Artă sub 18 ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-sub-18-ani/

„Arta sub 18 ani ” este un eveniment parte a proiectului „Troc – reţea de teatru educativ”, organizat de Asociaţia Reciproca în parteriat cu duo-ul artistic Monotremu şi finanţat de Administraţia Fondului Naţional Cultural. Sub umbrela „Arta sub 18 ani” Asociaţia Minitremu, parte a duo-ului Monotremu, ajunge la Cluj, între 28 şi 30 aprilie, cu două evenimente.

Un articol de Liliana Matei|23 aprilie 2017

Iată ce va găzdui în această perioadă Casa Matei:

– prezentarea taberei de artă contemporană Minitremu Art Camp#1
28 aprilie // ora 19.00 // Casa Matei – UAD

– atelier de formare pedagogică ARTĂ SUB 18 ANI dedicat celor cu interese în pedagogie și/sau arte și celor care realizează ateliere cu copii sau adolescenți și care își doresc să lucreze aplicat pe un plan de curs

29 – 30 aprilie // ora 11-18 (cu pauze) // Casa Matei – UAD

Participare este gratuită. Înscrierile se fac până pe 25 aprilie, trimițând un mail la [email protected] care să conțină o descrierea personală și o scurtă motivație de participare.

Ce este Tabăra de artă contemporană Minitremu ArtCamp?

În Minitremu Art Camp#1 mai mulți elevi de liceu s-au întâlnit cu artiști și practicieni activi din arta contemporană românească. Situată la granița dintre pedagogie critică și artă, tabăra a conținut mai multe workshop-uri practice video, scriere, performance, tehnologie, activism, etc, unde accentul a fost pus nu pe însușirea unui „craft” sau perfecționarea unor „skill-uri” deja dobândite, ci pe asimilarea unor procese de gândire generate de dialogurile libere pe teme și topicuri politice din viața cotidiană.

Ce este atelierul „Artă sub 18 ani”?

Atelierul organizat este unul de formare pedagogică. În cele două zile se vor dezbate activitățile și rezultatele taberei Minitremu. Prin exemple concrete se analizează ce valențe pedagogice există într-un asfel de proiect și cum pot fi integrate în proiecte educaționale curente sau viitoare.

Participanții sunt invitați să-și prezinte propriile idei de atelier și sunt îndrumați în punerea lor în practică. Atelierul dispune de 10 locuri pentru artiști interesați de pedagogie sau pedagogi interesați de metode educative prin artă asfel încât să se lucreze aplicat pe propuneri și idei din sfera „artă și educație”.

Ce este Monotremu?

Duo-ul Monotremu s-a format în Timișoara, în anul 2010, și activează la Târgu Mureș. Acțiunile lor artistice sunt inspirate de o sensibilitate socială, iar practica lor constă în acțiuni pline de umor, dar și critice, la adresa societății românești, în permanentă tranziție. Din 2012, dezvoltă Minitremu, un proiect prin care facilitează copiilor și tinerilor accesul la artă contemporană.

Ce este Troc – rețea de teatru educativ?

„TROC – reța de teatru educativ” este un proiect de intervenție culturală cu o puternică dimensiune pedagogică, în cadrul căruia vor fi dezvoltate forme de cunoaștere și metode de lucru participative prin intermediul artei. „TROC – rețea de teatru educativ, ediția #2” continuă formarea unui cadru colaborativ în care artiștii dedicați artei educaționale să poată atât să coopereze în producția de noi tipuri de evenimente culturale dedicate copiilor și adolescenților, cât și să se dezvolte profesional prin participarea la prezentări și ateliere specializate pe tema pedagogiei artistice.

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.

05
/10
/21

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociațiile Artelier D, Proiecte pentru copii, ArtCrowd, artiști în educație și De-a arhitectura, lansează o nouă ofertă educativă pentru anul școlar 2021-2022, structurată pe grupe vârste, corelată cu ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

04
/10
/21

Între 15 septembrie și 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare și artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.

30
/09
/21

Website-ul digitizArte, platforma interactivă online de debut și auto-publicare (self-publishing) destinată tinerilor creativi - muzicieni, artișt plasticii, designeri, ilustratori, graficieni - susține artiștii emergenți înscriși printr-un un program educațional compus din cinci ateliere online, ce pot fi urmate pe website, un ghid pentru tinerii creativi și o galerie cu lucrările câștigătoare alese în urma apelului deschis. Cele șapte activități pot fi urmate pe digitizArte, începând din luna septembrie.

30
/09
/21

Asociația Qolony - Colonia pentru Artă și Știință organizează prima conferință internațională Fusion: Talks, ediția I, 2021. Conferința este un eveniment hibrid, care se desfășoară online și, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a restricțiilor aferente, cu public la POINT Hub, str. General Eremia Grigorescu nr. 10, București, în perioada 11-14 octombrie 2021.

29
/09
/21

Pe 4 și 5 octombrie, aveți ocazia de a-l cunoaște pe Jiří Jírů, cel care i-a fost alături lui Václav Havel între 1993-2000 ca fotograf personal. În ziua de luni, are loc o discuție cu acesta, la Centrul Ceh, iar marți puteți participa la vernisajul expoziției „Václav Havel: întâlnire cu lumea”, ce va fi deschisă între 1-10 octombrie, la Muzeul Național al Țăranului Român.

27
/09
/21

Pavilionul de Artă București Art Safari își prelungește programul cu o săptămână, de marți 28 septembrie până duminică 3 octombrie, pentru a permite miilor de iubitori de artă, care și-au achiziționat săptămânile trecute bilete online, să reușească să viziteze Pavilionul Art Safari (în care accesul, în condițiile măsurilor de prevenție sanitară, a fost încetinit de măsurile de control al fluxului).