Apel deschis pentru muzee. Noaptea Muzeelor, 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/apel-deschis-pentru-muzee-noaptea-muzeelor-2018/

Ajunsă anul acesta la cea de-a 14-a ediţie, Noaptea Muzeelor, organizată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, se va desfăşura pe 19 mai. Un eveniment cultural de amploare dedicat circuitului muzeal şi evenimentelor conexe, Noaptea Muzeelor invită publicul să descopere şi anul acesta oferta culturală a muzeelor, a organizaţiilor culturale, a asociaţiilor şi a galeriilor de artă din Bucureşti şi din ţară.

Un articol de Petre Ivan|21 martie 2018

După succesul înregistrat anul trecut, Questo continuă și pentru această ediție parteneriatul strategic cu Noaptea Muzeelor și lansează un apel deschis către muzee pentru înscrierea în cadrul acestui proiect, oferindu-le astfel opțiunea de a-și crea, în mod gratuit, trasee speciale pentru acest eveniment.

Muzeele din România care doresc să participe, vor beneficia de accesul gratuit în platforma de construire a tururilor interactive și inclusiv suportul tehnic necesar pentru construirea acestor trasee și afișarea lor în aplicație pe Android și iOS.

“Prin dezvoltarea unor tururi de explorare în aplicația Questo, muzeele vor putea transforma vizitarea într-o experiență interactivă și de învățare. Totul cu ajutorul unor trasee digitale, care invită vizitatorii să rezolve o serie de ghicitori pentru a primi în schimb poveștile muzeului. Pentru realizarea unui traseu, muzeul va primi ajutor din partea Questo, urmând ca experiențele construite să rămână disponibile în aplicație și după Noaptea Muzeelor” , a explicat Claudiu Petria, Co-fondator & Chief Explore Officer Questonoaptea muzeelor

Genul acesta de experiențe interactive, prin care oamenii descoperă singuri spațiul, poveștile, expozițiile și exponatele, sunt menite să atragă foarte mult segmentul de tineri (elevi, studenți, cupluri și familii cu copii) iar muzeele își vor pune mai mult în valoare expozițiile, exponatele și poveștile din spatele lor. Astfel, vizita într-un muzeu sau într-o casă memorială devine o experiență complexă pentru publicul interesat.

Toate traseele vor rămâne în aplicație și după eveniment și vor putea fi parcurse de către oricine vizitează muzeele înscrise. Mai mult, aceste tururi pot fi adaptate și traduse în alte limbi de circulație internațională, implicarea profesorilor, elevilor și studenților fiind încurajată în acest sens.

Questo este o aplicație de mobil care oferă tururi gratuite de explorare, prezentând detalii care, în timpul unei vizite, ar putea rămâne neaflate de public. Fiecare tur este creat sub forma unui quest pe care utilizatorii îl parcurg prin joacă pentru a descoperi detalii autentice, cu ajutorul unor indicii incitante și prin rezolvarea unor ghicitori distractive. Astfel, prin Questo, vizitarea unui muzeu devine o experiență interactivă, o poveste descoperită pas cu pas.

Termenul de înscriere la Noaptea Muzeelor pentru traseele Questo este 31 martie 2018.

În cadrul parteneriatului din 2017, 3 muzee au oferit publicului experiențe interactive digitale: Muzeul Aviației, Casa Memorială „Tudor Arghezi” și Cimitirul Bellu.

Foto: Noaptea Muzeelor – facebook

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.