premiu acordat unui film românesc, juriul oferind o mențiune specială producției 2 (r. Ilinca Šeda), pentru modul degajat şi amuzant cu care tratează un subiect serios.

Animaţia a fost celebrată  în cadrul Animest

Premiul pentru Cel mai Bun Videoclip a fost acordat clipului Let’s Go (r. Alexis Beaumont, Remi Godin, Franța, 2012), pentru o poveste clasică reinterpretată original și executată absolut surprinzător, iar Premiul pentru Cel mai bun Clip Publicitar a mers tot în Germania, ca și în 2012 (Rollin’ Safari, r. Kyra Buschor, Anna Habermehl, Constantin Paeplow, Germania, 2012).

Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurtmetraj din secțiunea Minimest, oferit de Canyon, a fost acordat filmului Băiatul blond și oaia lui albă / Le petit blond avec un mouton blanc (r. Eloi Henriod, Franța, 2013).

Animest

Trofeele Animest 2013

Premiul Publicului, oferit unui scurtmetraj din secţiunea Animash, oferit de Sony, a fost acordat filmului Iepurele și cerbul / Rabbit and Deer (r. Péter Vácz, Ungaria, 2012), o poveste emoționantă despre prietenia pusă la încercare de obsesia Cerbului pentru cea de-a treia dimensiune.

Anul acesta, organizatorii festivalului au organizat Project Worksheep, o sesiune în cadrul căruia animatorii au avut ocazia să-și prezinte proiectele în fața unor profesioniști din domeniu. Cel mai bun proiect, aparținând Anei Cătălina Dobrescu, a fost decis de un juriu format din Jean-Luc Slock, Dan Panaitescu și Sergiu Negulici și a fost recompensat de HBO România.

Invitații prezenți la gală au putut viziona și filmulețele realizate în cadrul atelierelor Mini Worksheep și Pixilation. Extrem de apreciat a fost și materialul realizat în cadrul Animation Worksheep Session.

Nouă dintre cei 36 de worksheeperi care au participat la cele trei sesiuni de până acum au lucrat timp de cinci zile la un nou produs animat, împreună cu trainerii Dan Panaitescu, Sergiu Negulici și Dragoș Ștefan. Rezultatul? Un film care s-ar putea încadra cu ușurință în Creepy Animation Night, după cum a afirmat chiar directorul executiv al festivalului, Vlad Ilicevici.

Info:

Filmele câștigătoare ale celei de-a opta ediții a festivalului pot fi urmărite duminică, 13 octombrie, de la ora 18,30, la Cinema Patria.

În perioada 24-27 octombrie va fi organizată cea de-a treia ediție Anim’est Chișinău, la Cinema Gaudeamus.

Foto credit: Ionut Dobre, Animest

26
/10
/15

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj 2015 și-a desemnat sâmbătă seara câștigătorii în cadrul Galei de premiere, care a avut loc la cinematograful "Florin Piersic". Marele câștigător al celei de-a șaptea ediții Comedy Cluj este filmul Obywatel/Cetățeanul, al regizorului polonez Jerzy Stuhr, care a câștigat trofeele "Cel mai bun film" și "Cel mai bun scenariu".

23
/10
/15

„Dacă mă vei lua de bărbat, îţi promit că o să te duc la Bucureşti pe calea ferată" îi promitea Principele Carol Principesei Elisabeta, în 1869. Despre traseul primului tren care a circulat pe teritoriul Principatelor Unite aflăm sâmbătă, 24 octombrie, de la Cătălin Ştefănescu în seria Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

23
/10
/15

Thierry Frémaux, Delegatul General al Festivalului de la Cannes, unul dintre cei mai influenți oameni din industria filmului, revine la Les Films de Cannes a Bucarest (23 – 29 octombrie) pentru un spectacol unic: Lumière!. Cele câteva zeci de filme restaurate ale fraților Auguste și Louis Lumière, doi dintre inventatorii cinematografiei, vor fi proiectate în versiune restaurată, însoțite de comentariile live ale lui Thierry Frémaux, pe 29 octombrie, de la 20.45, la CinemaPRO.

22
/10
/15

Actorul Chris Rock, cunoscut pentru umorul său caustic, a confirmat miercuri că va fi gazda celei de-a 88-a ceremonii a premiilor Oscar, la 28 februarie anul viitor. El a mai fost prezentatorul unei gale Oscar în urmă cu 11 ani.

22
/10
/15

Romanii i-au învins, din nou pe geto-daci duminică seara, între orele 20.30 și 22.30. Totul este oficial, o spun și audiențele TV. Pe Pro TV, în acest interval orar, a rulat fin, digital și chiar HD, filmul „Pompeii”, iar pe TVR 2, dacii ultrabărboși și cețoși rădeau tot în pelicula „Burebista”.

21
/10
/15

Dheepan, premiat cu Palme d’Or anul acesta la Festivalul Internațional de film de la Cannes, va rula în cinematografele din România începând din data de 30 octombrie. Filmul va fi prezentat în avanpremieră în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest (23 - 29 octombrie), în prezența regizorului.

21
/10
/15

Cu ocazia celor 25 de ani de existență, site-ul IMDb, prima bază de date din cinematografia mondială, a dezvăluit lista filmelor preferate de cei 1,5 milioane de utilizatori ai săi dintre cele vizionate între 1990 și 2014.

21
/10
/15

Pre-vânzările pentru extrem de așteptatul "Star Wars - The Force Awakens" au spulberat toate recordurile pe site-urile de vânzări de bilete americane. Numeroase site-uri din lume s-au blocat din cauza cererilor de bilete, iar pe ebay două bilete VIP se vindeau cu 10.000 de dolari. În plus, la două zile după lansarea trailerului oficial, acesta fusese vizionat de peste 66 de milioane de ori.

20
/10
/15

Un festival precum „Les Films de Cannes à Bucarest,” iniţiat de Cristian Mungiu şi ajuns la cea de-a şasea ediţie, reînvie plăcerea de a merge la un cinematograf de artă – un act social şi cultural în suferinţă – şi reaminteşte diversitatea formelor de a face cinema.

20
/10
/15

Îndrăgitul actor Ion Dichiseanu a împlinit astăzi 82 de ani! Născut la Adjud, în 20 octombrie 1933, era student la Politehnică când a fost îndrumat spre actorie de către nepoata lui George Vraca. Dichiseanu este, de asemenea, un talentat cântăreţ şi un apreciat poet, în 1995 acesta publicând volumul de versuri „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză”.

20
/10
/15

Festivalul Internațional de Film Timishort a încheiat cele patru zile pline de filme scurte cu o ceremonie de premiere a regizorilor celor mai bune scurtmetraje. Weekendul acesta, peste 2000 de cinefili au umplut rândurile Cinematografului Timiș, dar și pe cele din AMBASADA sau sala 2 a Teatrului Național Timișoara. Decernarea trofeelor a avut loc duminică, 18 octombrie la Cinema Timiș în prezența a peste 500 de spectatori.

19
/10
/15

Controversatul regizor francez de origine argentiniană Gaspar Noé revine la București la cinci ani după ce a fost invitatul special al Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie). Acesta își va prezenta cel mai recent film, melodrama sexuală 3D Love, proiectată în afara competiției la Cannes și interzisă minorilor.

19
/10
/15

Filmul biografic "Steve Jobs", portret în trei acte al fondatorului Apple, regizat de Danny Boyle și avându-l în rolul principal pe Michael Fassbender, a încheiat duminică a 59-a ediție a Festivalului de Film de la Londra. Al doilea film despre Steve Jobs este ecranizarea biografiei autorizate scrise de Walter Isaacson de către scenaristul de succes Aaron Sorkin, câștigător al premiului Oscar pentru scenariul peliculei "The Social Network".

19
/10
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, “Acasă la tata”, va fi lansat de Mandragora în cinematografele din România luna viitoare, pe 6 Noiembrie. Pelicula a avut premiera internațională în cadrul celei de-a 21–a ediții a Festivalului de Film de la Sarajevo.

18
/10
/15

Cine nu-şi mai aminteşte de „Bădia”, actorul care a jucat în  “Drumul oaselor”,  „,Păcală se întoarce”, ”Dumbrava minunată” sau „Cireşarii” ? Actorul care a stat zece ani prin puşcării, a scris poezii, epigrame, o piesă de teatru şi a jucat în filme roluri memorabile?