Artistul de origine română Sergiu Matiș, la eXplore festival #12
https://www.ziarulmetropolis.ro/artistul-de-origine-romana-sergiu-matis-la-explore-festival-12/

Sergiu Matiş, cunoscut artist român stabilit la Berlin, va prezenta publicului din Bucureşti spectacolul NEVERENDINGS. Evenimentul va avea loc în cadrul eXplore festival #12, luni, 25 septembrie 2017, de la ora 19:00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional “I.L Caragiale” Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|26 septembrie 2017

Indiferent de orientarea politică, putem cu toții fi de acord că revoluția din octombrie 1917 a influențat într-un mod radical istoria întregii lumi.

Spectacolul NEVERENDINGS nu sărbătorește nici victoria, nici eșecul revoluției, ci e doar o platformă pentru a reflecta asupra imposibilității de a spera la o lume mai bună în timpul prezent, sau la ce fel de gândire utopică este totuși posibilă azi. (Sergiu Matis)

Într-un Berlin sovietic, în timpul unei serii de manifestări de celebrare a 100 de ani de la Revoluția din Octombrie, un numar de oameni selectați ai orașului sunt invitați să întâlnească cinci tovarăși speciali.

Ei vor comemora acest moment din istorie când utopia a venit la putere prin coruri și dansuri care glorifică realizările fantastice ale eroilor curajoși în această epocă de aur.

Eforturile uriașe, luptele imense, atrocitățile îngrozitoare și eșecurile iremediabile nu vor fi uitate, dar acum este momentul să planificăm următorii 100 de ani ai revoluției permanente și neîncetate. Trupurile maselor sunt structurate coregrafic în reverii colective către o lume mai bună.

Sergiu Matiș, născut la Cluj-Napoca, România, și-a început cariera profesională la Tanztheater Nürnberg. Din 2008 locuiește în Berlin și colaborează cu artiștii Colette Sadler, Yossi Berg, Philip Bergmann, Daniel Kok și Jee-Ae Lim.

Dansează și lucrează în mai multe coregrafii de Sasha Waltz & Guests (Dialoge: Neues Museum and MAXXI, Continu, Matsukaze, și Sacre). În anul 2014 a absolvit masteratul Solo / Dance / Authoring (SODA) la HZT Berlin și a primit o bursă de la Fundația Națională Academică Germană. Coproducțiile sale (Human Nature, Landing, ThreeDoors. Search, 89. Grenzenlos, Ending-dong, doom room, Duet, Keep it real, Explicit Content) sunt prezentate pe plan internațional.

NEVERENDINGS

Concept, coregrafie: Sergiu Matiș

Interpretare: Jule Flierl, Sergiu Matiș, Luis Rodriguez, Orlando Rodriguez, Diletta Sperman
Muzica: N1L – Martins Rokis

Dramaturgie: Mila Pavicevic
Scenografie: Dan Lancea

Costume: Philip Ingman

Lightdesign: Sandra Blatterer

Manager de producție: David Eckelmann
Finanțat de Administrația Senatului Cultură și Europa / Sprijinit de Tanzfabrik Berlin

Sergiu Matiș / Germania va susține și un workshop GROWASP în perioada 26-28 septembrie 2017 (12:00 – 15:00) la WASP – Working Art Space & Production și va fi invitat în cadrul seminarului TEACHBACK (26-28 septembrie 2017, 15:00 – 18:00), activitate din cadrul proiectului european Life Long Burning. Intrarea liberă.

eXplore festival

Sergiu Matis

Având ca principal obiectiv dezvoltarea publicului și promovarea dansului și performance-uluicontemporan, atelierele GROWASP iși propun identificarea potențialul performativ și creator alparticipanților indiferent de nivelul de pregătire artistică al acestora.

Programul cuprinde în 2017 artist talks și ateliere ce tratează diferite practici contemporane de mișcare, prin introducerea unor elemente de tehnică, teorie și interdisciplinaritate, adresându-se unui nivel deschis al participanților.

Proiectul cultural GROWASP este co-finanțat în 2017în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB și de AFCN.

* * *
Conceput ca o platformă de reflecţie şi dezbatere artistică a celor mai recente problematici şi direcţii contemporane, eXplore festival este recunoscut ca un festival inovator, care prezintă publicului din România unii dintre cei mai importanţi creatori internaţionali ai momentului – repere coregrafice pentru dansul contemporan, dar şi artişti care propun formate transdisciplinare, ce depăşesc graniţele dintre mai multe domenii de creaţie artistică, aducând în atenţia publicului subiecte importante ale societăţii contemporane.

Cu fiecare ediţie organizată, festivalul îşi propune să contribuie la promovarea dansului şi performance-ului contemporan în rândul publicului larg, având un rol major în ultimii 12 ani în dezvoltarea unui dialog între creatori şi publicul acestora. Totodată, eXplore festival stimulează şi susţine creaţia tinerilor artişti din domeniu, prin activităţi de producţie, prezentare, workshop-uri, dezbateri, conferinţe, şi filme de dans.

Ediţia #12 a eXplore festival se va desfăşura la Bucureşti între 24 septembrie – 8 octombrie 2017, la Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Naţional al Literaturii Române, şi WASP – Working Art Space and Production. Evenimente speciale ale festivalului vor urma în perioada octombrie – noiembrie 2017 şi în oraşele Iaşi şi Arad.

Biletele se pot achiziționa online, prin rețelele www.eventbook.ro și www.mystage.ro dar și de la casa de bilete a TNB.

Programul integral al festivalului: www.exploredancefestival.ro

Foto:  eXplore festival – facebook

 

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.