Asociația pentru Ospitalitate Culturală lansează „Prăvălia Colecționarului”
https://www.ziarulmetropolis.ro/asociatia-pentru-ospitalitate-culturala-lanseaza-pravalia-colectionarului/

Scriitorul Dan Lungu anunţă lansarea magazinului online „Prăvălia Colecţionarulului”.

Un articol de Liliana Matei|2 septembrie 2020

Scriitorul Dan Lungu anunță lansarea magazinului online „Prăvălia Colecționarulului”, odată cu lansarea site-ului „Asociației pentru Ospitalitate Culturală” (AOC). AOC este o organizație neguvernamentală înființată din dorința de a cultiva „Ospitalitatea culturală” într-un sens larg, care propune tuturor actorilor din domeniul culturii o serie de programe și proiecte de profil. Prin intermediul acestora, echipa asociației dorește să susțină creația, să stimuleze performanța, să încurajeze antreprenorialtul în domeniul culturii, să sprijine tinerii talentați și să acorde asistență seniorilor culturii aflați în dificultate, atât la nivel local și regional, cât și național. 

Prăvălia Colecționarului”, magazinul online lansat astăzi, odată cu site-ul asociației, are ca scop strângerea de fonduri pentru proiectele organizației, prin intermediul vânzării unor obiecte valoroase de colecție, primite de la donatori de pretutindeni. Publicul țintă al magazinului este format din colecționari și de reprezentanți ai domeniului cultural, interesați de achiziționarea obiectelor de colecție. În magazinul online, pentru ca procesul de căutare să fie accesibil pentru cumpărători, bunurile culturale sunt organizate în categorii, precum: „Acte și documente”, „Afișe, cărți poștale, fotografii”, „Arte vizuale”, „Cărți, ziare și reviste de colecție”, „Diverse”, „Insigne, medalii, trofee”, „Manuscrise” și alte „Obiecte de colecție”.

Bursele de creație – primul proiect AOC

Mă bucur mult că reușim, în sfârșit, să lansăm «Prăvălia Colecționarului», magazinul prin intermediul căruia ne propunem să finanțăm proiectele noastre. Le mulțumesc și le sunt recunoscător tuturor celor care ne-au fost alături până acum și au donat asociației obiecte valoroase, pe care de astăzi colecționarii interesați le pot găsi pe site. Am încredere că vor exista cumpărători pentru fiecare bun cultural scos la vânzare și că astfel, prin solidaritatea breslei, vom reuși ca până la finalul anului să acordăm câteva burse de creație unor scriitoril și artiști talentați români, care au mare nevoie de sprijin, mai ales în această perioadă grea”, a declarat scriitorul Dan Lungu, co-fondator AOC.

La momentul actual, în „Prăvălia Colecționarului” pot fi găsite documente valoroase precum o Adresă semnată de Spiru Haret la 1880, o Scrisoare olografă semnată Paul Goma, un manuscris Neagu Djuvara cu amintiri din copilărie, o scrisoare adresată de Alain Robbe Grillet lui Dumitru Țepeneag, fotografii rare cu reprezentanți ai onirismului, precum și manuscrise ale unor scriitori români contemporani ca Gabriela Adameșteanu, Liviu Antonesei, Ana Blandiana, Ruxandra Cesereanu, Mariana Codruț, Radu Pavel Gheo, Cosmin Perța sau Viorel Ilișoi. Acestor documente și manuscrise li se alătură o serie de cărți valoroase cu semnăturile și dedicațiile autorilor, dar și o varietate de tablouri și bunuri culturale originale din domeniul artelor vizuale semnate de artiști precum Mircia Dumitrescu, Ion Barbu, Felix Aftene, Zamfira Bârzu, Ștefan Pelmuș sau Claudiu Ciobanu.

Donatorii care au sprijinit proiectul până la momentul actual sunt: Radu Pavel Gheo, Costel Pătrășcanu, Mariana Codruț, Liviu Antonesei, Viorel Savin, Ana Blandiana, Cosmin Perța, Gabriela Adameșteanu, Dumitru Tsepeneag, Magda Cârneci, Mircia Dumitrescu, Cezar Paul-Bădescu, Ruxandra Cesereanu, Vasile Baghiu, Mihai Radu, Radu Pavel Gheo, Lucian Dan Teodorovici, Liviu Mățăoanu, Felix Aftene, Claudiu Ciobanu, Nicoleta Dabija, Ion Barbu, Mariana Codruț, Zamfira Bîrzu, Eugen Harasim, Liviu Mățăoanu, Magda Cârneci, Veronica Kirchner și Georg Lecca.

11
/11
/20

Autobiografia actriței Maia Morgenstern, „Nu sunt eu”, a apărut la Editura Litera și le oferă cititorilor o incursiune fascinantă în viața uneia dintre cele mai iubite artiste din România.

10
/11
/20

„O scurtă eternitate”, cel mai recent volum semnat de Pascal Bruckner, este o filosofie a longevității bazată nu pe resemnare, ci pe curaj. O reinventare spectaculoasă a modului nostru de viață.

06
/11
/20

„Bine ai venit în America!” de Linda Boström Knausgård, „Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină” de Fang Fang și „Zâmbește” de Roddy Doyle sunt trei dintre cărțile pe care vi le recomandăm în această lună. Două romane a căror acțiune are pe fundal orașul Napoli completează lista.

06
/11
/20

Editura Nemira lansează autobiografia legendarului muzician Carlos Santana – Tonul universal, în colecția Yorick de arte ale spectacolului, tradusă de Mihaela Ioncelescu. În 1967, la San Francisco, după doar câteva săptămâni de la Vara Iubirii, un tânăr chitarist mexican urcă pe scenă la Fillmore Auditorium și cântă un solo de neuitat. Doi ani mai târziu, după un concert legendar la Woodstock, întreaga lume îl știe pe Carlos Santana.

04
/11
/20

La finalul acestei săptămâni, Editura Pandora M le dă întâlnire online cititorilor cu scriitorii Marius Chivu și Bogdan-Alexandru Stănescu, într-un dialog în „VERSIUNE NEEDITATĂ”, față în față, în cadrul căruia cei doi invitați vor vorbi cu franchețe despre literatură, despre povești și zeii lor, despre supraviețuire prin literatură și despre supraviețuirea literaturii în „vremea holerei”.

01
/11
/20

Boualem Sansal se întoarce în librăriile din România cu o distopie-avertisment despre extremismul religios și pericolul pe care el îl reprezintă la adresa libertății.

30
/10
/20

Editura Art a publicat în această toamnă, într-o nouă ediție, a III-a, romanul „Preaiubita”, al americancei Toni Morrison, deținătoare a Premiului Pulitzer pentru Ficțiune și a Premiului Nobel pentru Literatură. O carte de o forță ieșită din comun, semnată de una dintre cele mai mari scriitoare din toate timpurile.

29
/10
/20

În această toamnă, Editura Humanitas Fiction a publicat, în colecția „Raftul Denisei”, prima ediție a romanului „Istoria apelor” de Maja Lunde, autoarea bestsellerului „Isoria albinelor”. Vă invităm să parcurgeți un fragment din noua carte. în centrul căreia regăsim natura și complexitatea spiritului uman!

26
/10
/20

„Arcașul fără arc. Poveşti, pilde și vorbe de duh din China, Japonia și Coreea alese, traduse și prefațate de Ștefan Liiceanu” este un volum captivant despre Asia Orientală, apărut în această lună la Editura Humanitas, din care vă oferim o povestire în exclusivitate. Ediția include ilustrații de Mihail Coșulețu.

26
/10
/20

Pentru lecturile din serile lungi de toamnă, vă propunem un roman nominalizat la Premiul Strega 2019, recent apărut și în limba română, la Editura Polirom: „Adio, fantasme”, de Nadia Terranova (traducere din italiană de Cerasela Barbone).

22
/10
/20

Asociația Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediție a programului educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaștere prin scris, care se va desfășura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din trei școli bucureștene: Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 și Școala Gimnazială “Sfinții Constantin și Elena”.

09
/10
/20

Curtea Veche Publishing a lansat volumul „Splendidul mistreț” de Péter Demény. Un poem în proză învăluit într-o atmosferă de basm, o lectură inedită într-un format de buzunar, potrivit pentru orice iubitor de literatură.