Argentina
https://www.ziarulmetropolis.ro/argentina/

Astăzi, 25 mai, este ziua naţională a Argentinei, această dată marcând finalul Revoluţiei din Mai (Revolución de Mayo, 1810), care a condus la separarea de Spania imperială.

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2016

Buenos Aires, capitala Argentinei, oraș cosmopolit, cu bulevarde mari și o arhitectură aparte, eclectică, cu nenumărate parcuri și piețe, este renumit prin literatură, operă, teatru și alte arte.

Dintre personalitățile vieții culturale argentiniene îl amintim pe Jorge Luis Borges (1899-1986), prozator și poet, unul dintre cei mai marcanți scriitori ai secolului al XX-lea. Născut la Buenos Aires, Jorge Luis Borges a dedicat orașului natal numeroase scrieri, dintre care amintim „Ferveur de Buenos Aires” (poezie, 1923).

Un alt nume de referință al culturii argentiniene este cel al pictorului Benito Quinquela Martin (1890-1977), născut în cartierul La Boca din Buenos Aires. Acesta a redat în picturile sale scene din docuri și din viața lucrătorilor portuari din La Boca.

Argentina este și țara tangoului, muzica plină de senzualitate dar și de nostalgie, a cărei istorie începe la sfârșitul secolului al XIX-lea în capitala Buenos Aires, mai exact în suburbiile acesteia.

La începutul secolului XX tangoul câștigă tot mai mulți adepți, apoi ajunge să se bucure de succes inclusiv la Paris, moment din care începe să câștige faimă internațională. Carlos Gardel (1890-1935), primul star internațional al tangoului, născut la Toulouse, în Franța, a avut un mare rol în răspândirea tangoului în Franța și apoi în toată în Europa.

Foto: Argentina, J.L. Borges, Carlitos Gardel si Alfonsina Storni, la Tortoni, in Buenos Aires

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

11
/07
/23

Vă propunem o listă cu recomandări de lectură pentru toate vârstele, în care veți regăsi cinci destinații pline de farmec pentru cea mai călduroasă lună din an.

05
/07
/23

Miercuri, 5 iulie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul „Epoca liderului cu mână de fier” de Gideon Rachman, câştigător al Premiului Orwell pentru scrieri politice. Volumul este publicat de curând, la Editura Polirom (traducere din limba engleză de Dan Bălănescu).

30
/06
/23

Un deceniu tumultuos, în care iubirile se trăiesc alert, iar amenințările nu întârzie să apară pe bătrânul continent – de la criza economică, la venirea la putere a naziștilor în Germania –, surprins într-o captivantă carte de nonficțiune.

12
/06
/23

Cel de-al doilea volum publicat la Editura Humanitas de cercetătorul în neuroștiințe Alexandru Babeș, "Durerea. Istoria conviețuirii cu un vechi dușman", va fi punctul de plecare al unei discuții despre fețele durerii, influența ei în domenii vaste ale vieții și mecanismele de cunoaștere pe care le-am creat de-a lungul secolelor pentru a scăpa de sub controlul ei.

06
/06
/23

„Quilt”, cea mai nouă carte a scriitoarei Veronica D. Niculescu, din care vă oferim un fragment, a fost lansată pe 27 mai la Salonul Internaţional de Carte Bookfest și se află pe lista celor mai vândute titluri ale Editurii Polirom la această ediție a târgului.

05
/06
/23

„Gala și Dalí” de Sylvia Frank și „Fetița strigă-n pahar” de Nora Iuga sunt două dintre noutățile literare pe care le regăsim în iunie la Editura Nemira și pe care vi le recomandăm pentru lecturile din această vară.