Astăzi începe UrbanEye Film Festival!
https://www.ziarulmetropolis.ro/astazi-incepe-urbaneye-film-festival/

UrbanEye Film Festival 2016 ne aşteaptă de astăzi până pe 20 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu şi Cinemateca Eforie, cu documentare captivante despre oraş, proiecţii speciale, discuţii şi filme din competiţie.

Un articol de Liliana Matei|16 noiembrie 2016

Festivalul care vorbește despre oraș prin film își deschide a treia ediție cu un documentar care pune în prim plan o problemă extrem de actuală – distrugerile culturale din timpul războaielor – și ridică o serie de întrebări importante. Proiecția The Destruction of Memory are loc astăzi, 16 noiembrie, de la ora 19:30 la Cinema Elvira Popescu. Programul plin al următoarelor patru zile de UrbanEye Film Festival include documentare în premieră, împărțite în patru secțiuni – Memorie, Acasă, Apă și Portrete de Arhitecți – proiecții speciale, discuții cu specialiști și o competiție pentru filme care vorbesc despre realitățile arhitectural-urbane din România.

În a doua zi de festival, joi, 17 noiembrie, spectatorii pot urmări, la Cinema Elvira Popescu, Autopcity, un documentar despre un oraș în derivă, Chișinău, proiecție care va fi urmată de o discuție cu regizorul Ștefan Rusu. Ziua continuă cu H2Omx, care dezvăluie criza de apă prin care trece Mexico City, și cu o discuție cu profesorul Anton Anton despre hidraulica urbană. Seara se încheie cu o incursiune într-o tabără de refugiați: A Walnut Tree.

Vineri, 18 noiembrie, vor fi proiectate, la Cinema Elvira Popescu, primele filme în competiție. Programul e completat de Lost Rivers și o discuție cu Teodor Frolu despre potențialul Dâmboviței în București, și de Fallen City, proiecție urmată de o discuție cu membrii Alert – Proiecte de conștientizare a riscului seismic în București, și de două filme din secțiunea Portrete de Arhitecți: Getting Frank Gehry și Amare Gio Ponti.

Sâmbătă, 19 noiembrie, ziua de la Cinema Elvira Popescu e dedicată filmelor în competiție și decernării Premiului UrbanEye. Programul include și documentarele The W.I.N.D. House și The Oyler House: Richard Neutra’s Desert Retreat. Seara se încheie la Cinemateca Eforie, cu una dintre cele mai așteptate proiecții ale acestei ediții, The Infinite Happiness.

Ultima zi de festival, duminică, 20 noiembrie, începe la Cinema Elvira Popescu cu proiecția filmelor realizate de liceeni în cadrul workshop-ului „Primul meu film documentar”. Programul mai include proiecția Golescu Crafts, urmată de un Q&A cu istoricul de design Mirela Duculescu și arhitecții Ruxandra Sacaliș și Veronica Olariu, dar și proiecția Primari pentru zece minute. Parte din Actopolis-Bucureşti-Sud, urmată de o sesiune Q&A cu regizorul Vlad Petri, Evelin Hust, directorul Institutului Goethe din București și Ștefan Ghenciulescu. În a doua parte a zilei, spectatorii sunt așteptați la Franco’s Promise și The Babushkas of Chernobyl. UrbanEye 2016 se încheie la Cinemateca Eforie cu Watermark.

ue_poster-urban-eye_2016_a2-page-001Juriul care va acorda premiul pentru „Cel mai bun film” e format din Ileana Bârsan (critic și educator de cinema), Manuel Toledo Otaegui (fondator Arqfilmfest Santiago, Chile și fondator ArchFilmFest London) și Dorin Ștefan (arhitect).

Biletele și abonamentele sunt disponibile online, pe Eventbook.ro, dar și la casieria Cinema Elvira Popescu (Blvd. Dacia nr. 77, București).

Proiectul UrbanEye a fost inițiat în 2014 ca platformă de discuție despre oraș prin intermediul filmului, dediată nu doar profesioniștilor din domeniu, ci oricărui locuitor interesat de orașul în care trăiește. Festivalul de film UrbanEye este un proiect al asociației ARTA în dialog. A treia ediție a festivalului este un Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural București – Orașul in-vizibil și co-finanțat de Ordinul Arhitecților din România din timbrul arhitecturii.

Pentru mai multe detalii: www.UrbanEye.ro

12
/10
/15

Cel mai recent film al regizorului Radu Muntean, Un etaj mai jos, a câștigat cel mai important premiu la Filmfest Hamburg, al treilea festival internațional de film din Germania, ca mărime. Până pe 15 octombrie, filmul poate fi văzut la Cinema City AFI Cotroceni și Cinemateca Union din București și la Cinema Victoria din Cluj.

09
/10
/15

Peste exact o săptămână, debutează cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German (ZFGX). Proiecția filmelor are loc la Cinema Studio, începând din seara zilei de 16 octombrie, data care marchează deschiderea ediției jubiliare, cu o peliculă de excepție: „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, considerat surpriza germană a Berlinalei din acest an și răsplătit cu Ursul de Argint.

09
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Walk”, cel mai nou film al lui Robert Zemeckis, este reconstituirea spectaculoasă a unei fapte reale legendare, redată sub forma unei alegorii despre îndrăzneală şi cu tensiunea unui film de acţiune. Folosind inteligent 3D-ul, filmul oferă unul din cele mai rafinate momente ale cinemaului popular din acest an.

09
/10
/15

În ultimii 22 de ani Astra Film Festival a transformat Sibiul în spațiul privilegiat unde anual, timp de o săptămână, se poate vedea mersul lumii doar prin vizionarea selecției de filme. Viața de la 1,30 metri înălțime, spaimele interioare ale Hertei Muller – laureate a premiului Nobel, cum a învins Chuck Norris comunismul și viitorul filmului documentar în atelierele Aristoteles, sunt doar câteva din reperele weekend-ului la AFF 2015.

07
/10
/15

S-a dat startul celei de-a treia ediții a Dracula Film Festival. Hotel Transilvania 2 (R. Genndy Tartakovsky), film dublat în română de actorii Claudiu Bleonţ, Gabriel Spahiu, Anca Sigartău, Tamara Roman, Gabriel Costin şi Cristi Neacşu, a deschis ediţia din acest an a festivalului.

07
/10
/15

Les Films de Cannes à Bucarest și Asociația Culturală Control N lansează o provocare pentru tinerii critici de film, pe care își propun să-i angreneze în dezbatere. Un concurs organizat special cu ocazia acestor conferințe, „Fii critic la Cannes!”, oferă șansa participanților de a obține o acreditare - cu transport și cazare asigurate - la Festivalul de la Cannes, ediția din 2016.

06
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Martian”, noul blockbuster al lui Ridley Scott, oferă mult prea puţin din ceea ce promite, alegând o reţetă facilă de a ilustra o aventură spectaculară. „Black Mass”, regizat de Scott Cooper, are meritul de a-şi asuma genul filmului cu gangsteri, fără a cădea în tentaţia pastişei sau a luării în zeflemea.

05
/10
/15

12 dintre filmele care s-au întors cu trofee de la Cannes pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Les Films de Cannes à Bucarest. Laureatul cu Palme d’Or și marii câștigători ai premiilor pentru regie, scenariu, interpretare, Camera d’Or sau Un Certain Regard vor aduce la Cinema Studio, Elvire Popesco și Cinema PRO o frântură din agitația și entuziasmul provocate la Cannes.